Šport > Kolesarstvo
10843 ogledov

Legendarni Slovenec: "Jonas ima zagotovo boljši pristop za Tour. Bojim se ..."

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard Profimedia
Primož Čerin verjame, da se bo moral Tadej Pogačar še zelo potruditi, če želi dobiti letošnji Tour, a da mu to na koncu vendarle lahko uspe.

Kolesarje na dirki po Franciji čaka še zadnji teden naporov v boju za rumeno majico in ostale zastavljene cilje. Nekdanji kolesar in prvi Slovenec, ki je končal Tour, Primož Čerin, je prepričan, da je pred rojakom Tadejem Pogačarjem zahtevna naloga, če želi do Pariza sleči vodilnega Danca Jonasa Vingegaarda. Verjame pa, da mu lahko uspe.

Čerin je bil po Francu Abulnarju (1936) drugi Slovenec, ki se je podal na dirko po Franciji. To je bilo leta 1986, ko je kot prvi slovenski kolesar preizkušnjo tudi končal, in sicer na 32. mestu. "Razlike je nemogoče opisati. Približno enako je le to, da ima kolo še vedno dva okrogla kolesa. Vse ostalo je neprimerljivo," je v pogovoru za STA edino podobnost med tedanjim in zdajšnjim dirkanjem izpostavil 61-letnik.

Primož Čerin | Avtor: Youtube Youtube

Tour 2023 ga je doslej navdušil tudi zaradi drugačnega načina dirkanja. "Od prvega dne se je vozilo na polno, izstopali pa sta dve ekipi ter dva tekmovalca. Nič kaj dosti niso hranili moči, na polno so vozili eden proti drugemu, ni pa bilo nikogar tretjega ali četrtega. Že od samega začetka se je vedelo, da ti dve ekipi in njuna kolesarja izstopata od ostalih."

Za kolesarji je trenutno 15 od 21 etap oziroma 2611,2 od skupno 3405,6 km. Razlika na vrhu med vodilnim Vingegaardom in drugouvrščenim Pogačarjem pa je le deset sekund. "Teh deset sekund je videti zelo malo, ampak pri tako izenačenih tekmovalcih in ekipah, je nadoknaditi čas kar težka naloga," je prepričan Čerin.

"Moči sta tako Tadej kot Jonas porabila ogromno, ampak izkazalo se je, da sta zelo blizu skupaj kar se tiče pripravljenosti in izhodiščne moči. Razlika je po dveh tednih res majhna, vendar se je v preteklosti to že dogajalo, potem pa se je v tretjem tednu vse spremenilo. Tukaj pa tudi v tretjem tednu nisem prepričan, da bo nastala kakšna večja razlika," je še razložil udeleženec olimpijskih iger v Los Angelesu 1984.

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Zadnji teden pričakuje maksimalne napore predvsem v torek in sredo, problematičen pa se mu zdi predvsem prost dan med tremi zahtevnimi gorskimi etapami ter torkovim kronometrom in sredino kraljevsko etapo. "Tudi kasnejše tri etape niso enostavne. Vse so razgibane, sobotna pa je zelo zahtevna. Ob vročini in doslej porabljeni moči, se lahko zgodi, da bo nekdo popustil in bo prišlo do večje časovne razlike. Upam, da to ne bo Tadej. Lahko bi odločale tudi bonifikacijske sekunde na gorskih in etapnih ciljih," napoveduje Čerin.

Biti v koži športnih direktorjev najboljših ekip, UAE Team Emirates in Jumbo-Visma, je trenutno nehvaležna naloga, pravi. Obe moštvi imata v svojih vrstah povsem drugačna kolesarja, ki ciljata na rumeno majico. Pogačar je zanj poseben tekmovalec, saj zna presenetiti s popolnoma svojo potezo, ki lahko spremeni dirko. Ne zna pa si predstavljati, kaj bi lahko tako posebnega storil proti ekipi Jumbo-Visme in Vingegaardu.

"V prid Tadeja in njegove ekipe gre mogoče to, da se da pri Jumbo-Vismi in Jonasu začutiti, kako bodo odpeljali kakšno etapo. Je pa za to, da ostanejo v stiku z njimi in Jonasom, potrebno imeti vse dni zelo močne noge in bistro glavo. Tadej se bo moral zelo potruditi, da bo dobil ta Tour," opozarja 61-letni nekdanji dobitnik Bloudkove plakete za dosežke v kolesarstvu (1983).

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Besede je obrazložil tudi na podlagi Vingegaardovega dirkanja na letošnjem Touru. "Jonas je še nadgradil lansko podobo in je res trdoživ tekmec. Tudi takrat, ko mu Tadej že zada nekakšen uničujoč udarec, sicer malce spusti, a ostane tam. Priklenjen je na Tadeja, na njegovo kolo in ne popušča. Težko je pri takem tekmovalcu najti slabost, ki bi jo lahko izkoristil," razmišlja Čerin.

Osebno mu je bližje Pogačarjev način dirkanja in nastopanja, saj ni osredotočen le na en cilj v sezoni. "Boljši pristop za dobiti Tour je zagotovo Jonasova izbira in bojim se, da bo v prihodnosti šlo še bolj v to smer podrejanja le enemu cilju. Po drugi strani pa je všečnost tekmovalca popolnoma na strani Pogačarja," je dejal in dodal: "Zmaguje od začetka do konca sezone, zmaguje klasike, enotedenske dirke. Ni tekmovanja na cesti, za katerega bi rekel, da Tadej ne more zmagati. Poskusi vse in se ob tem še zabava. A kolesarstvo pač v svojem razvoju gre v smer, ki meni ni preveč všeč."

Ustavil se je še pri ostalih dveh Slovencih na Touru. Dirkanje Luke Mezgeca in Mateja Mohoriča je označil kot pozitivno. "Na Touru ni tako enostavno, da si kar zamisliš etapno zmago in to izpelješ. Treba je imeti ogromno sreče," je zadnji del pogovora za STA začel Čerin, ki razume pritisk javnosti po zmagovanju.

"Luka ima nalogo, da mora tudi v etapah, ki so mu bolj pisane na kožo, paziti na Dylana Groenewegna in ga pripeljati do najboljšega izhodišča. To je doslej dokazal, da obvlada in z odliko izpolnjuje svoje naloge. Pri Mateju je podobno, a mu na žalost sreča ne gre na roko. Bil je sicer v pobegih, a vedno v etapah, v katerih zanj realno ni bilo zaključka, ki bi mu bil pisan na kožo," je še ocenil Čerin.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Friderik1950 18:05 17.julij 2023.

    Jonas je pridobil sekunde na račun spretnega manevra . Ko je napadel na klancu sta dva iz njegove ekipe Pogačarja stinila ob ograjo, najprej eden, ko ga je Pogačar obšel po desni, pa še drugi. Ko se je Pogačar otresel ...prikaži več po desni še zadnjega je imel Danec že kakih trideset metrov prednosti in tako je uigran manever uspel. Vidi pa se, da Podačar ni pripravljen optimalno in da je 'strokovna' ekipa UAE nedorasla Jumbo, ker do konca utruja ekipo brez vidnih uspehov. Moje videnje pač.

Sorodne novice