Šport > Košarka
5940 ogledov

Čustvena izpoved glasbenika pretresla svet: "Luka mi je rešil življenje"

luka dončić Instagram
Čustvena izpoved o odvisnosti, bratstvu ter neverjetnem vplivu Dončićeve košarkarske genialnosti.

Ameriški pisec in glasbenik Collin Cable, čigar pesmi so se pogosto pojavile v številnih ameriških serijah, je na spletu delil ganljivo izpoved, kako mu je slovenski čudežni deček svetovne košarke Luka Dončić rešil življenje.

Navdušena nad glasbenikovo čustveno izpovedjo sta njegovo zgodbo preko socialnih omrežij delila tudi sam Dončić ter njegov šef in lastnik ekipe Dallas Mavericks, Mark Cuban.

Zgodba se sicer začne oktobra 2018, ko se je nekdanji zvezdnik ekipe Real Madrid pridno pripravljal na svojo prvo sezono v najmočnejši ligi na svetu.

Cable je takrat še živel v Brooklynu, kamor so ga zanesle sanje o glasbeni karieri, ki pa je medtem zavila v slepo ulico, mučila ga je odvisnost od drog, zapustila ga je punca, načela pa sta ga tudi depresija in anksioznost, s katerima se je spopadel s pomočjo pomirjeval.

Luka Dončić Clippers Mavericks Problem Šport "Pohojanje gležnja ni bilo dogovorjeno, toda ..."

Nato pa je prejel usodni klic... Zaradi predoziranja je preminil njegov brat Bonner, s katerim sta si bila v preteklosti zelo blizu. Collin je tako dokončno zavrgel svojo propadlo glasbeno kariero ter se s prvim letom odpravil domov v Dallas, da bi v teh težkih trenutkih stal družini ob strani.

Po izgubi brata, s katerim sta se v zadnjem času odtujila, je začel razmišljati o njuni preteklosti ter času, ki sta ga preživela skupaj. Ugotovil je, da tako večino časa razmišlja o njunem oboževanju ekipe Dallas Mavericks ter navdušenju nad legendarnim Dirkom Nowitzkim.

Dirk Nowitzki je ob 10. zmagi Mavericksov v nizu prispeval 25 točk. (Foto: EPA) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kako sta bila navdušena, ko so na naboru izbrali mladega, neznanega Nemca, kako vzhičena sta bila, ko je prejel nagrado MVP, ter kako potolčena, ko so izgubili finale leta 2006. Nato pa je prišlo leto 2011 ter zgodovinski naslov prvaka. "Zahvaljujoč Dirku sva vedno imela nekaj, o čemer sva se lahko pogovarjala," je zapisal Cable. A zdaj se je Dirkova športna pot bližala koncu, brata pa ni bilo več...

Collin se je nato sicer odločil, da opusti droge, saj se je začel bati, da bo končal kot Bonner. Naslednje mesece je tako preživel zaprt v hiši, kjer se je boril s svojimi notranjimi demoni. "Star sem bil 32 let in popolnoma sam. Trezen, a premagan. Živ, a zgolj v biološkem smislu. Nič mi več ni bilo pomembno, nič mi več nikoli ne bo pomembno, sem mislil..."

"... Nato je prišel Luka."

Dončić je odigral sploh svojo prvo uradno tekmo v dresu Teličkov točno teden po Bonnerjevi smrti. Collin se je tako spomnil enega izmed zadnjih pogovorov z bratom, ko sta bila na večer nabora oba navdušena, da bo to najstniško čudo okrepilo Dallas. Nihče izmed njiju se takrat še ni zavedal, da bo to zadnja stvar, nad katero bosta še kdajkoli skupaj navdušena.Collin je tako gledal čisto vsako tekmo zgodovinske Lukine "rookie" sezone. 

"Medtem ko sem poležaval v obupu, zakopan v žalosti, nezmožen delovati, mi je Lukina otroška vznesenost osvetlila temne kotičke duše. Medtem ko sem se utapljal v svoji žalosti, se je vrtel po igrišču s svetlim, nagajivim nasmehom. Navdušenje, s katerim je igral, je bilo tako nalezljivo, kot zdravilno. Lahko vam zagotovim, da je neprijetna resnica takšna, da če bi izbrali na naboru Moja Bambo, dvomim, da bi še kdaj kdo prebral kakšen moj zapis."

Luka Dončić | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Medtem ko se je moje srce spopadalo z izgubo brata in sem prvič začel razmišljati o gotovosti smrti ter kratkostjo življenja, je bilo spremljanje Luke Dončića še edina stvar, ki me je držala na tem svetu. Ko nam je uspel zmagoviti niz 11-0 in je lastnoročno premagal ekipo Houston Rockets, mi je spodnja čeljust obvisela v nejeveri. Ne le zato, ker se je to zgodilo, temveč ker ne bom dobil sporočila od Bonnerja, kako noro je bilo to. Ko je zadel zmagovito trojko proti Portlandu, v morda najbolj norem trenutku sezone, sem se spraševal, če je Bonner vodil tisto žogo skozi koš, da bi jaz doživel ta čustveni trenutek, ki me je popeljal skozi še en dan."

Goran Dragić Legenda Šport "Kar so naredili Dragiću, večina NBA zvezdnikov ne bi prenesla"

"Tekom njegovih tekem sem se sam prepričal, kaj resnično pomeni Luka Magic. To niso bile le njegove bliskovite poteze ali nadnaravno delo nog. Luka Magic ni bilo omejeno na njegove čudežne mete s sredine igrišča, ali njegov občutek za nastopaštvo. Bilo je nekaj globljega, nekaj bolj človeškega. Kar naredi Luko tako posebnega, je način, kako je poskrbel, da na boljši način doživljamo samega sebe."

Luka Dončić Dirk Nowitzki | Avtor: Epa Epa

"Trezen sem že več kot leto. Moja kri in misli so čiste. Začel sem popravljati razmerja, ki sem jih zaradi drog uničil. Ne gradim na novo svojega starega življenja, temveč si odpiram nove poti na začetku novega. Popolnoma samozavesten se zavedam, da je trenutna različica mene najboljša, kar jih je kdaj vstopalo v nov dan. Z enako samozavestjo zdaj lahko trdim, da brez pomoči slovenskega najstnika, ki bo verjetno za vedno ostal tujec, danes več ne bi bil živ. Ko je upanje postalo abstraktno in nedosegljivo, je Luka vsako noč stopil na igrišče, da bi me opomnil, da je upanje resnično in se zanj splača boriti."

"Ko je propadla moja kariera in me je prevzela odvisnost, ko sem uničil vse svoje zveze in mi je umrl brat, ko nisem imel ničesar na tem svetu, kar bi me gnalo naprej, sem se vseeno moral zbuditi vsak dan, da ne bi zamudil Luke. To je Luka Magic."

 

Komentarjev 1
  • gregor51 10:06 27.september 2020.

    pr služba dallasa..kapo dol