Šport > Košarka
16326 ogledov

Bahamski velikan se požvižga na Dončića: "Jaz bom prvi izbor!"

deandre ayton Print Screen Ayton trdi, da takšnega igralca, kot je on, NBA še ni videla.
Mlademu slovenskemu košarkarju največjo konkurenco predstavlja 19-letni bahamski center DeAndre Ayton.

Pred prihajajočim naborom severnoameriške lige NBA, ki bo 21. junija v New Yorku, sta v ospredju predvsem dva košarkarja - Luka Dončić in DeAndre Ayton.

luka dončić Prvi izbor? Šport Ključni mož Phoenix Suns na obisk k Dončiću

O slovenskem zvezdniku, ki bi se bo z Real Madridom na zaključnem turnirju Final Four v Beogradu ta konec tedna potegoval za evroligaško krono, je bilo v zadnjih dveh sezonah povedanega veliko, precej manj pa je evropskim ljubiteljem košarke poznan 216 centimetrov visoki bahamski center, ki je v pretekli sezoni navduševal v dresu Arizone Wildcats.

luka dončić Favorita Šport Zvezdnik Phoenixa izbral med Dončićem in Aytonom

Prvo izbiro na naboru bo imela ekipa Phoenix Suns, katere trener je nedavno postal Igor Kokoškov. Poznavalci razmer v ligi NBA so si enotni, da bodo sonca izbrala Dončića ali Aytona, "tolažilna nagrada" pa bo pripadla ekipi Sacramento Kings, ki bo izbirala druga.

Če napovedi držijo, bo tako Dončić v prihodnji sezoni član Phoenix Suns, kjer se je uveljavil Goran Dragić, ali Sacramento Kings, kjer je najboljša leta svoje NBA kariere preživel Beno Udrih.

deandre ayton | Avtor: Print Screen Print Screen

Vloga favorita za prvi izbor se rahlo nagiba na stran Aytona, čeprav Dončića nikakor ne gre podcenjevati. Veliko bo odvisno tudi od razpleta letošnjega Final Foura, na katerem bo imel slovenski košarkar priložnost, da se dokončno uveljavi na največjem evropskem odru in prepriča še zadnje dvomljivce.

Luka Dončić Final Four Šport Košarkarski svet zre v Luko Dončića

Ayton, ki zase verjame, da bo postal prvi izbor drafta 2018, je v sezoni 2017/2018 za Arizono odigral 35 tekem. V povprečju je na parketu preživel 33,5 minute ter prispeval 20,1 točke, 11,6 skoka, 1,9 blokade, 1,6 blokade in 0,6 ukradene žoge.

Njegov met iz igre znaša 61 odstotkov. Pri prostih metih je 73-odstoten, pri metih izza črte za tri točke pa 34-odstoten.

deandre ayton | Avtor: Print Screen Print Screen
"Postal bom prvi izbor nabora. To mi zelo veliko pomeni, ker predstavljam svoj narod. Skupaj z menoj prihajajo celi Bahami," je napovedal 19-letnik, ki se je v otroštvu bolj kot nad košarko navduševal nad nogometom.

Pa ne ameriškim, ampak evropskim. 

"Veliko sem igral nogomet. Rad sem tekal gor in dol po igrišču. Ko dosežeš gol pri nogometu, je to najboljši občutek na svetu," je dodal. Zase pravi, da je razposajen in igriv fant, ko pa se enkrat znajde na košarkarskem parketu, z njim ni šale. "Zelo sem odprt in družaben. In rad igram videoigre. Najbolje bi me spoznali, če bi sedeli ob meni, ko igram videoigre," je razkril.

V debitantski sezoni (še) nima namena jezikati bolj uveljavljenim košarkarjem. "Verjetno bom ostal tiho. Igral bom proti veteranom, ki bodo imeli kaj povedati. Namesto mene bo govorila moja igra."

Kljub mladosti mu samozavesti ne primanjkuje. Na vprašanje, ali je imela NBA že kdaj priložnost spoznati košarkarja takšnega kova, je odvrnil: "Preden sem šel na fakulteto, sem dejal, da NCAA še nikoli ni videla česa takšnega. In res ni. Šokirani so bili. Še vedno so. Tudi NBA še nikoli ni videla košarkarja, kot sem jaz."

Komentarjev 5
  • Dusan Kokalj 15:58 17.maj 2018.

    Saj ne morem verjet da je nekdo lahko tako domišljav.NARCISEK!

  • Snežinko 12:27 17.maj 2018.

    Nadut pa je, mulc... upam, da ga ga že zaradi nadutosti ne izberejo kot prvega. Da mu malce grba pade in da dečko pade na realna tla.

  • Skipi 12:11 17.maj 2018.

    Izbrali bodo centra ker ga bolj rabijo kot Dončiča pa tudi če je Dončič boljši od njega.

Sorodne novice