Šport > Kolesarstvo
896 ogledov

Fink: Razlike na kronometru so bile neverjetne

Tadej Pogačar Profimedia
Časovna razlika na kronometru med Vingegaardom in Pogačarjem je presenetila tudi direktorja dirke po Sloveniji Bogdana Finka.

Torkova vožnja na čas na dirki po Franciji je tehtnico v borbi za skupno zmago med Dancem Jonasom Vingegaardom in slovenskim asom Tadejem Pogačarjem prevesila v prid Skandinavca. 

"Ne pomnim, kdaj bi bile razlike med kolesarji tako velike v kronometru in to takšnem, ki za tritedenske dirke niti ni bil posebej dolg. Gre za neverjetne razlike," je o 22-kilometrski preizkušnji med Passyjem in Comblouxom v francoskih Alpah za STA dejal Bogdan Fink, prvi mož največje poklicne kolesarske dirke v Sloveniji.

Potem ko sta si v preteklem tednu Pogačar in Vingegaard sledila kot senci, je v torkovi etapi lanski zmagovalec Pogačarja prehitel za kar 1:38 minute. Razlika je presenetila številne, tudi nevtralne, poznavalce. V območju, kjer novinarji čakajo na izjave kolesarjev, je bilo ob spremljanju zaključnih momentov kronometra videti izraze nejevere, presenečenja in besnega preverjanja uradnih rezultatov ob Dančevem prihodu v cilj.

Ob tem se je pokazalo, da so tudi razlike med vodilnima in ostalimi na dirki izjemne. Zaostanek tretjega v vožnji na čas Wouta van Aerta, sicer odličnega kronometrista, je namreč znašal že skoraj tri minute. To so izpostavili tudi v Pogačarjevi ekipi UAE Team Emirates, kjer vztrajajo, da je Pogačar dobro odpeljal kronometer. "Danes sem bil najboljši med Zemljani," je na primer na družbenih omrežjih ocenil dogajanje na trasi van Aert.

Da je takšen razplet težko pojasniti, je potrdil tudi Fink. "Tudi v časih največjih prevlad na Touru takšnih razlik ni bilo, celo takrat, ko je zmagoval Lance Armstrong," je dejal. Ocenil je, da bi morda lahko vlogo igral ponedeljkov prosti dan, ki nekaterim kolesarjem bolj ustreza kot drugim, saj je odziv telesa na prekinitev težkega ritma na dirki zelo individualna stvar.

Bogdan Fink | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Da je presenetil še samega sebe, je medtem dejal Vingegaard. Ta je sicer med več slovenskimi kolesarskimi navdušenci, ki spremljajo dirko v Franciji, zaradi vztrajnega pristopa, pa tudi pregovorne skandinavske umirjenosti in neprikazovanja čustev dobil nadimek "Robot".

Stabilnost Danca nakazuje, da bo Pogačarjeva pot do zmanjšanja zaostanka v naslednjih dneh velik izziv, kar meni tudi Fink. A kot je dodal predstavnik kolesarskega kluba Adria Mobil, je 24-letnik s Klanca na Komendi na tej dirki že pokazal, da tudi sam ne odneha in zna Dancu odgovoriti.

"Kolesarji, kot je Pogačar, se ne predajo," je poudaril Fink. "Kje bi lahko nadoknadil to razliko v naslednjih etapah, pa je težko reči. Predvsem bo moral nenehno iskati svoje priložnosti in napadati Vingegaarda, ta pa bi moral zapasti v krizo."

Predstavnik kolesarskega kluba Adria Mobil ocenjuje, da je Pogačar vendarle bolj vsestranski kolesar kot Danec. "Gre za prvega kolesarja sveta z razlogom. To bo Vingegaard težko postal. Pogačar pride na katero koli dirko in se bori za zmago, za Vingegaarda je to težko reči. Ustreza mu Tour, morda še dirka po Dofineji, a so mnoge dirke, kjer ne bi imel možnosti," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice