Šport > Kolesarstvo
2789 ogledov

Strokovnjaki prepričani: "Pogačarju današnja etapa, toda ..."

Tadej Pogačar Profimedia
Med kolesarskimi strokovnjaki prevladuje mnenje, da bo Tadej Pogačar zmagovalec edinega letošnjega kronometra dirke po Franciji, a niso prepričani, da bo razlika dovolj velika, da bi oblekel rumeno majico.

Pred kolesarji letošnje dirke po Franciji je edini kronometer, ko se bodo v 16. etapi pomerili v 22,4 kilometrov dolgi vožnji na čas od Passyja do Comblouxa. Letošnja dirka tako vsebuje najmanj kronometrskih kilometrov v zadnjih 90 letih, saj je Tour nazadnje vseboval manj vožnje na čas leta 1933. A prav lahko bi se izkazalo, da bo ravno omenjenih 22,4 kilometrov odločilnih, saj sta najboljša kolesarja dirke Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar praktično izenačena, na cesti pa med njima skorajda ni razlik. V skupnem seštevku ju tako loči vsega 10 sekund, oba junaka pa garata za vsako sekundo, ki jo lahko pridobita proti svojemu rivalu.

Prav zaradi tega kolesarski ljubitelji tako nestrpno pričakujejo današnji kronometer, saj bi znala omenjena etapa celo odločiti letošnjo dirko. Kronometer je sicer zelo kratek, a vse prej kot enostaven, zato mnogi vlogo favorita namenjajo ravno obema vodilnima kolesarjema. A čeprav stavnice in tudi stroka dajejo nekaj prednosti Pogačarju, legendarni sprinter Robbie McEwen ne verjame, da bi Tadej lahko že danes oblekel rumeno majico.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Tadej Pogačar bo dobil današnji kronometer ter 16. etapo dirke po Franciji. Dobrih 22 kilometrov, gre za precej tehničen kronometer s številnimi zavoji, prvi del je precej razgiban, najpomembnejši del pa ja zagotovo zaključek, vzpon na Cote de Domancy. Zadnjih šest kilometrov se kolesarji vzpenjajo. Kategoriziranih je prvih 2,5 kilometrov. 7,5-odstotni naklon v prvem kilometru ter nato dva kilometra z več kot 10-odstotnim naklonom. Kolesarji bodo imeli občutek, da se vzpenjajo na zid, še posebej s kolesi za kronometer. Mislim, da je Pogačar izjemno tehnično sposoben in bo eksplodiral na tem vzponu ter dobil današnji kronometer. Toda razlike bodo majhne. Vingegaardu bo vzel manj kot deset sekund, tako da Danec ostaja v rumenem," je svoje mnenje izrazil legendarni avstralski sprinter.

Da bo etapa pripadla našemu kolesarju se je sicer strinjal tudi njegov sodelavec pri Eurosportu Jacky Durand. "Tu ne bo nobenih presenečenj. Na hribovitem kronometru bomo videli obračun najboljših dveh kolesarjev, Vingegaarda in Pogačarja. Sam bi izbral Pogačarja, za katerega verjamem, da bo Vingegaardu uspel odvzeti nekaj sekund. Ne pozabimo, Pogačar se je pred dirko po Franciji celo udeležil državnega prvenstva v vožnji na čas, ki je prav tako bil hribovit. Mislim, da je to napravil ravno z mislijo na današnji kronometer. Zmaga za Pogačarja, ki se bo tako še približal Vingegaardu," se je strinjal tudi Francoz, ki prav tako ne verjame, da bi že danes videli menjavo v rumenem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice