Šport > Košarka
543 ogledov

Košarkarski svet zre v Luko Dončića

Luka Dončić
Luka Dončić je osrednje ime letošnjega Final Foura.

Ne le košarkarska Evropa, ves košarkarski svet je v pričakovanju, ali lahko Luka Dončić ta konec tedna sanjsko zaključi svoje evropsko poglavje in se v ligo NBA odpravi kot največji evropski talent.

luka dončić Prvi izbor? Šport Ključni mož Phoenix Suns na obisk k Dončiću

Naloga bo vse prej kot lahka, saj ga že v polfinalu v petek ob 18. uri čaka najboljša evropska ekipa tega stoletja, moskovski CSKA.

Med košarkarskimi strokovnjaki Dončić ni več "Čudežni dežek" (Wonder Boy), zdaj je "Naslednja velika stvar" (The Next Big Thing) oziroma "Prava stvar" (The Real Thing), ki se bo zgodila ligi NBA. Nihče več ne dvomi v njegove sposobnosti in talent, vprašanje je le, ali lahko 19-letni Ljubljančan zapre evropsko poglavje tudi z naslovom evropskega klubskega prvaka.

Vrh Evrope je lani osvojil s slovensko reprezentanco, Španijo je pokoril v vseh selekcijah, Evropi pa se je v zadnjih dveh sezonah dokazal s številnimi nazivi MVP igralca tedna, meseca oziroma leta.

Dve sezoni zapored je bil izbran za najbolj perspektivnega igralca evrolige, to soboto bo prejel nagrado za uvrstitev v najboljšo peterko evrolige, naziv MVP sezone pa mu po mnenju strokovnjakov tudi ne bi smelo uiti.

luka dončić Favorita Šport Zvezdnik Phoenixa izbral med Dončićem in Aytonom

Če bo Dončić v nedeljo zvečer igral v finalu evrolige - v drugem polfinalu se bosta pomerila branilec naslova Fenerbahče in Žalgiris z Benom Udrihom - in jo celo osvojil, mu verjetno ne more uiti niti prvo mesto na naboru lige NBA. S tem bi postal prvi nizki Evropejec, ki bi prišel do tega priznanja. Iz Evrope je bil do zdaj številka ena le italijanski center Andrea Bargnani leta 2006.

Dončić ima z zaključnim turnirjem evrolige neporavnane račune, saj je lani izgubil v polfinalu in na dveh tekmah ostal celo brez koša iz igre. V petek ga v polfinalu čaka ekipa, ki je nastopila na petnajstih zaključnih turnirjih v tem stoletju. V tem času je bila trikrat evropski prvak, še trikrat je igrala v finalu, letos pa je redni del evrolige končala z razmerjem 24-6 oziroma tri zmage pred drugouvrščenim Fenerbahčejem.

luka dončić NBA nabor Šport Sonca izbirajo prva, Dončiću se obeta zelo visok izbor

CSKA je po statistiki najbolj napadalna ekipa v Evropi in ima tretjo najtršo obrambo. Za Dončića ima idealnega branilca, 198 centimetrov visokega Kylea Hinesa, ki je bil v zadnjih treh sezonah dvakrat izbran za najboljšega obrambnega igralca evrolige.

Real Madrid in CSKA sta se v tej sezoni srečala dvakrat; v drugem krogu v Madridu je zmagal Real, v začetku februarja v Rusiji pa je bil boljši CSKA s 93:87. Na obeh tekmah je bil Dončić najboljši posameznik; v Moskvi je dosegel 21 točk, v Madridu pa 14.

Zaključni turnir bo imel precej slovenskega pridiha. Poleg Dončića, Anthonyja Randolpha, Bena Udriha in sodnika Mateja Boltauzerja ter številnih slovenskih ljubiteljev košarke, ki si bodo v živo ogledali tekme, bodo v Beogradu nastopili tudi mladi košarkarji Helios Suns.

Luka Dončić Real Madrid Armani Milano Brez olepševanja Šport Kokoškov Dončiću ne bo dajal prednosti: "Ne gre za to, kaj si mislim o njem..."

Televizija Sportklub, ki bo prenašala vse štiri dvoboje F4 - drugi polfinale je v petek ob 21. uri - je namreč organizator mednarodnega tekmovanja Basket4kids, Domžalčani pa so se v Srbijo uvrstili kot ena od osmih ekip, ki je bila najboljša v kvalifikacijah, v katerih je nastopilo 96 ekip iz širšega področja bivše skupne države.

pablo laso Samo eno! Šport Trener Reala ima veliko prošnjo za Dončića
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice