Šport > Kolesarstvo
19281 ogledov

Nov incident na Touru! Noro, kaj je povzročilo grozljivo nesrečo na spustu

Krists Neilands Profimedia
Latvijskemu kolesarju je spremljevalno vozilo podalo plastenko ravno ob nepravem trenutku.

Zadnje dni so dirko po Franciji spremljali številni incidenti. Slovenci nikakor ne moremo pozabiti, kako so v sobotni etapi spremljevalni motorji s fotografi in snemalci blokirali silovit napad Tadeja Pogačarja, brez incidentov pa ni šlo niti dan kasneje na petnajsti etapi.

Kot smo že poročali, je najprej eden izmed gledalcev zadel Seppa Kussa, ki je vozil v samem ospredju glavnine, kar je povzročilo množičen padec, v katerega so se ujeli številni kolesarji, najhuje pa jo je odnesel Kussov sotekmovalec pri Jumbo-Vismi Nathan van Hooydonck, ki je ob padcu z glavo udaril ob cesto, a je kasneje vseeno lahko nadaljeval z dirko.

Tour de france, dirka po Franciji, padec | Avtor: twitter twitter

To pa na žalost ni bil edini grdi padec na dirki, pač pa je bil v grozljivo nesrečo udeležen tudi Latvijec Krists Neilands, ki se je v tistem trenutku celo boril za etapno zmago, ko je bil del vodilne četverice, katero so sestavljali še kasnejši etapni zmagovalec Wout Poels, Wout van Aert in Marc Soler.

Omenjena četverica se je v tem trenutku namreč spuščala proti vznožju zaključnega vzpona, ko je Latvijec zaprosil spremljevalni motocikel za osvežitev z vodo. Nespretni motorist mu je nemudoma priskočil na pomoč, a je izbral zelo slab trenutek.

Za predajo plastenke z vodo je izbral ravno enega izmed zavojev na tehnično zelo zahtevnem spustu, Neilands pa je pri predaji ob veliki hitrosti izgubil ravnotežje (težko je oceniti, a obstaja možnost, da je celo trčil z motorjem) ter grozljivo padel, na koncu pa še trčil ob betonsko ograjo.

Mnogi so za incident ponovno obtožili organizatorje ter motorista. Napako je sicer storil že Neilands, ki je na tako zahtevni trasi zaprosil za osvežitev, toda od kolesarja, ki po peklenski vročini že štiri ure vozi na samem limitu, je v takšnih trenutkih težko pričakovati trezno razmišljanje, medtem ko naj bi po mnenju mnogih strokovnjakov ogromen del krivde nosil motorist, ki bi preprosto moral počakati vsaj toliko, da se prebijejo iz tehnično zahtevnih zavojev in nevarnih situacij.

Krists Neilands | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav je izgledalo grozljivo, je Neilands po krajšem premoru nadaljeval z dirko, iz njegove ekipe Israel-Premier Tech pa so medtem že sporočili, da je na srečo latvijski kolesar utrpel zgolj površinske rane ter da bo po dnevu premora nekoliko obtolčen vseeno pripravljen na nadaljevanje dirke.

Latvijski kolear je sicer zaenkrat izjemno popestril letošnjo dirko po Franciji, saj smo ga lahko videli v številnih begih, odlično pa se je držal v deseti etapi s ciljem v Issoiru, ko ga je skupina zasledovalcev ujela le nekaj kilometrov pred ciljem, na koncu pa je v sprintu šesterice vseeno osvojil odlično četrto mesto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:40 17.julij 2023.

    Po prevzemu plastenke do dotika z motorjem ni prišlo. Problem je nastal potem ko je Neilands ugotovil, da v ovinku drvi v zaščitni zid, krmilo pa je še vedno upravljal le z levo roko. Zato je malce preveč sunkovito sprednje ...prikaži več kolo obrnil v ovinek in kolo je v momentu spodneslo. Do padca je, poleg nespametne izbire mesta za predajo plastenke, verjetno prišlo tudi zaradi drugačnega občutka za hitro manevriranje kot, če bi krmilo trdo držal z obema rokama!? Motoristi na tem Touru pa so poglavje zase!

Sorodne novice