Šport > Kolesarstvo
37151 ogledov

"Vingegaard se je obnašal kot prestrašena podlasica"

Vingegaard Epa
Kontroverzni belgijski kolesarski poznavalec je presenetil s svojo kritiko na račun novega/starega zmagovalca dirke po Franciji.

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je še drugič zapored osvojil prestižno kolesarsko dirko po Franciji, kjer je po dveh tednih razburljivega boja uspel kronati svojo premoč nad konkurenco z odličnima predstavama v 16. oziroma 17. etapi dirke.

V slednji je 26-letni Danec naredil ključno razliko v primerjavi s Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates), kar je na koncu zadostovalo za miren zaključek 110. izvedbe francoske pentlje.

Vingegaard je zmago na Touru ubranil na dominanten način, saj je njegova prednost pred Pogačarjem tudi s pomočjo nevtralizacije časa v 21. etapi, v kateri je slovenski as uprizoril pravcati šov, znašala kar sedem minut in pol.

Danski kolesar je v preteklih treh tednih uprizoril nekaj fantastičnih voženj, zaradi česar so se nanj začeli zgrinjati očitki o uporabi prepovedanih poživil. Toda nekaterih vseeno ni prepričal.

"Jonas bi se lahko izkazal za še večjega šampiona," je v luči razpleta 20. etape, v kateri je Pogačar dobil pomembno zadoščenje v boju z Vingegaardom, zmagovalcu Toura očital belgijski novinar in kolesarski poznavalec Michel Wuyts.

"Ko sem gledal, kako je Vingegaard odklanjal pobudo v dvoboju s Pogačarjem, sem ostal nepotešen. Vingegaard se je obnašal kot prestrašena podlasica. Delno najbrž zato, ker je rad obkrožen z moštvenimi kolegi in je pogrešal Seppa Kussa. S prednostjo več kot sedmih minut bi lahko zlahka sprejel ta izziv," je dodal.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Kontroverzni belgijski novinar, ki je razburil že po koncu Gira, ko je za zmagovalca okronal rojaka Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step), čeprav je rožnato majico v Rimu nosil Primož Roglič (Jumbo-Visma), ni bil zadovoljen z Vingegaardovo vožnjo v 20. etapi. "V najslabšem primeru bi izgubil nekaj sekund. S tem bi se izkazal kot pravi šampion in dodal piko na i fantastični predstavi na Touru."

Zadnji teden letošnje dirke po Franciji je minil tudi v znamenju razprave o dopingu, številni kolesarji pa so bili v tem času podvrženi poostrenemu nadzoru.

Vingegaardu, denimo, so v 48 urah kar štirikrat pregledali kri.

"Glede na zgodovino kolesarstva je prav, da se zastavlja tudi takšna vprašanja. Še posebej če nekdo na kronometru pridobi 4,5 sekunde na kilometer v primerjavi z najbližjim tekmecem. Velika uganka so tudi zdravniške ekipe. Moštva so naredila velik korak naprej na področju regeneracije. Lepo bi bilo, če bi razkrili, kako jim uspe pripraviti kolesarje, da so iz dneva v dan tako sveži," je zaključil Belgijec.

Vingegaard | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:30 24.julij 2023.

    Anja nehaj že pljuvati po najboljšem kolesarju na svetu. Sram te je lahko.

  • munja 10:42 24.julij 2023.

    Če je bilo kaj narobe, bodo že odkrili, še ni prepozno.

  • Anja1956 10:39 24.julij 2023.

    Nehajte že s Pogačarjem ! Raje raziščite zakaj ni mogel v klanec ravno takrat , ko je bila na avtobusu prisotna antidopinška inšpekcija !