Šport > Kolesarstvo
11647 ogledov

Tako so se po porazu odzvali pri UAE: "Bila je pravilna odločitev, da smo ..."

Tadej Pogačar Profimedia
Vingegaard je bil kar za več kot minuto in pol hitrejši od Pogačarja, ki pa je vseeno odvozil vrhunski kronometer, kar se zavedajo tudi v njegovi ekipi.

Danski as Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je zmagovalec 16. etape na kolesarski dirki po Franciji. V vožnji na čas od Passyja do Comblouxa (22,4 km) je 26-letnik za 1:38 minute ugnal drugouvrščenega slovenskega zvezdnika Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) in izdatno povišal prednost v skupnem seštevku. Po novem njegova prednost znaša minuto in 48 sekund.

Pogačar in Vingegaard, ki sta na dirki popolnoma v svoji ligi, saj Adam Yates in Carlos Rodriguez v skupnem seštevku za rumeno majico kot najbližja zasledovalca zaostajata že skoraj devet minut, sta bila tudi danes razred zase. Tadeju Pogačarju je namreč tudi danes uspela izjemna vožnja, saj je Wouta van Aerta na tretjem mestu premagal kar za minuto in 13 sekund. A tudi to ni bilo dovolj za odličnega Danca.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Tadej je odpeljal odličen kronometer, a je bil Jonas fenomenalen. Lahko mu le čestitamo za današnjo vožnjo, mi pa se moramo skoncentrirati na jutrišnjo etapo," je v prvem odzivu po Tadejevem porazu za RTV Slovenija izjavil športni direktor pri UAE Team Emirates Andrej Hauptman.

Pogačar je sicer tekom celotne etape počasi izgubljal, Jonas pa je postopoma povečeval svojo prednost. Tadej je nekoliko uspel omejiti svoje izgube le med vzponom, ko je tik pred njim kronometrsko kolo zamenjal za navadno. "Drugega ti ne preostane, kot da kolesarju sporočaš realne čase. Vedeli smo, da bomo lahko po menjavi kolesa na vzponu močnejši, ampak Jonas je bil danes vrhunski. Lahko pa vidimo, da je bil Tadej pred tretjim za več kot minuto, tako da je šlo za vrhunsko vožnjo."

Andrej Hauptman | Avtor: Saša Despot Andrej Hauptman Saša Despot

Pri Jumbo-Vismi se sicer niso odločili za menjavo kolesa, pri UAE Team Emirates pa so še vedno prepričani v pravilnost odločitve, saj bi sicer razlika lahko bila še večja. "Vse je potekalo, kot smo si zamislili. Pred mesecem smo testirali in ugotovili, da dosega višje watte na cestnem kolesu, zato smo se za to odločili. Šlo je za pravilno odločitev, da smo zamenjali kolo."

V sredo bo na vrsti kraljevska etapa letošnjega Toura. Ta bo kolesarje popeljala od Saint-Gervaisa do Courchevela (165,7 km) ter slabih 7 km pred ciljem prečkala najvišjo točko na prelazu Col de la Loze (2304 m). "Treba se je spočiti in jutri iti motivirano v etapo. Na Touru se lahko zgodi marsikaj. Poizkusili bomo zmagati etapo, bomo pa videli, če lahko dosežemo še kaj več," je zaključil Pogačarjev športni direktor.

Komentarjev 2
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 20:19 18.julij 2023.

    jonas dopingard danes na raketni pogon, Ko mu ugotovijo prepovedane substance se mu slabo piše.

  • Friderik1950 19:29 18.julij 2023.

    Športni direktorji so zamočili prejšnji teden. Vidi pa se, da tudi Pogačar ni pripravljen optimalno, pri tem pa me daje občutek, da Danec nekaj dobiva vase, ali kaj pije, ali je, ali pa ....No ja, občutek pač.

Sorodne novice