Šport > Kolesarstvo
616 ogledov

To pred zadnjim tednom napoveduje Pogačar, čaka nas spektakel

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar se zaveda Jonasovih kvalitet in napoveduje epsko bitko v zadnjem tednu.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je na druženju z novinarji še enkrat poudaril, da bo dal vse od sebe za skupno zmago na dirki po Franciji. Najprej v torkovi vožnji na čas, ki bi lahko bila prva od treh glavnih ovir na poti do skupne zmage. Glede na formo obeh glavnih kandidatov za zmago pa ne pričakuje velikih razlik.

Štiriindvajsetletni Pogačar ima v skupnem seštevku deset sekund zaostanka za vodilnim na letošnjem Touru Dancem Jonasom Vingegaardom. Na tretjem mestu je Španec Carlos Rodriguez, ki pa zaostaja 5:21 minute. Vožnja na čas od Passyja do Comblouxa (22,4 km), ki se bo v torek začela ob 13.05, predstavlja prvo priložnost za spremembe razmerij med favoriti.

"Gre za zanimiv kronometer z zahtevnim klancem v zadnjem delu. Treba bo dobro preračunati, koliko moči bomo potrošili do zadnjega vzpona, zadnjih 15 minut pa bo brutalnih. Šlo bo na vse ali nič," je o torkovi preizkušnji dejal Pogačar. Trasa kronometra mu je všeč, veliko pa bo odvisno od nog. Pravih primerjav s prejšnjimi podobnimi vožnjami na čas ne vleče, saj je vsak kronometer svoja zgodba, pravi.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi to, da bo startal dve minuti pred Vingegaardom in bo imel Danec ves čas podatke o njegovi vožnji, ne vidi kot oviro. "Ponavadi od tistih, ki sta neposredno pred tabo in za tabo, ne izveš veliko, saj so povezave slabe, prenos na televiziji pa zaostaja. Sam hočem odpeljati po najboljših močeh in se ne ozirati na druge. Dati je treba čisto vse na cesto, na koncu bomo pa videli razlike," je pristavil kolesar s Klanca pri Komendi.

Čeprav je na Touru doslej osvojil dve etapni zmagi v vožnjah na čas, v tretjem tednu doslej še ni premagal danskega tekmeca (2021, 2022). Tudi tokrat ne pričakuje večjih razlik. "Ne da se mu prav veliko vzeti, sploh če bo v taki formi kot doslej. Lahko pričakujem, da bo približno izenačeno, ampak nikoli ne veš, kdo ima slab dan. Upam, da se da vzeti nekaj sekund, bo pa zelo težko. V vsakem primeru bo treba pritiskati do konca, tudi če se pričakuje zaostanek ali prednost. Konec koncev to ne bo zadnji dan na Touru," poudarja slovenski zvezdnik kolesarstva.

V mislih ima predvsem sredino kraljevsko etapo z vzponom na prelaz Loze (28,1 km/6 %) ter sobotno eksplozivno, kratko etapo do Le Marksteina s številnimi strmimi vzponi. "Po profilu je sredina etapa najtežja, a tudi 20. bi lahko bila. Če bo še vedno tesno v seštevku in bomo morali kaj nadoknaditi, bomo hitro napadli in etapo naredili zahtevno. V sredo bo vsa pozornost na prelazu Loze, že pred tem pa se bomo precej vzpenjali. Obe etapi bosta zelo zahtevni," je prepričan Pogačar.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Rivalstvo z Vingegaardom ga spodbuja k napredku, dodaja: "Skušava dirkati v trenutku in ne gledava v preteklost. Seveda se potiskava naprej, da bi postala boljša, da bi ekipi postali boljši. Ne vem, kdo bo imel psihološko prednost v zadnjem tednu. Oba razmišljava s svojo glavo. Mi je pa všeč bitka z njim že tretje leto zapovrstjo. To je sijajen dvoboj in ga spoštujem."

Na spletni novinarski konferenci se je vnovič zahvalil ekipi, da ga v vročini ves čas hladi in je posledično v zaključkih zahtevnih etap dovolj svež. Poudaril je še, da letos dirka bolj nadzorovano, čemur botruje predvsem položaj na dirki. "Lani sem bil daleč zadaj in sem želel preveč. Potem pač povlečeš neumne poteze. Letos sem bolj kontroliran, nisem toliko zadaj. Zato zdaj ne tvegam prav vsega, ampak se osredotočim na en napad, da bi pridobil nekaj sekund," je razliko ocenil dvakratni zmagovalec Toura (2020, 2021).

Čeprav je s formo zadovoljen, zapestje še vedno ni v najboljšem stanju. "Zaradi zapestja dirkanje ni ravno udobno, ampak na srečo ne poganjamo pedal z zapestjem, temveč z nogami. Za zdaj sem z njimi vesel, za zapestje bomo pa videli po Touru, če bom potreboval počitek," je še zaključil Pogačar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice