Šport > Kolesarstvo
2018 ogledov

Z roba smrti do druge etape, Roglič ostal rdeč

Vuelta glavnina Epa
Osma etapa dirke po Španiji ni prinesla večjih pretresov.

Nizozemec Fabio Jakobsen je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Španiji. Po 173,7 kilometra od Santa Pole do La Manga del Mar Menorja je v ciljnem sprintu prehitel drugouvrščenega Italijana Alberta Daineseja in tretjega Belgijca Jasperja Philipsena.

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Še naprej vodi slovenski as Primož Roglič. V boju za rdečo majico ima 31-letni Roglič (Jumbo-Visma) še naprej osem sekund naskoka pred Avstrijcem Felixom Grossschartnerjem (Bora-Hansgrohe) ter 25 pred Špancem Enricom Masom (Movistar). Četrti je z zaostankom 36 sekund Kolumbijec Miguel Ángel López (Movistar), peti pa še en Slovenec Jan Polanc (UAE Team Emirates), ki za rojakom zaostaja 38 sekund.

pogačar Nova pogodba Šport Plače razkrite: Pogačar zasluži največ na svetu!

Roglič in Polanc sta danes končala etapo v času glavnine tako kot Jan Tratnik (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange). V skupnem seštevku sta Mezgec in Tratnik, danes najboljši Slovenec na 26. mestu, daleč zadaj, a opravljata predvsem vlogi pomočnikov.

Mezgec je pomagal predvsem na koncu osmouvrščenemu Avstralcu Michaelu Matthewsu, ki pa v zaključku ni imel dovolj moči, da bi ogrozil na Vuelti najhitrejše sprinterje. Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step) je tako prišel do druge zmage na letošnji španski pentlji, potem ko je bil najhitrejši v četrti preizkušnji. Skupno je vpisal že 22. zmago v karieri poklicnega kolesarja.

S tem pa 24-letnik iz Gorinchema nadaljuje uspešno okrevanje po grozljivi nesreči lani na dirki po Poljski, po kateri se je nekaj dni celo boril za življenje. Danes je bil zanesljivo hitrejši od Daineseja (Team DSM) in Philipsena (Alpecin-Fenix) ter ju prehitel za dolžino kolesa.

"Poseben občutek je biti tukaj. Ekipa je opravila odličen posel, bila je celo tako hitra, da sem jo malce izgubil, a sem bil vseeno v dobrem položaju, ko sem začel sprint. Ta zmaga pomeni, da sem tako kot leta 2019 na Vuelti dobil dve etapi. Sem srečen in hvaležen, da sem sploh tukaj. Zahvalil bi se vsem kolegom v ekipi in šefu Patricku Lefevreju, ki je bil tukaj na cilju," je dejal Jakobsen.

"Lepo je, da lahko uživamo v podpori navijačev," je po etapi povedal Roglič. "Je precej drugače kot pred letom dni. Za nas je bil to lep dan brez težav.Jutri bo šlo za zelo zahteven dan v gorah. Tekmeci so v petek pokazali, da so zelo močni. Tudi sam upam na dobre noge, zagotovo se bomo borili na vso moč," je zaključil Zasavec.

V nedeljo bo na vrsti zahtevna gorska etapa od Puerto Lumbrerasa do vrha na Alto de Velefiqueju (188 km). Gre za 13,2 km dolg zaključni vzpon s povprečnim naklonom 6,4 odstotka.

La Vuelta, 8. etapa:

1. Fabio Jakobsen (Niz/Deceuninck-Quick-Step)          3:56:05
2. Alberto Dainese (Ita/Team DSM)                     isti čas
3. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Fenix)
4. Jordi Meeus (Bel/Bora-Hansgrohe)
5. Juan Sebastian Molano (Kol/UAE Team Emirates)
6. Itamar Einhorn (Izr/Israel Start-Up Nation)
7. Arnaud Demare (Fra/Groupama-FDJ)
8. Michael Matthews (Avs/BikeExchange)
9. Martin Laas (Est/Bora-Hansgrohe)
10. Piet Allegaert (Bel/Cofidis)
...
26. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)              isti čas
30. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)
39. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
109. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)
...

Skupni vrstni red dirke:

  1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    29:14:40
  2. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)            + 0:08
  3. Enric Mas (Špa/Movistar)                               0:25
  4. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar)                      0:36
  5. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                     0:38
  6. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                     0:41
  7. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)                     0:57
  8. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                            0:59
  9. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana-Premier Tech)             1:06
  10. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                     1:22
  ...
  102. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                      43:01
  165. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                58:07
  ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice