Šport > Košarka
13583 ogledov

Carlisle iskreno o tem, kako danes gleda na Dončića

Luka Dončić Profimedia
Nekdanji dolgoletni trener Dallas Mavericks v pričakovanju ponovnega snidenja z Lukom Dončićem.

Dallas Mavericks so pred novim izzivom v ligi NBA. V noči na nedeljo po slovenskem času bo v Teksasu gostovalo moštvo Indiana Pacers, ki ga vodi nekdanji dolgoletni trener Mavsov Rick Carlisle.

Ameriški košarkarski strateg, ki je ob koncu lanske sezone po 13 letih zapustil klop Dallasa, se veseli vrnitve v American Airlines Center in ponovnega srečanja s člani organizacije, v kateri je pustil neizbrisen pečat.

Carlisle je treniral 10 od 15 članov trenutne igralske zasedbe v Dallasu, med njimi tudi Luko Dončića, s katerim v zadnjih mesecih medsebojnega sodelovanja naj ne bi bila v najboljših odnosih.

Trener Indiane bo zaradi poznavanja nekdanjih varovancev imel določeno taktično prednost, čeprav velja omeniti, da se je po prevzemu njegovega naslednika Jasona Kidda v Dallasu marsikaj spremenilo.

Jason Kidd in Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Mavsi danes igrajo spremenjen sistem v napadu, prevetrili so obrambno strategijo, igralci pa so zavzeli drugačne vloge. To še posebej velja za Kristapsa Porzingisa, ki mu je Kidd namenil večjo vlogo v napadu, potem ko ga je Carlisle kar dve leti omejeval v tem segmentu igre.

Sobotna tekma bo druga med Dallasom in Indiano v letošnji sezoni. Prvo so s 106:93 dobili košarkarji iz Indianapolisa, ki so slavili ob odsotnosti tedaj s koronavirusom okuženega Carlisla. V soboto bo ameriški strateg zasedel svoj položaj ob robu igrišča, košarkarji Dallasa pa se nadejajo, da bo dvorano zapustil sklonjene glave.

Dorian Finney Smith | Avtor: Profimedia Profimedia
"Ves svoj čas v Dallasu sem igral pod Carlisom. Je odličen trener, to bo zelo zabavno," se tekme veseli Dorian Finney Smith. "Oba z Rickom sva zelo tekmovalna. Pričakujem vsaj nekaj 'trash talka'. Ne bom si mogel pomagati. Če bom zadel trojko v neposredni bližine njihove klopi, jim bo dal to jasno vedeti. Zabavali se bomo. Na zadnji tekmi smo se zgrešili, zato sem zelo vesel, da je tokrat zdrav," je dodal zvezdnik Dallasa, ki bi lahko v kratkem zapustil ekipo.

O pričakovanjih pred ponovnim snidenjem z nekdanjimi varavanci je Carlisle dejal: "Zelo lepo se bo spet srečati z ljudmi, s katerimi sem sodeloval 13 let. Kar nekaj ljudi iz organizacije Dallasa je mojih dobrih prijateljev."

"Najbolj se veselim snidenja z družino, ki je ostala v Dallasu, saj mora Abby (hči, op. a.) dokončati še dva letnika srednje šole. Potem je tu lastnik ekipe Mark Cuban, nekdanji igralci in drugi predstavniki organizacije, s katerimi je bilo zelo lepo delati. Preveč jih je, da bi jih vse poimensko izpostavil," je povedal Carlisle in dodal: "Čaka nas težka tekma. Kolikor sem seznanjen, so nasprotniki spočiti in zdravi. Mi smo malce potolčeni, vendar ni prehudo. To je samo del igre."

Rick Carlisle | Avtor: Epa Epa

Preden je Carlisle zapustil Dallas, je za svojega naslednika sam predlagal Kidda. "Jason je opravil izjemno delo. Skozi sezono so se odlično prilagajali. Lepo je videti, da je KP zdrav in igra tako dobro," je povedal Carlisle in se nato dotaknil še Dončića.

"Luka je eden najboljših košarkarjev na svetu. Igro proti njemu je skorajda nemogoče načrtovati, ker te lahko premaga na toliko različnih načinov. Dallas igra na zelo visokem nivoju. Sčasoma bodo postali še boljši. So velika grožnja na Zahodu, o tem ni nobenega dvoma," je napovedal.

Razkril je še, kako na slovenskega čudežnega dečka gleda danes, ko se ga kot trener nasprotnega moštva mora lotevati z drugačne perspektive. "V NBA ni igralca, proti kateremu bi bilo težje načrtovati strategijo. Tako dober je na toliko načinov, da moraš zgolj ugotoviti, kje si pripravljen popustiti. Ker bo še vedno našel več načinov, da ti škoduje. Na prvi tekmi ni bil povsem zdrav. Imeli smo malo sreče. Tokrat oba s KP-jem izgledata zelo dobro, zato bo to velik izziv za nas."

carlisle dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice