Šport > Kolesarstvo
15992 ogledov

Ura resnice za Pogačarja, točno ob tej minuti se na progo poda naš šampion

Tadej Pogačar Profimedia
Ura resnice bo naslednje veliko poglavje tesnega boja za zmago na Touru.

Danes bo na kolesarski dirki po Franciji na sporedu vožnja na čas. Ta bo kolesarje popeljala od Passyja do Comblouxa (22,4 km), gre pa za razgibano traso, na kateri bi lahko prišlo do večjih razlik. Zadnji bo na pot natanko ob 17. uri krenil vodilni Danec Jonas Vingegaard, dve minuti pred njim ob 16:58 pa slovenski as Tadej Pogačar.

Štiriindvajsetletnik s Klanca pri Komendi ima v skupnem seštevku deset sekund zaostanka za lanskim zmagovalcem in bo tako skušal pred kraljevsko sredino etapo priti do rumene majice vodilnega. To sezono prave primerjave med Slovencem in Dancem v "uri resnice" ni. Je pa denimo Danec v zadnjem tednu Toura dobil obe dosedanji preizkušnji (2021, 2022). Skupno je v vožnjah na čas Pogačar še vedno uspešnejši, saj vodi s 6:4. Pogačar je na stavnicah tudi v vlogi rahlega favorita za etapno zmago, tik za njim pa sta ravno Vingegaard in Belgijec Wout Van Aert, sicer moštveni kolega Danca pri Jumbo-Vismi.

Trasa 16. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Glede na zahteven klanec v zadnjem delu sta v prednosti boljša hribolazca, zanimivo pa bo videti, ali bodo kolesarji pred zadnjimi šestimi kilometri zamenjali kolo za kronometer s tistim lažjim za vzpenjanje, kot so to na primer naredili kolesarji na ključnem kronometru letošnje dirke po Italiji. Tam je sicer šlo za dosti zahtevnejši vzpon, ko je bila menjava praktično nujna. Pogačar pa je letos ob zmagi na državnem prvenstvu v vožnji na čas na Pokljuki prav tako zamenjal kolo, le da je takrat menjava potekala obratno, saj je na vrhu vzpona posegel po kolesu za kronometer, s katerim je odvozil položnejši del.

Današnja trasa v prvi polovici ponuja nekaj malega razgibanega terena, ko se bodo kolesarji morali povzpeti in spustiti z 1,3 kilometrov dolgega vzpona Cote de la Cascade de Coeur s povprečnim 8,8-odstotnim naklonom,  v zadnjih šestih kilometrih pa se bodo morali tekmovalci povzpeti na Cote de Domancy (2,5 km/9,4 %), ki bo najzahtevnejši test dneva. Tudi zadnjih 3,5 km poteka navkreber s 5-odstotnim povprečnim naklonom, tako da današnja trasa ni najbolj pisana na kožo tradicionalnim kronometristom, saj bodo kolesarji skupaj v v 22,4 kilometrih proge morali premagati kar 880 višinskih metrov.

Trasa 16. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kdor bo želel dobiti edini letošnji kronometer na dirki po Franciji, se bo moral dobro znajti na vzponih, obenem pa bo moral dobro vrteti visoke prestave na ravninskih odsekih doline reke Arve. Poleg omenjene trojice tako za zmago nikakor ne smemo odpisati niti kolesarjev, kot so Simon Yates, Pello Bilbao, Mattias Skjelmose Jensen, Ion Izagirre, Carlos Rodriguez, Jonathan Castroviejo in Mikkel Bjerg, ki vsi veljajo za odlične kronometriste, ki z lahkoto premagujejo tudi zahtevnejše vzpone.

Prvi kolesar Michael Mørkøv se bo s startne rampe v Passyju podal ob 13.05, zadnji Vingegaard pa natanko ob 17. uri. Dve minuti pred njim bo na pot krenil Pogačar. Preostala Slovenca bosta nastopila bolj zgodaj. Luka Mezgec bo startal ob 13.52, Matej Mohorič pa ob 15.07. Merjenja vmesnega časa bodo po 7,1 km, 16,1 km (pred vzponom na Cote de Domancy) in 18,9 km (na vrhu vzpona Cote de Domancy).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice