Šport > Košarka
2403 ogledov

Dončić do 42 točk v Miamiju, Dallas na robu prepada

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so izgubili še eno pomembno tekmo. Tokrat so v Miamiju klonili s 122:129.

Luka Dončić in soigralci bi z zmago na težkem gostovanju v Miamiju na desetem mestu zahodne konference ujeli moštvo Oklahoma City Thunder in se tako še vključili v boj za 'play-in', ki ga bodo odigrale ekipe od sedmega do desetega mesta. Vlak za avtomatično uvrstitev v končnico, ki ga prinaša prvih šest mest v konferenci, je bil Dallasu dosegljiv le še teoretično. 

Na drugi strani se je Miami, ki je tokrat zaigral breza Bama Adebaya, še boril za šesto mesto, na sedmi poziciji Vzhoda je imel dve zmagi manj in dva poraza več od šestega Brooklyna. Tekma je bila za obe moštvi tako izjemno pomembna.

Slovenski zvezdnik je v dveh napadih nanizal pet točk, pri tem je bil trikrat uspešen s črte prostih metov, in goste popeljal do prednosti z 9:7. Sledil je še boljši niz zasedbe iz Teksasa. Dončić je prispeval prvi dve točki, nato pa je bil z dvema uspešnima metoma izza črte za tri točke natančen Tim Hardaway Jr. Z osmimi zaporednimi točkami so se Mavs oddaljili na 20:12.

Omenjena košarkarja sta izjemno sodelovala tudi pri naslednji uspešni akciji gostov, a je na drugi strani vajeti v svoje roke vzel Jimmy Butler.

Ta je bil najzaslužnejši, da so se domači najprej povsem približali, nato pa po trojkah Gaba Vincenta in Maxa Strusa povedli z 28:24.

Po minuti odmora je Dončić Dallas dvakrat približal na dve točki zaostanka, nato pa je ob njegovi že peti asistenci to uspelo tudi Maxiju Kleberju. A ob neodločnosti v napadu, Luka se je na primer razjezil, ko se Kleber ni odločil za odprt met, in standardno slabi obrambi, so Mavericks v zadnjih dveh minutah in pol prve četrtine ostali brez dosežene točke. Njihov tekmec jih je v tem obdobju dosegel 11 in povedel s 44:31.

Dončić je ob metu iz igre 5/9 zbral 13 točk, k temu dodal še tri skoke in pet podaj. Na začetku druge četrtine je sedel na klopi.

Njegovi soigralci so drugih 12 minut odprli s tremi izgubljenimi žogami v minuti in pol, gostitelji pa so se oddaljili na +17 pri 51:34. Ob neprepričljivi predstavi kolegov se je tokrat Slovenec dokaj hitro moral vrniti na parket, po celotni prvi četrtini je odigral še osem miut in pol drugega dela.

Razlika se je v minuti spustila na 10 točk razlike, a je nato Cody Zeller v nekaj akcijah osmešil Dwighta Powella, s sedmimi zaporednimi točkami pa je Miami popeljal do 66:48.

Po lepi podaji Kyrieja Irvinga je Dončić slabi dve minuti pred koncem polčasa že presegel mejo dvajsetih točk, zadnji koš v četrtini pa je dosegel tik pred iztekom časa. Na voljo za napad je imel sicer le pet sekund, žogo je dobil na svoji polovici, stekel na drugo stran igrišča in zadel z metom v bližini črte za proste mete. Dallas je približal na 64:76.

Prvi polčas je sklenil z odličnim metom 10/14. V svojo statistiko je vpisal 23 točk, 6 skokov, 5 asistenc in ukradeno žogo. Pomoč je imel le v Hardawayju Jr., ki je z metom 6/7 (4/5 trojke)zbral 17 točk. Na drugi strani je Butler dosegel 22 točk (met 8/9).

Jimmy Butler | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s petimi točkami gostov, ki so se tako približali le na -7. A nato se je gostom znova ustavilo v napadu, obramba pa ... Po štirih minutah je po novem košu Zellerja, ki je v napadu izjemno nadomestil izostanek Adebaya, Miami povedel z 88:73. Kidd je vzel minuto odmora.

Luka je še naprej zadeval, štiri minute in pol pred koncem četrtine pa je s črte prostih metov dosegel še svojo 30. in 31. točko. S tem je Dončić začel niz, ki sta ga s trojkama nadaljevala Hardaway Jr. in Kleber. Po Nemčevem metu je Dallas prišel le na šest točk zaostanka.

To je s trojko ponovil tudi Dončić za 94:100.

Dallas je imel kasneje še dva napada s katerima bi se lahko še bolj približal, vendar ju ni izkoristil. Pred zadnjo četrtino je Miami tako vodil s 102:96.

Luka je ostal na parketu. Po minuti in pol ter trojki Christiana Wooda so gostje zaostajali le še pet točk. Vendar sta z metoma za tri točke odgovorila Tyler Herro in Vincent za 112:101. Ostalo je še devet minut.

Dončić je na polovici četrtine zadel trojko za -9, dve minuti kasneje pa je s svojo 40. točko, s črte prostih metov je bil prvič polovično uspešen, Mavericks pripeljal na 115:121.

Še točko bližje so gostje prišli po trojki Hardawayja Jr., ki bi lahko v naslednjem napadu Dallas približal celo le na tri točke zaostanka, vendar se je žoga odbila od obroča. Butler je odgovoril s prostima metoma za 128:120.

Luka Dončić Navijač Šport Kamere ujele Dončića v dobri družbi na nekošarkarskem dvoboju

Slovenski as je zadel 38 sekund pred koncem, Miamijev naslednji napad pa se je iztekel brez koša. Ostalo je tako le še 14 sekund, Mavericks pa so zaostajali s 122:128. Po minuti odmora je bil pri metu za tri točke storjen prekršek nad Dončićem. A pri Vročici so se pritožili na odločitev in bili pri tem uspešni. Met za žogo je nato dobil Miami. Po prekršku je enega od dveh prostih metov zadel Kyle Lowry za končnih 129:122.

Na tekmi na kateri je presegel 9.000 točk v NBA karieri je Luka zabeležil kar 68-odstotni met iz igre (17/25 - 2/6 trojke, 5/6 prosti meti). Zbral je 42 točk, 10 skokov, 8 asistenc in dve ukradeni žogi. Hardaway Jr. je dosegel 31, Irving 23, nihče drug pri Dallasu pa več kot osem točk.

Butler je k zmagi prispeval 35 točk, 20 Zeller, po 18 pa Kevin Love in Strus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice