Šport > Kolesarstvo
1451 ogledov

To so še zadnje pasti pred novim velikim Pogačarjevim uspehom

21. etapa Toura Profimedia
Tadej Pogačar bo danes še četrtič zapored na stopničkah dirke po Franciji, prav tako bo četrtič zapored tudi okronan za najboljšega mladega kolesarja dirke. Preživeti mora le še sprinterski festival na Elizejskih poljanah.

Danes se bo končala 110. kolesarska dirka po Franciji. Skupni zmagovalec je že znan, to bo Danec Jonas Vingegaard, ki je slavil že lani, drugo mesto pa bo tudi letos osvojil slovenski as Tadej Pogačar. Zadnja etapa od Saint-Quentin-en-Yvelinesa do Pariza (115,1 km) bo namenjena predvsem proslavljanju in sprinterskemu obračunu na Elizejskih poljanah.

Trasa 21. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Začetek etape bo kot vedno za konec Toura minil v znamenju poziranj za fotografije in proslavljanja s kozarčkom penine za najboljše. Zmagovalci so namreč že znani. V boju za skupno zmago in prestižno rumeno majico bo slavil Vingegaard, ki ima pred Pogačarjem 7:29 minute naskoka. Mesto na stopničkah bo zasedel še Britanec Adam Yates (+10:56), sicer Pogačarjev moštveni kolega.

Z zeleno majico najboljšega po točkah bo skušal piko na i sijajnim predstavam postaviti Belgijec Jasper Philipsen. Ta bo v sprinterskem zaključku na Elizejskih poljanah prvi favorit za svojo že peto etapno zmago na letošnjem Touru. Pikčasta majica najboljšega hribolazca je po sobotnih naporih v lasti Italijana Giulia Cicconeja, medtem ko bo belo za najboljšega mladega kolesarja do 25 let še zadnjič in četrtič zapovrstjo osvojil Pogačar, ki dirko končuje tudi z novima dvema etapnima zmagama. Najboljša ekipa bo Vingegaardova Jumbo-Visma.

Trasa 21. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Preostala slovenska kolesarja Matej Mohorič in Luka Mezgec bosta po zelo dobrih nastopih končala dirko po Franciji. Mohoriču bo to tudi z etapno zmago uspelo petič, Mezgecu pa četrtič. Prav Kranjčan bo skušal v zadnji etapi s kapetanom Dylanom Groenewegnom priti do prve letošnje etapne zmage za ekipo Jayco-AlUla.

Zadnja etapa se bo začela ob 16.30, končala pa predvidoma okoli 19.30. Po začetni procesiji in vsesplošnem slavju vseh, ki so se po treh tednih dirkanja uspeli prebiti do Pariza, bodo na sceno stopili sprinterji. Dirka po Franciji se namreč že tradicionalno zaključuje z osmimi krogi okoli Elizejskih poljan, katerim sledi sprint glavnine. Dirka po Franciji se je z obračunom najboljših sprinterjev sveta zaključila že sedemnajst let zapored in tudi letos ni za pričakovati nič drugega.

Trasa 21. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Etapa se bo sicer pričela nekoliko jugozahodno od Pariza, kolesarji pa se bodo francoski prestolnici približali kot v pravi paradi, ko bodo kozarci penine, fotografiranje in zelo nizka hitrost zaznamovali prvi del etape. Toda to vse se bo spremenilo, ko bodo kolesarji dosegli slovite tlakovce Elizejskih poljan. Glavnina bo pospešila, dirka pa se bo zaključila z osmimi izjemno hitrimi 7-kilometrskimi krogi okoli Elizejskih poljan, ko bodo najboljši sprinterji sveta iskali večno slavo z etapno zmago v najprestižnejšem sprintu leta.

Potem ko so Elizejske poljane nekaj časa veljale za dnevno sobo Marka Cavendisha, ki je tu slavil štirikrat zapored, sta njegov primat v naslednjih štirih letih z dvema zaporednima zmagama prevzela Nemca Marcel Kittel in Andre Greipel, v zadnjih letih pa je postalo že tradicionalno, da vsako leto slavi drug kolesar.

Trasa 21. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

A prav ta tradicija bi se lahko letos prekinila, saj bo za prvega favorita zagotovo veljal nesporni sprinterski kralj letošnjega Toura Jasper Philipsen, ki je slavil že lani. Od prejšnjih zmagovalcev slovitega sprinta na Elizejskih poljanah sta sicer na startu tudi Groenewegen in Alexander Kristoff, ki pa letos ne kažeta prave forme, medtem ko sta nekdanja zmagovalca Caleb Ewan in Wout van Aert z dirko že predčasno zaključila, Sam Bennett pa se dirke sploh ni udeležil.

Za glavne Philipsenove nasprotnike naj bi tako poleg Groenewegna in Kristoffa veljali Biniam Girmay, Mads Pedersen, Cees Bol, Christophe Laporte, Bryan Coquard, Sam Welsford, Luca Mozzato in Jordi Meeus, medtem ko bi si Slovenci predvsem želeli, da bi letos popolnoma neprepoznavni Groenewegen dal proste roke našemu Mezgecu, ki bi imel ob nekoliko razredčeni sprinterski smetani odlično priložnost za lep rezultat.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice