Šport > Košarka
3722 ogledov

Bomba! Bo Luka Dončić najbolje plačani košarkar vseh časov?

Luka Dončić Profimedia
Ameriški košarkarski strokovnjak je razkril, da bo Luka Dončić najverjetneje postal prvi košarkar v zgodovini, ki mu bo pogodba letno nanesla 70 milijonov dolarjev.

Ameriški mediji so se v zadnjih dneh pošteno razpisali o našem Luki Dončiću in o tem, kako bo z naslednjim "supermax" podaljšanjem pogodbe postal prvi košarkar v zgodovini lige NBA, ki mu bo pogodba v eni sezoni navrgla 70 milijonov dolarjev. Luka ima tako priložnost, da spiše zgodovino, pogoj je le, da je na koncu naslednje sezone znova uvrščen v eno izmed treh prvih peterk lige.

Glede na to, da je bil zadnja štiri leta vedno izbran celo v prvo peterko lige, se zdi precej samoumevno, da bo tudi v prihodnji sezoni uvrščen v vsaj eno izmed prvih treh. Če mu to uspe, bo upravičen do tako imenovanega "NBA supermax podaljšanja pogodbe", ki bo Luko pretvorilo v najbolje plačanega igralca v zgodovini lige NBA.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

"Dončić je na poti, da postane prvi 70-milijonski igralec v zgodovini NBA," je prvi o tem poročal ESPN-ov Bobby Marks. "Če bo v sezoni 2023/24 uvrščen v katero izmed prvih peterk, bo upravičen do podpisa petletnega supermax podaljšanja pogodbe, ki naj bi mu po projekcijah navrgla 318 milijonov dolarjev. Takšne pogodbe še ne more podpisati leta 2024, saj bo imel za sabo le šest let igranja in ne bo ustrezal kriterijem, a bo takšno podaljšanje pogodbe lahko podpisal že leta 2025, nova pogodba pa bo začela veljati s sezono 2026/27," je razlago dokončal Marks.

Vse to so samo projekcije, saj je višina supermax pogodbe odvisna od višine "salary capa" (proračuna, ki ga ekipa lahko nameni za plače igralcev in je določen s strani lige) določenega za tisto obdobje. A če so projekcije strokovnjakov pravilne, bo Luka upravičen do kar 318 milijonov dolarjev preko petih let. Plača ne bi bila tekom petih let ves čas enaka, temveč bi iz sezone v sezono rasla. V svojem zadnjem letu omenjenega supermax podaljšanja pogodbe naj bi tako Luka zaslužil celo 83,6 milijonov dolarjev. Če so seveda projekcije glede salary capa, ki naj bi se v naslednji letih močno povečal, pravilne.

Naslednji košarkarji, ki bodo izpolnjevali pogoje za supermax podaljšanje pogodbe, bodo še Jamal Murray, De'Aaron Fox, Pascal Siakam, Brandon Ingram, Bam Adebayo, Jaren Jackson Jr. in Shai Gilgeous-Alexander, a nihče izmed njih ne more pred Dončićem služiti 70 milijonov dolarjev na leto. Seveda mora na supermax podaljšanje pogodbe s svojim zvezdnikom pristati tudi vodstvo Dallas Mavericks, a se zdi precej logično, da so Mavericki pripravljeni vložiti ves ta denar v svojega najboljšega igralca in graditi ekipo okoli njega. Luka je tako tik pred tem, da spiše zgodovino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:11 20.september 2023.

    Saj mu privoščim. A se sprašujem kje je limit?. Vedno samo še več denarja.

Sorodne novice