Šport > Košarka
1820 ogledov

Sonca izbirajo prva, Dončiću se obeta zelo visok izbor

luka dončić Epa Nick Calathes in Luka Dončić.
Sonca iz Arizone bodo prvič izbirala kot prva.

Ponoči po slovenskem času je potekal NBA Draft Lottery, ki je določil katera franšiza bo na naboru čez dober mesec izbirala kot prva. Prvič v zgodovini je ta čast pripadla moštvu Phoenix Suns, ki je imelo tudi največ možnosti za prvi pick. Kot drugi bo izbiral Sacramento, kot tretja Atlanta.

Skoraj vsi analitiki se strinjajo, da se bodo Sonca na naboru potegovala za enega izmed para, ki ga sestavljata DeAndre Ayton in Luka Dončić. Prvi ima kot nekdanji igralec univerzitetnega moštva Arizona Wildcats veliko pristašev med navijači Phoenixa, precej pa je tudi takih, ki si želijo novega sodelovanja med slovenskim najstnikom in novim glavnim trenerjem Sonc Igorjem Kokoškovim. Skupaj sta namreč osvojila EuroBasket 2017.

Luka Dončić tiger tatu Poteza NBA kluba Šport Zato so Dončićeve delnice za prvi izbor hitro šle navzgor

Kokoškov je tako že dokazal, da lahko uspešno vodi Dončića, srbski strokovnjak pa verjetno ne bi imel nič proti novemu sodelovanju z igralcem, ki ga že dobro pozna. A vprašanje je, če bo njegovo mnenje prevladalo, odločitve v takšnih primerih v NBA ekipah po posvetih s sodelavci sprejemajo generalni managerji.

Tudi če se pri Phoenixu odločijo za 216 centimetrov visokega Aytona, se Dončiću obeta 'vsaj' drugi izbor. Kot drugi bodo namreč izbirali Kralji iz Sacramenta, kjer niti kadrovanja vleče nekdanji jugoslovanski reprezentant Vlade Divac. Slednji najverjetneje dobro pozna mladega slovenskega košarkarja, po predvidevanju se bo za Dončića odločil še nekoliko lažje kot njegovi ameriški kolegi.

Oba kluba bi lahko mlademu Slovencu nekoliko olajšala prehod iz Evrope v ligo NBA. Pri Phoenixu Kokoškov ve, kako ravnati z največjim biserom evropske košarke, pri Sacramentu pa bi Dončića v ekipi pričakal tudi lani izbrani Bogdan Bogdanović, poleg Divca pa ima funkcijo v klubu še en nekdanji izjemni košarkar Kraljev Predrag Stojaković.

Jr. NBA Marko Milič Šport Dončiću bo lažje kot Petroviću, sam bi v NBA preskočil Ferrarija

Doslej najvišje izbrani slovenski košarkar je bil Boštjan Nachbar, ki so ga leta 2002 kot 15. izbrali Houston Rockets, na tokratni draft pa se je prijavil tudi nekdanji član Olimpije Blaž Mesiček. Lani je Denver v drugem krogu nabora kot 49. izbral Vlatka Čančarja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice