Šport > Kolesarstvo
42741 ogledov

Pogačar: "Ta človek mi je rešil stopničke!"

Marc Soler in Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar se dobro zaveda, da bi brez zvestih sotekmovalcev, še posebej Marca Solerja, prav lahko ostal brez stopničk na letošnji dirki po Franciji.

Potem ko je veljal za enega izmed dveh glavnih favoritov za skupno zmago na dirki po Franciji in je bil vse do zadnjega tedna v skupnem seštevku le deset sekund oddaljen od rumene majice, je po porazu na kronometru in naslednji dan na kraljevski etapi vsekakor prisotno razočaranje pri ekipi UAE Team Emirates, saj je postalo jasno, da njihov šampion ne bo osvojil še svoje tretje dirke po Franciji.

Marc Soler in Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

A če odmislimo trenutno grenkobo, gre še vedno za naravnost izjemen dosežek, saj vse kaže, da bo izjemni Slovenec končal dirko kot "prvi izmed ostalih" za "vesoljcem" Jonasom Vingegaardom, četrtim zaporednim stopničkam z dirke vseh dirk pa bo dodal še četrto belo majico za najboljšega mladega kolesarja, prav tako pa je v svojo zbirko dosežkov dodal še eno etapno zmago.

A z izjemo etapne zmage bi prav lahko ostal brez ostalih dveh dosežkov, saj je na 17. etapi resnično trpel in mnogi kolesarji bi se v podobni situaciji povsem razpadli, izgubili tudi po več kot 20 minut (le kdo se ne spomni, kako je Simon Yates na Giru leta 2018 pred predzadnjo gorsko etapo celo nosil rožnato majico, nato pa na kraljevski etapi izgubil skoraj 40 minut in končal izven prve dvajseterice) ter se poslovili od svojega mesta na stopničkah ter bele majice.

Kako blizu katastrofe je bil naš kolesar se zaveda tudi Pogačar sam, ki je izpostavil ključnega človeka, ki je rešil njegove stopničke. "Kaj vas na podobne dni drži pri tem, da vztrajate, čeprav se zavedate, da ste še kilometre od cilja in veste, da bo izjemno težko?" so Tadeja novinarji povprašali o trpljenju v 17. etapi. "Bilo je zelo težko, zato se moram zahvaliti svoji ekipi, ki me je vzpodbujala vse do konca. Še posebej se moram zahvaliti Marcu Solerju, ki je rešil moje stopničke," je ključnega moža izpostavil slovenski as.

Izjemni Španec se je resnično izkazal v 17. etapi, ko je bil velik čas celo del bega, kjer je čakal, da priskoči na pomoč Pogačarju, če se slednji odloči za napad iz ozadja. Kljub temu, da je celi dan bežal, pa je vse od trenutka, ko se je Tadej znašel v težavah med vzponom na Col de la Loze, pa do cilja, pomagal našemu kolesarju skozi njegove najhujše trenutke. Ves čas mu je narekoval tempo in ga vzpodbujal, v cilju pa tudi bil eden tistih, ki so najbolj tolažili našega šampiona.

Soler, ki je v preteklosti tudi zmagoval na dirkah najvišje ravni, se je tako izkazal kot resnično zlata vreden pomočnik in pravi ekipni igralec. Zanimivo, da so mu mnogi tekom njegovih dni pri ekipi Movistar očitali sebičnost ter da ne posluša ekipnih navodil, toda fantastični Španec je vse od začetka leta 2022 in prestopa k UAE Team Emirates povsem drug človek ter eden najzvestejših Pogačarjevih pomočnikov. Kot je Tadej že večkrat poudaril, je lahko vesel, da ga ima.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Anja1956 20:51 21.julij 2023.

    Pogi, bo prej ali slej izgubil obe skupni zmagi na Touru, zaradi nedovoljenih sredstev !

  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 09:22 21.julij 2023.

    Kolesarstvo je ekipni šport. Normalno, da je Soler delal za kapetana (Pogija). Njegovo 2. mesto na tdf bo prineslo novce celi ekipi. Za tiste, ki ne spremljajo: nagrade se v kolesarstvu vedno delijo. To leto je nagrada za 2. mesto ...prikaži več 200k€ (za prvo 500 in za tretje 100). In ta nagrada se razdeli na vse kolesarje v ekipi, zato je še kako smiselno, da ekipa pomaga Pogiju ostati na 2. mestu. Vmes pa dobiti tudi kakšno etapno zmago, ker so tudi tam nagrade. Seveda se delijo tudi te.

Sorodne novice