Šport > Kolesarstvo
7022 ogledov

Vingegaard izzval Pogačarja, Tadej vseeno do etapne zmage

Tadej Pogačar Epa
Tudi predzadnja etapa Toura se je končala s slovensko zmago.

Tadej Pogačar se je v 20. etapi dirke po Franciji odločil za napad nekaj več kot 13 kilometrov pred ciljem in pet pred vrhom zaključnega klanca. Sledila sta mu le nosilec rumene majice Jonas Vingegaard in Avstrijec Felix Gall. V ospredju so bili sicer še trije ubežniki - Thibaut Pinot, ki je nekaj časa bežal sam, Tom Pidcocok in Warren Barguil.

Omenjena trojica je bila ujeta štiri kilometre pred zaključkom vzpona. Ob naslednjem napadu Galla je na žalost domačih navijačev odpadel Pinot, ki je tako ob svoji zadnji udeležbi na Touru dokončno ostal brez etapne zmage. Kmalu sta zaostala tudi Pidcock in Barguil.

Na vrhu vzpona so imeli Gall, Vingegaard in Pogačar 13 sekund prednosti pred bratoma Simonom in Adamom Yatesom, ki sta se vse bolj približevala. Britanca sta vodilne uspela ujeti pet kilometrov pred ciljem, Pogi pa je tako v Adamu dobil pomembnega pomočnika v boju za etapno zmago. Slovenec je bil na papirju najmočnejši sprinter te skupine.

Vingegaard je poizkusil s sprintom, a ga je slovenski as brez večjih težav prehitel in prišel do druge letošnje, skupno pa 11. etapne zmage na Touru.

Drugi je ciljno črto prečkal Gall, tretji Vingegaard, četrti pa Simon Yates. Sedem sekund je zaostal Adam, ki je v zadnjih kilometrih 'rezal zrak' pred Pogačarjem.

Od preostalih Slovencev sta Matej Mohorič in Luka Mezgec zanesljivo ujela časovno zaporo. Na 133. oz. 147. mestu sta zaostala 31:25 minute. V skupnem seštevku je Mohorič 72. (+3:51:05), Mezgec pa 112. (+4:56:32).

Dirka po Franciji se bo v nedeljo končala s sprinterskim obračunom na Elizejskih poljanah v Parizu. Etapa se bo začela v Saint-Quentin-en-Yvelinesu in bo dolga 115,1 km.

Vse majice so že oddane. Rumeno bo osvojil Vingegaard, belo najboljšega mladega kolesarja bo zadnjič v Pariz pripeljal Pogačar, pikčasta pripada Giuliu Cicconeju, zeleno najboljšega po točkah pa bo osvojil prvi favorit za nedeljsko etapno zmago, Belgijec Jasper Philipsen. Najboljša ekipa je Vingegaardova Jumbo-Visma.

Komentarjev 1
  • Anja1956 17:51 22.julij 2023.

    A mu je le uspelo vbrizgati zvarek ?!

Sorodne novice