Šport > Kolesarstvo
5739 ogledov

Pogi padel zgodaj v etapi, nato zašel v krizo

Tadej Pogačar Profimedia
Na sporedu je bila kraljevska 17. etapa od Saint-Gervaisa do Courchevela. Ta se ni končala po željah Tadeja Pogačarja.

Na torkovem kronometru je Jonas Vingegaard prikazal izjemno predstavo in drugouvrščenega Tadeja Pogačarja premagal za minuto in 38 sekund, skupno prednost pa tako povišal na 1:48. Slovenski kolesarski as se je tako znašel v težavah, saj mora v preostalih etapah nadoknaditi precejšnjo razliko, to pa mu lahko uspe le z agresivno vožnjo in številnimi napadi. Že v 17. etapi je bilo tako pričakovati Pogačarjeve poizkuse.

V živo:

  • 150 km do cilja: Etapa se ni začela po Pogačarjevih željah, saj se je hitro znašel na tleh. V glavnini se je zapleter z enim od kolesarjev ekipe AG2R ter padel. Imel je okrvavljeno koleno. Ker je šlo za padec pri vožnji v klanec, hitrost ob padcu sicer ni bila visoka. Pogi se je kmalu vrnil v peloton.
  • 139 km do cilja: Tudi pri Jumbo-Vismi pričakujejo zgodnji napad Pogačarja, zato so vsako razmišljanje o takšni potezi preprečili z zelo hitrim tempom. Z razbitim kolenom je imel Pogačar še nekoliko oteženo delo. Ritem je bil tako silovit, da se je manjša skupina s Pogačarjem in Vingegaardom za nekaj časa celo odlepila od glavnine.
     
  • 116 km do cilja: Prvi je na spustu iz skupine skočil Julian Alaphilippe, ki so se mu kasneje priključili še nekateri kolesarji. V begu so bili Chris Harper (Jayco-AlUla), Ben O'Connor (AG2R-Citroen), Jack Haig (Bahrain Victorious), Gregor Muhlberger (Movistar), Mattias Skjelmose, Giulio Ciccone (oba Lidl-Trek), Alaphilippe (Soudal-QuickStep), Krists Neilands (Israel-PremierTech) in Kevin Vermaeke (Team dsm-firmenich).
     
  • 104 km do cilja: Razlika med ubežniki in glavnino, kjer so bili še vedno na čelu kolesarji Jumbo-Visme, je znašala okoli minute in 20 sekund.
     
  • 77 km do cilja: Ubežna skupina se je medtem povečala na kar 32 kolesarjev, ti so imeli 1:52 naskoka pred glavnino.
     
  • 55 km do cilja: Skupina ubežnikov je bil nekoliko manjša, kolesarji z rumeno in belo majico so zaostajali nekaj več kot tri minute. 
     
  • 34 km do cilja: Ubežniki so se že začeli vzpenjati na Col de la Loze. Vzpon je dolg kar 28 kilometrov, povprečni naklon pa znaša 6 %. Toda ta številka ne pove vsega. Zadnjih 5 kilometrov ima povprečni naklon kar 10 %, ponekod pa se ta številka povzpne tudi do 24 %. Glavnina se je klanca lotila z 2:39 zaostanka.
     
  • 26 km do cilja: V skupini z rumeno majico je ostalo še 17 kolesarjev. Razlika do prvih je ostajala enaka.
     
  • 16 km do cilja: Ubežna skupina je zapeljala na strmejši del klanca. Povsem razredčena glavnina, skupaj je ostalo še 11 kolesarjev, je zaostajala dve minuti in pol.
     
  • 14,4 km do cilja: Pogačar je v težavah. Zaostal je za rumeno majico. Sepp Kuss se je postavil na čelo in dokončno začel lomiti Slovenca. V skupnem seštevku bi ga lahko ogrozila moštveni koleg Adam Yates in Ineosov Carlos Rodriguez.
  • 13 km do cilja: V ospredju je napadel Felix Gall. V ozadju je Pogačar za Vingegaardom zaostajal 25 sekund.
     
  • 11,2 km do cilja: Vingeggard je pred Pogačarjem pridobil že minuto. Do konca klanca so še štirje kilometri in pol. Danec je kmalu ostal povsem sam.
     
  • 10,2 km do cilja: V samo enem kilometru je Vingegaard pridobil še eno minuto proti Pogačarju. Rumena majica je za Gallom zaostajala še nekaj več kot dve minuti.
     
  • 8,8 km do cilja: Gall ima 18 sekund prednosti pred Simonom Yatesom, tretji na cesti je Rafal Majka. Vingegard - 1;50, Pogačar - 5:04. Danca je nato nekoliko zaustavil zastoj na cesti.
     
  • 6,6 km do cilja: Avstrijec je prvi prečkal najvišjo točko letošnjega Toura. Simon Yates je pred spustom zaostajal 21 sekund. Vingegaard, ki je ujel Davida Gauduja in Pella Bilbaa, je na vrhu zaostal 1:24, Pogačar šest minut in pol.
     
  • Cilj: Gall je ciljno črto prečkal 34 sekund pred Simonom Yatesom. Tretje mesto je osvojil Bilbao (1:38), četrti je v cilj prišel Vingegaard (1:52), peti Gaudu (2:09). Adam Yates, ki se je tokrat precej približal Pogačarju, je zaostal 3:44. Čakalo se je še na Slovenca. Ta je ciljno črto prečkal z zaostankom sedmih minut in 38 sekund.

    Pogi je obdržal skupno drugo mesto. Vingegaard ima zdaj pred njim 7:35 naskoka, tretji AdamYates zaostaja 10:45.
Komentarjev 5
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 14:44 20.julij 2023.

    Spet je pogaćarju čist mal manjkalo, da bi mu oči skočile iz jamic in bi moral naslednje etape voziti z labradorcem in belo palico, pa še dodatek za pomoč in postrežbo bi dobil!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:57 19.julij 2023.

    Pogi je car!

  • Anja1956 17:49 19.julij 2023.

    Ker so inšpektorji izvajali poostren nadzor nad dopingom, Pogi ni mogel prejeti dnevne količine 'vitamina'!

Sorodne novice