Šport > Kolesarstvo
47469 ogledov

Legenda ne razume razmišljanja UAE: "To je edini razlog, zakaj Tadej ni pravi"

Tadej Pogačar Profimedia
Legendarnemu Seanu Kellyju je povsem jasno, kaj je glavni razlog za slabše nastope Tadeja Pogačarja v zadnjem tednu dirke po Franciji.

Čeprav se že tretje leto zapored borita za zmago na največji dirki na svetu, slovitem Tour de France, ni nobenega dvoma, da sta Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar dva izjemno različna kolesarja. Tu ne govorimo o osebnosti in značaju, kjer si definitivno ne bi mogla biti bolj različna, temveč tudi o stilu dirkanja in pristopu k dirkam.

Medtem ko ima Vingegaard v sezoni zgolj en cilj, to je rumena majica na Elizejskih poljanah, in celotno sezono ter koledar podredi le tej dirki, Tadej slovi za pravega "kanibala", ki si želi dobiti čisto vsako dirko na koledarju, obenem pa na kolesu tudi neizmerno uživa ter obožuje dirkanje.

Čeprav je Jonas na poti k drugemu zaporednemu slavju na največji dirki na svetu, ni nobenega dvoma, da je Pogačar dosti bolj kompleten kolesar, ki lahko slavi na vsaki vrsti terena. Zato tudi ne preseneča, da ima Pogačar v letošnji sezoni, katere dobršen del je izpustil zaradi poškodbe, že 15 odmevnih zmag, Jonas pa 11, čeprav je zdrav in brez poškodb že celotno sezono.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Zelo zanimiv podatek, ki kaže, kako Pogačar uživa v dirkanju, medtem ko Jonas vse podreja dirki po Franciji, je, da je Pogačar do svoje poškodbe imel za sabo devetnajst tekmovalnih dni, od tega je bilo kar sedem zahtevnih enodnevnih klasik in le dve etapni dirki, medtem ko se Vingegaard v celotni sezoni ni lotil niti ene enodnevne klasike, a je nastopil na kar štirih etapnih dirkah.

Čeprav je nevtralnim ljubiteljem kolesarstva dosti bolj ljub Pogačarjev pristop, ki jih zabava skozi celotno sezono in se ne osredotoča zgolj na en cilj v celi sezoni, pa mnogi vidijo ravno Tadejev pristop k dirki po Franciji kot glavni razlog, zakaj bo Danec že drugo sezono zapored na Elizejskih poljanah oblekel rumeno majico.

O tej temi je spregovoril tudi legendarni Sean Kelly, zmagovalec kar 193 profesionalnih dirk, ki v svetu kolesarstva velja za drugega največjega kolesarja vseh časov, za Eddyjem Merckxom. Toda Kelly ne vidi težavo v Pogačarjevem stilu tekmovanja in izbiri dirk, saj je mnenja, da bi bil še vedno konkurenčen Vingegaardu, če bi le opravil maksimalne priprave, katere mu je pokvarila poškodba.

Prav tako ne razume razmišljanja Pogačarjeve ekipe UAE Team Emirates, ki naj bi bila presenečena ter bi iskala razloge za Tadejeve slabše nastope v tretjem tednu, ko pa je njemu povsem jasno, da zaradi s poškodbo okleščenih priprav na dirko ni prišel v svoji pravi formi.

Sean Kelly | Avtor: Eurosport Eurosport

"Videli smo, da se Vingegaard na začetku sezone, na dirki Pariz-Nica, ni mogel meriti s Pogačarjem. To je zato, ker je šele začel sezono, nato pa je preko dirke po Baskiji in kriterija Dauphine skozi sezono do Toura ves čas dvigoval svojo formo. To je nekako ta standarden način, kako se lotiti velike tritedenske dirke, če je ta glavni cilj sezone. Pogačarju pa je tudi šlo odlično, nato pa je prišla ta dirka Liege-Bastogne-Liege, ki je pokvarila vse skupaj," je med prenosom 18. etape izjavil kolesar, ki je rekordnih pet let zapored držal prvo mesto ne mednarodni kolesarski lestvici.

"Zato ne razumem teh intervjujev Pogačarja in športnih direktorjev UAE Team Emirates. Nihče ne reče, da je imel nesrečo na Liege-Bastogne-Liegu in da od takrat ni resno dirkal. Vsi pravijo, da je nekaj narobe, da sicer ima želodčne težave, a da sicer ne vedo, kaj bi lahko bilo narobe. Da je iz zdravniškega pogleda z njim vse v redu, a da vseeno ni pravi. Zame je odgovor enostaven. Priprave niso bile takšne, kot bi morale biti pred dirko po Franciji. Jasno je, da moraš imeti pred Tourom za sabo vsaj nekaj resnih dirk. Pogačar pa je bil brez dirk, brez pravega tekmovanja, zato ni tisti pravi," je svoj pogled podal legendarni devetkratni zmagovalec velikih spomenikov kolesarstva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:52 21.julij 2023.

    Mogoče ga je pa Urška utrudila. Prekmalu je prišla na obisk.

Sorodne novice