Šport > Kolesarstvo
1574 ogledov

To si bo danes želel Pogačar, izjemna priložnost za Mohoriča

Matej Mohorič Profimedia
Danes zadnja realna možnost za Mohoričev pobeg ter priložnost, da se Pogačar nekoliko spočije in nabere moči pred zadnjo zahtevno etapo letošnje dirke.

Danes bo na kolesarski dirki po Franciji na sporedu 19. etapa od Moirans-en-Montagna do Polignyja (172,8 km). Glede na razgiban teren bi lahko bila to nova in verjetno že zadnja priložnost za ubežnike, kot je naš as Matej Mohorič. V skupnem seštevku ni pričakovati razlik, potem ko je po današnji razgibani etapi v soboto na vrsti še zadnja gorska etapa dirke, je za pričakovati, da bodo najboljši kolesarji dirke varčevali z močmi ter si želeli zgolj v miru priti do cilja.

Trasa 19. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage
V generalni razvrstitvi sicer prepričljivo vodi Danec Jonas Vingegaard, ki je tik pred drugo zaporedno zmago na Touru in ima pred slovenskim asom Tadejem Pogačarjem kar 7:35 minute naskoka. Tretji je Slovenčev moštveni kolega, Britanec Adam Yates, ki pa zaostaja že 10:45 minute.

Danes bodo najboljši v skupnem seštevku bržčas dopustili ubežnikom, da se pomerijo za etapno zmago, sploh če bo od samega začetka ritem visok. V nasprotnem primeru bi lahko tudi določene ekipe prek razgibanega terena skušale svoje sprinterje pripeljati do obračuna za etapno zmago. Še posebej tiste ekipe, ki imajo v svojih vrstah sprinterje, ki se brez večjih težav povzpnejo na nekoliko manj zahtevne vzpone.

Če bi bila letošnja 19. etapa dirke po Franciji s svojo razgibano traso in pretežno ravninskim zaključkom na sporedu nekje v prvem tednu dirke, bi gotovo govorili o sprinterski etapi. Toda po treh tednih dirkanja in zelo utrujenih nogah se zdi kot ustvarjena za uspešen pobeg.

Trasa se sicer dviga in spušča skozi celoten dan, toda brez pravih strmih vzponov, čeprav se bodo kolesarji povzpeli za kar 2000 višinskih metrov. Pričakala jih bosta le dva kategorizirana vzpona Côte du Bois de Lionge (4. kategorija, 1,9 km/5,7 %) in Côte d’Ivory (3. kategorija, 2,3 km/5,9 %). Slednjega bodo kolesarji prečkali 28 kilometrov pred ciljem. Sledi spust do Arboisa, zadnjih 22 kilometrov pa je pretežno ravninskih, čeprav se zadnji kilometer rahlo dviga s povprečnim naklonom 1,4 %.

Trasa 19. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

V kolikor bo prišlo do pobega, bi lahko bil v njem Mohorič. Ta je sicer bil dvakrat del ubežne skupine, ki je nato prišla do etapnega slavja. Toda trasi z gorskima ciljema v deveti in trinajsti etapi nista bili pisani na kožo 28-letniku iz Podblice. Današnja trasa predstavlja boljšo priložnost za njegovo tretjo etapno zmago na Touru. Pred tem je dve etapi dobil leta 2021.

Glede na to, da je v soboto na sporedu ena najtežjih gorskih etap dirke, v nedeljo pa se bo dirka zaključila s sprintom na Elizejskih poljanah, je današnja etapa zadnja prava priložnost za Mohoriča, ki je eden glavnih favoritov za etapno zmago tudi po mnenju strokovnjakov.

Poleg njega se sicer omenja tudi kolesarje, kot so Mathieu van der Poel, Christophe Laporte, Søren Kragh Andersen, Magnus Cort Nielsen, Pascal Eenkhoorn, Fred Wright, Stefan Küng, Kasper Asgreen, Nils Eekhoff in Victor Campenaerts. V primeru, da vendarle pride do sprinta, pa je težko spregledati najboljšega sprinterja dirke Jasperja Philipsena, kateremu bi po zelo zahtevnem terenu moral biti najtežji nasprotnik Mads Pedersen.

Tudi tretji Slovenec Luka Mezgec bi lahko poskusil svojo srečo v pobegu, če bo dobil proste roke v svoji ekipi in ne bo skrbel za nizozemskega sprinterja Dylana Groenewegna, za katerega pa se teren vseeno zdi nekoliko pretežek. Še posebej glede na neprepričljivo formo Nizozemca, ki na letošnjem Touru nikakor ne blesti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice