Šport > Kolesarstvo
3283 ogledov

Kakšen razplet! Padec vodilnega, zmaga kolesarju, ki je pred letom ležal v komi

Vuelta Epa
Fabiu Jakobsenu sprint v rahel klanec, Rein Taaramäe kljub padcu ostaja v rdečem.

Ko je Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step) pred letom dni ležal v bolnišnici, potem ko je komajda dobil bitko za življenje po grozljivi nesreči na Dirki po Poljskem, si zagotovo ni mislil, da bo že čez leto dni slavil eno svojih največjih zmag na eni najprestižnejših dirk na svetu.

Toda mladi Nizozemec, katerega je v zaključku etape v Katowicah med sprintom pri izjemni hitrosti Dylan Groenewegen potisnil v ograjo, nato pa je Jakobsen priletel še v nesrečnega komisarja dirke in ciljni steber, je nov dokaz, da se nikoli ne smemo predati in nehati verjeti.

Jakobsen je namreč vsega dobro leto po eni najhujših nesreč v zgodovini kolesarstva premagal najboljše sprinterje sveta ter dobil četrto etapo Dirke po Španiji.

V zadnjih metrih 164 kilometrov dolge etape od El Burgo de Osme do Moline de Aragon je namreč v sprintu rahlo na klanec (3-5 %) premagal Arnauda Demarja (Groupama FDJ) in Danca Magnusa Corta Nielsena (EF-Education Nippo).

S precejšnjim zaostankom je v cilj prikolesaril nosilec rdeče majice Rein Taaramäe (Intermarche Wanty), ki je dva kilometra pred ciljem padel, ker pa je pri sprinterski etapi prišlo do padca v zadnjih treh kilometrih, so mu pripisali čas glavnine.

V skupnem seštevku tako ni prišlo do sprememb, saj ima Estonec še vedno 25 sekund prednosti pred Kennyjem Elissondom (Trek Segafredo) in pol minute pred našim Primožem Rogličem (Jumbo-Visma), ki je etapo sicer mirno končal na 36. mestu.

Do zadnjega kilometra precej neatraktivno etapo je sicer zaznamoval beg trojice kolesarjev, a si Carlos Canal, Angel Madrazo in Joan Bou nikoli niso uspeli privoziti resne prednosti. Glavnina je ves čas nadzorovala dogajanje, tri junake pa je ujela 13,5 kilometrov pred ciljem.

Do zaključnega sprinta se je nato odvijala borba za pozicije, kjer jo je najslabše odnesel Taaramäe, ki se je znašel celo na tleh, v samem sprintu pa je Jakobsen s spektakularno zmago izpisal eno najlepših kolesarskih zgodb zadnjega časa.

"Uresničile so se mi sanje. Po nesreči sem bil dolgo zunaj, vendar sem vesel, da sem se vrnil. V to je veliko časa in truda vložilo veliko ljudi, to je tudi njihova zmaga. Govorim o vseh zdravnikih in kirurgih ter medicinskem osebju na Poljskem, moji drugi družini, ekipi. To je tudi zmaga moje družine, ker so oni razlog, da sem tukaj," je dejal Jakobsen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice