Šport > Kolesarstvo
2222 ogledov

Jonas zadal boleč udarec Pogačarju, toliko zdaj zaostaja Tadej

Tadej Pogačar Profimedia
Torek se je izkazal za enega najpomembnejših dni v boju za skupno zmago na dirki po Franciji. Jonas Vingegaard je Tadeja Pogačarja premagal za minuto in 38 sekund, njegova prednost zdaj znaša kar minuto in 48 sekund.

Danes je na kolesarski dirki po Franciji potekala edina letošnja vožnja na čas. Ta je kolesarje vodila od Passyja do Comblouxa (22,4 km), šlo pa je za zelo razgibano traso, ki ni bila pisana na kožo klasičnim kronometristom, na njej pa so se pričakovale tudi morebitne večje razlike v skupnem seštevku, kjer se za rumenu majico borita Danec Jonas Vingegaard in naš as Tadej Pogačar, ki sta startala kot zadnja kolesarja današnje preizkušnje.

Štiriindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je imel pred začetkom etape v skupnem seštevku deset sekund zaostanka za lanskim zmagovalcem in si je želel že pred kraljevsko sredino etapo priti do rumene majice vodilnega, na stavnicah pa je veljal celo za rahlega favorita za etapno zmago. Tadej in Jonas sta se sicer v preteklosti desetkrat pomerila v vožnji na čas, Slovenec pa je zaenkrat uspešnejši s šestimi zmagami. Je pa zato zmagovalec lanskega Toura v tretjem tednu dirke po Franciji obakrat vzel skalp našemu junaku.

Trasa 16. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Današnji kronometer sicer ni spadal med prave gorske kronometre, a je bil vseeno precej razgiban, odločilen pa bi moral biti predvsem zahteven klanec v zadnjem delu trase, ko so se zadnjih šest kilometrov kolesarji ves čas vzpenjali. Po 2,5 dolgem vzponu na Cote de Domancy s kar 9,4-odstotnim naklonom se je namreč tudi zadnjih 3,5 kilometrov dvigovalo s povprečnim naklonom 5 %. Glede na zahteven klanec v zadnjem delu je bila pomembna tudi odločitev, ali bodo kolesarji pred zadnjimi šestimi kilometri zamenjali kolo za kronometer s tistim lažjim za vzpenjanje. Merjenja vmesnega časa so bila po 7,1 km, 16,1 km (pred vzponom na Cote de Domancy) in 18,9 km (na vrhu vzpona Cote de Domancy).

 

POTEK ETAPE

- Ob 13.05 je današnji kronometer odprl Michael Mørkøv, zadnjeuvrščeni kolesar letošnje dirke.

- Pred nastopom najboljših kolesarjev je fantastičen čas postavil odlični francoski kronometrist Remi Cavagna, ki je s traso opravil v času 35 minut in 42 sekund in se kot prvi spustil pod mejo 36 minut. Pred Madsom Pedersnom je imel prednost kar 24 sekund.

- Z nastopom sta opravila tudi Luka Mezgec in Matej Mohorič. Prvi je v cilj prikolesaril s časom 41.18, Mohorič pa 39.17. Oba sta današnji dan vzela nekoliko z rezervo pred kraljevsko sredino etapo in sta bila daleč od najvišjih mest.

- Čas Cavagne je dolgo ogrožal eden najboljših kronometristov sveta Stefan Küng, za katerega pa se je drugi del preizkušnje vendarle izkazal za prezahtevnega. Potem ko je imel Švicar na prvem vmesnem merjenju šest sekund prednosti, je na drugem za Cavagno že zaostajal za dve sekundi, v cilj pa je prikolesaril s kar 52-sekundnim zaostankom.

- Wout Van Aert pa je nato dokazal, zakaj je veljal za enega glavnih favoritov za etapno zmago. Na prvem merjenju vmesnega časa je zaostajal vsega sekundo za Cavagno in sedem za Küngom, pred zaključnim vzponom pa je za Cavagno zaostajal za 20 sekund. Nato pa je pokazal svojo moč na vzponu. Col de Domancy je prečkal z dvema sekundama prednosti pred Cavagno, v cilju pa prevzel vodstvo s prednostjo 15 sekund. Francoz se je po dolgem času poslovil z mesta vodilnega.

- Najboljši kolesarji dirke pa so nato dali v višjo prestavo. Simon Yates in Pello Bilbao, ki se nahajata v prvi deseterici v skupnem seštevku, sta postavljala odlične čase, na koncu pa zaostala le za Van Aertom. Bilbao je zaostal štiri, Simon Yates pa sedem sekund.

- Izjemen začetek Tadeja Pogačarja! Ob prvem merjenju vmesnega časa je imel kar 26 sekund prednosti pred Küngom. Toda Jonas Vingegaard je nemudoma vrnil udarec. Na prvem merjenju vmesnega časa je bil 16 sekund hitrejši od našega šampiona.

- Na drugem merjenju vmesnega časa je nato Pogačar prevzel vodstvo z 20 sekundami prednosti pred Cavagno, toda na merjenju se je kmalu pojavil tudi Jonas, ki je imel prednost že 31 sekund.

- Pogačar je pred začetkom vzpona zamenjal kolo, medtem ko je Jonas ostal na kolesu za kronometer.

- Pogačar je ob tretjem merjenju vmesnega časa za 45 sekund prevzel vodstvo pred Van Aertom, a je bil Vingegaard še za minuto in pet sekund hitrejši od Slovenca.

- Tadej je v cilju prevzel vodstvo s prednostjo kar minute in 13 sekund pred Van Aertom, a ga je Danec nato premagal za minuto in 38 sekund. Jonasu etapna zmaga in velika prednost v skupnem seštevku.

- Jonas je 22,4 kilometrov dolgo preizkušnjo opravil v 32 minutah in 36 sekundah, kar pomeni, da je hribovito traso prevozil ze neverjetno povprečno hitrostjo 41,2 km/h. Pogačarjeva povprečna hitrost je znašala 39,3 km/h, medtem ko se noben drug kolesar ni uspel povzpeti nad 38 km/h.

- Vingegaard ima po novem v skupnem seštevku minuto in 48 sekund prednosti pred Pogačarjem pred kraljevsko etapo, ki kolesarje čaka v sredo.

- Na tretjem mestu je Pogačarjev moštveni kolega Adam Yates za pet sekund prehitel Ineosovega Carlosa Rodrigueza. Toda oba zaostajata že skoraj devet minut.

 

* Izidi, 16. etapa, Passy - Combloux, 22,4 km/vožnja na čas:
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                  32:36
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              + 1:38
  3. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                      2:51
  4. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)                2:55
  5. Simon Yates (VBr/Jayco AlUla)                        2:58
  6. Remi Cavagna (Fra/Soudal Quick-Step)                 3:06
  7. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)                   3:12
  8. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                    3:21
  9. Mads Pedersen (Dan/Lidl-Trek)                        3:31
 10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                   isti čas
...
 95. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)              39:18
152. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)                       41:18
...

- skupno (16/21):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)               63:06:53
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              + 1:48
  3. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)                   8:52
  4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)              8:57
  5. Jai Hindley (Avs/Bora-hansgrohe)                    11:15
  6. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                         12:56
  7. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)               13:06
  8. Simon Yates (VBr/Jayco AlUla)                       13:46
  9. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      17:38
 10. Felix Gall (Avt/A2GR Citroen)                       18:19
...
 71. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)            2:57:00
121. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                     3:57:37
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 21:34 18.julij 2023.

    jonas dopingard danes na raketni pogon, Ko mu ugotovijo prepovedane substance se mu bo slabo pisalo.

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 18:34 18.julij 2023.

    Tolk ene hvale in napovedi o tem, kako bo Pogačar nagonu Jonasa za minuto ali več, še dobr, da ma Pogačar še oči v jamivah, če bi blo še ene par km proge bi bil slep!!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 18:10 18.julij 2023.

    Jonasu je potrebno športno čestitati in iti naprej! Moram priznati, da sem pričakoval, da bo Tadej danes hitrejši ravno toliko, da obleče rumeno. Bilo pa je že pri vožnji skozi ovinke videti, da Tadej sicer vozi na polno, ampak previdno, ...prikaži več Jonas pa na nož in na koncu se mu je to verjetno celo bolje izšlo kot je sam pričakoval!? Že jutrišnji klanci pa bodo pokazali, kdo je 5 dni pred koncem, peljal potreben maksimum, kdo pa mogoče kot bi vozil zadnjo etapo v dirki!? Jutri bo vse veliko bolj jasno!

Sorodne novice