Šport > Kolesarstvo
9284 ogledov

Presenečenje v Parizu, Jonas mirno Pogiju prepustil dve minuti

Jonas Vingegaard Profimedia
Vingegaard zmagovalec dirke po Franciji, Pogačar napadal na Elizejskih poljanah, etapa presenetljivo Meeusu.

Danski kolesarski zvezdnik Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je varno prečkal ciljno črto na Elizejskih poljanah v Parizu in postal zmagovalec dirke po Franciji. Drugo mesto je v skupnem seštevku zasedel tudi tokrat napadalno razpoloženi Slovenec Tadej Pogačar, ki je dirkal v beli majici. Zadnja etapa je pripadla Belgijcu Jordiju Meeusu.

Vingegaard je drugič zaporedoma slavil na Touru. S Pogačarjem (UAE Team Emirates) sta si povsem podredila največjo kolesarsko preizkušnjo na svetu, potem ko je bil 24-letnik s Klanca pri Komendi pred tem najboljši leta 2020 in 2021. Obenem je slovenski as četrtič zapovrstjo osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Preostala Slovenca na dirki sta prav tako uspešno končala 110. izdajo francoske pentlje. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je zabeležil zmago v 19. etapi ter bil v deveti tretji, medtem ko je Luka Mezgec (Jayco-AlUla) opravljal odlično delo v sprintih za kapetana Dylana Groenewegna z Nizozemske, ki pa je bil vselej nekoliko prekratek. Kranjčan je sicer dvakrat etapo končal med deseterico.

Zadnja etapa je sicer potekala po preverjenem receptu. Najprej so se kolesarji nastavljali objektivom in spili kakšen kozarček penine, v zadnjem delu etape od Saint-Quentin-en-Yvelinesa do Pariza (115,1 km) pa so na vrsto prišle predvsem sprinterske ekipe.

Še pred tem je prav Pogačar začel tekmovalni del etape, ko je napadel v drugem od osmih krogov po Elizejskih poljanah. S tem je še zadnjič počastil belo majico, ki jo je danes zadnjič nosil na svojih ramenih. Vztrajal je 14 km, a sprinterske ekipe kljub napornem ritmu niso dovolile presenečenja.

Največ moči je imel v zadnjih nekaj sto metrih presenetljivo 25-letni Meeus (Bora-hansgrohe), ki je za prvo zmago na Touru ter deveto v karieri za nekaj centimetrov ugnal rojaka Jasperja Philipsena (Alpecin Deceuninck), ki je tako ostal pri štirih letošnjih etapnih zmagah, in tretjeuvrščenega Groenewegna.

Jordi Meeus | Avtor: Profimedia Profimedia

Kolesarji Jumbo-Visme so lahko zadnje kilometre prevozili posem sproščeno, Vingegaard in kolegi so pozdravljali gledalce in si tako pridelali 2:12 zaostanka.

Pogačar je na čelo glavnine sicer skočil tudi v zadnjem kilometru, nekaj metrov mu je sledil tudi Matej Mohorič, a so se nato sprinterji odpeljali mimo.

Kasneje je prišla novica, da so organizatorji čas nevtralizirali že pred ciljno črto, Vingegaard je tako zadržal 7:29 prednosti pred Pogačarjem, skupno tretje mesto je osvojil še en kolesar moštv UAE Team Emirates Adam Yates (10:56).

Komentarjev 2
  • Anja1956 20:26 23.julij 2023.

    Letos mu ni šlo, ker je zaradi prisotnosti inšpekcije na avtubusi izpadla ena terapija !

Sorodne novice