Šport > Kolesarstvo
5369 ogledov

Šok! Ali Primož pred Vuelto ostaja brez svojega najzvestejšega pomočnika?

Sepp Kuss in Primož Roglič Profimedia
Ali po devetih zaporednih tritedenskih dirkah Primož Roglič prvič ne bo mogel računati na svojega najzvestejšega pomočnika Seppa Kussa?

Če bi slovenske ljubitelje kolesarstva povprašali, kateri je njihov najljubši neslovenski kolesar, bi jih kar nekaj kot iz topa izstrelilo, da je to Sepp Kuss. Američana, ki dejansko ima preko starih staršev tudi slovenske korenine, smo Slovenci kar nekako vzeli za svojega, potem ko ta 28-letni kolesar iz Duranga že leta opravlja vlogo najzvestejšega pomočnika našega junaka Primoža Rogliča.

Nobenega dvoma ni, da je Kuss eden najbolj nadarjenih hribolazcev v kolesarskem svetu, ki bi skorajda v vsaki drugi ekipi imel status nespornega vodje, a je Američan v službi z zvezdniki nabite Jumbo-Visme brez kakšnega ugovora sprejel vlogo prvega pomočnika svojih kapetanov, katerim je v visokih gorah ničkolikokrat že kril hrbet ter pokrival številne napade.

Sepp Kuss in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

O zvestobi kolesarja, ki je v vsej svoji karieri zaradi pomanjkanja priložnosti dobil skupni seštevek ene same dirke (domače dirke po Utahu leta 2018) in ima kljub svojemu neizmernemu talentu vsega sedem profesionalnih zmag, najlepše govori podatek, da je od leta 2019 Kuss stal ob strani našega Primoža Rogliča na čisto vseh devetih tritedenskih dirkah, katerih se je lotil naš as.

Potem ko so po njegovem prihodu leta 2018 pri Jumbo-Vismi še potrebovali eno sezono, da so odkrili, kako najbolje uporabiti svojega ameriškega hribolazca, so ga nato poslali na oba Gira, vse tri Toure in vse štiri Vuelte, katerih se je v zadnjih petih letih lotil naš kolesarski superzvezdnik.

Bil je Rogličev pomočnik, ko je ta leta 2019 spisal zgodovino kot prvi Slovenec, ki je stal na stopničkah katere izmed tritedenskih dirk, ko je bil tretji na Giru, ter ko je še istega leta postal prvi Slovenec s skupno zmago, ko je osvojil svojo prvo Vuelto. Prav tako je pomagal Rogliču še do dveh zmag na Vuelti, drugega mesta na Touru, nazadnje pa smo ga videli v službi našega šampiona na letošnjem Giru, ko si je Slovenec prvič pokoril konkurenco tudi na sloviti dirki po Italiji.

Sepp Kuss in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Seveda si pri Jumbo-Vismi niso niti predstavljali, da bi z Jonasom Vingegaardom napadli letošnji Tour brez pomoči "dečka iz Duranga". Tudi tu se je zvesti Američan izkazal kot Dančev najpomembnejši pomočnik in vprašanje, če bi bil Vingegaard na poti do svojega drugega zaporednega slavja brez Kussove pomoči.

Toda nastop na kar dveh velikih zaporednih tritedenskih dirkah je terjal velik davek tudi pri Kussu, kolateralna žrtev tega pa bi lahko postal ravno naš Roglič, ki bi prav lahko za letošnjo Vuelto po devetih zaporednih velikih tritedenskih dirkah ostal brez svojega najzvestejšega pomočnika.

Italijanska spletna stran specializirana za kolesarstvo bici.pro je namreč na prosti dan dirke po Franciji opravila velik intervju z Jonasovim pomočnikom, katerega so poimenovali "Gospod Kuss, telesni stražar rumene majice". V zelo zanimivem pogovoru so se dotaknili številnih zanimivih tem, a tudi dobro prestrašili slovensko javnost, ko so povprašali Kussa, če se resnično namerava lotiti vseh treh velikih tritedenskih dirk ter biti po končanem Touru ponovno na uslugo Rogliču na prihajajoči Vuelti.

"Če bo Tour še naprej tako naporen, kot je bil do zdaj, bomo še videli, če mi bo ostalo še kaj moči za Vuelto. V načrtu sicer imam še Vuelto. Toda že po Giru nisem bil prepričan, če bom sploh lahko nastopil na Touru. Imel sem nekaj tednov na voljo, da ugotovim, če se počutim dovolj dobro. Nikakor nočem iti na tako veliko dirko, če se bom počutil kaj manj kot 100-odstotno. Zato je težko načrtovati," je prvič na možnost, da bi se Roglič moral na Vuelti znajti brez svojega zvestega pribočnika, opozoril Kuss.

Glede na to, kako sta ekipi Jumbo-Visme in UAE Team Emirates otežili prva dva tedna dirkanja ter glede na trenutno situacijo, ko bo Pogačar v zadnjih petih etapah zagotovo napadel z vso silo, tudi ni za pričakovati, da bi Kuss lahko zadnje dni Toura počival ter varčeval moči. Kuss sicer še nikoli v svoji karieri ni v istem letu nastopil na vseh treh tritedenskih dirkah, minula tri leta je vedno nastopil le na Touru in Vuelti. Zanimivo bo videti, ali bo našel dovolj moči, da še šesto leto zapored nastopi na španski pentlji.

Kuss pa je sicer v zelo zanimivem pogovoru odgovoril tudi na vprašanje, kakšne so največje razlike v vlogi kapetana med Rogličem in Vingegaardom. "Oba sta zelo mirna in sproščena. Toda Jonasu je že vnaprej jasno, kako si želi, da se etapa odvija in mu je pomembno le, kako se on počuti. Primož pa vedno raje spremlja širšo sliko. Rad vidi, kako se počutijo njegovi nasprotniki in se na podlagi tega odloči, kako si želi, da poteka etapa," je pojasnil Kuss.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice