Šport > Košarka
10420 ogledov

Ob koncu sodnikov šov, Luka začuda povsem miren

Luka Dončić Profimedia
Dallas je v gosteh pri Philadelphiji igral zelo solidno, a na koncu klonil s 108:116. Luka Dončić se je zadržal ob odločitvah sodnikov, tudi pri tistih precej sumljivih ob koncu.

V zadnjem času zelo neprepričljivi Dallas Mavericks so se v boju za končnico tokrat morali v gosteh pomeriti s tretjo najboljšo ekipo Vzhoda. Pri Philadelphiji 76-ers je znova zaigral Joel Embiid, ki je nazadnje izpustil centerski dvoboj z neposrednim tekmecem za nagrado MVP Nikolo Jokićem. Tokrat je bil nared, pomerila sta se tako prvi strelec lige Embiid (33.3 točke v povprečju) in drugi, Luka Dončić je skozi sezono dosegal 32.9 točke na dvoboj.

V prvih minutah slovenski as ni metal na koš, a je zbral tri asistence, imel bi jih še več, a njegovi soigralci po njegovih podajah kar nekajkrat niso zadeli odprtih metov za tri točke. Embiid je do izida 7:7 dosegel vse točke domačih, nato je prvi koš iz igre dosegel tudi Dončić, sledila je še četrta asistenca, trojko, svojo drugo na tekmi, je zadel Kyrie Irving za 12:7. Luka je s koši in asistencami sodeloval pri vseh 12 točkah Dallasa.

Dončić in Maxi Kleber sta kasneje poskrbela že za 11 točk prednosti gostov, a so se 76-ers s tremi zaporednimi uspešnimi meti izza črte povsem vrnili v igro in celo povedli za točko. 

Nato pa so Mavericks odlično odigrali zadnjih 47 sekund prve četrtine, ko jim je uspel delni izid 10:0. Najprej je Christian Wood zadel trojko, po neuspešnem napadu domačih pa po protinapadu zadel in dodal še dodaten prosti met. Sledila je še ena neuspešna akcija Philadelphie, Luka pa je tik pred iztekom sirene v kotu našel Josha Greena. Nad Avstralcem je bil storjen prekršek, vendar je vseeno uspel vreči na koš ter zadeti trojko. Z dodatnim prostim metom je v enem napadu zbral štiri točke, Mavericks pa so po 12 minutah vodili s 37:28.

Luka, ki je drugo četrtino pričel na klopi, je zbral 5 točk, 3 skoke in 6 asistenc.

Predvsem po zaslugi Tima Hardawayja Jr. je Dallas uspel obdržati prednost, slovenski as se je na parket vrnil na polovici četrtine pri vodstvu z 48.41. Kasneje je s košem poskrbel za +10, po naslednjem zadetem metu pa je tri minute pred polčasom pri izidu 58:46 poskrbel za do takrat najvišjo prednost Dallasa na tekmi.

76-ers so se v zaključku četrtine približali, Luka pa je ob tem pokazal, da si ne namerava privoščiti 16. tehnične napake, ki bi mu prinesla suspenz. Po njegovem prodoru, ko je verjetno utrpel nekaj udarcev, sodniki pa se niso oglasili, tokrat ni glasno protestiral, delilce pravice je le 'prestrelil' s pogledom.

Prvi polčas je Dallas dobil z 62:57. Dončić je v svojo statistiko vpisal 11 točk (met iz igre 5/10, trojke 1/3), k temu dodal še pet ulovljenih žog in šest podaj. Irving je zbral 15 točk, na drugi strani Embiid 14.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine je Dallas izgubil dve žogi, Philadelphia pa je to izkoristila in se približala na točko zaostanka. Kljub Dončićevi trojki, je bil izid izenačen po treh minutah minutah in pol drugega polčasa pri 68:68.

Po šestih zaporednih točkah so 76-ers nato povedli s 74:71, ob košu P.J. Tuckerja je Dončić dobil udarec v glavo, tudi tokrat se je zadržal, najbližji sodnik pa je bil deležen še enega ledenega pogleda. Trener Dallasa Jason Kidd je reagiral z minuto odmora, njegovi košarkarji so v vsega petih minutah izgubili štiri žoge.

Po vrnitvi na parket je Luka prišel šele do prvih dveh prostih metov na tekmi, oba je zadel. Nato je pobral dve žogi pod svojim obročem, na drugi strani pa sta trojki zadela Hardaway Jr in Jaden Hardy, hiter napad pa je nato za vodstvo z 81:76 zaključil še Irving.

Pet sekund pred koncem četrtine je Georges Niang s trojko izenačil. Dallas je krenil v zadnji napad, Jalen McDaniels pa si je privoščil neumnost. Za prekršek nad Maxijem Kleberjem si je prislužil 'flagrant foul', Nemec je zadel oba prosta meta, Dallas pa je dobil še žogo s strani. Luka je še prišel do meta za tri točke, vendar je ostalo pri 91:89.

Dončić je standardno presedel prvi del zadnje četrtine, do takrat je zbral 19 točk ter po osem skokov in asistenc.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Hardaway Jr. s trojkama in Irving z meti iz polrazdalje sta nekako ohranjala prednost Dallasa, po košu slednjega se je osem minut pred koncem izpisal izid 101:98. Embiid se je nato vrnil na parket, Luka je še ostal na klopi. Prvi je nato nanizal pet točk in malce pred polovico četrtine Philadelphio vrnil  v vodstvo pri 105:103. Kidd je zahteval posvet na klopi.

Ni pomagalo, 76-ers so povedli za sedem točk, nato je zadel Dončić. Ta je bil natančen še v naslednjem napadu, a je sodnik Tyler Ford ob postavljenju blokade presenetljivo zapiskal osebno napako Kleberju. Isti sodnik 'ni imel svojega dneva' že na začetku četrtine je ob čisti 'banani' JaValeja McGeeja dosodil, da je žoga že padala proti košu in s tem dve točki pripisal gostiteljem. Tudi v zaključku četrtine se je oglašal le on, večinoma so njegove odločitve šle v korist 76-ers.

Dončić je sicer s trojko približal Dallas na tri točke zaostanka, nato pa sta odprti trojki zgrešila Kleber in Reggie Bullock. Minuto pred koncem je Ford piskal prekršek nad Jamesom Hardnom, preostala dva delilca pravice, ki sta bile bližje, se sicer nista oglasila. Harden je zadel prosta meta za 115:108.

Kasneje je Ford ob boju za skok prekršek dosodil Dončiću ter na črto prostih metov poslal še De'Anthony Meltona, ta je bil 36 sekund pred koncem natančen enkrat za končnih 116:108. V naslednjem napadu je namreč Luka izgubil žogo, nato pa Dallas niti ni več poizkušal priti do nje, čas se je iztekel.

Dončić je ob metu 9/20 (4/9 trojke, 2/2 prosti meti) vknjižil 24 točk in imel še 10 skokov, 8 asistenc in blokado. Irving je zbral 23 točk, Hardaway Jr. pa 21. V oči bode podatek, da je imel Slovenec na voljo le dva prosta meta, njegovo povprečje je sicer 10.9 prostih metov na tekmo. Skupno je imel Dallas 18 prostih metov (14/18), Philadelphia pa 30 (25/30).

Pri slednji je Embiid dosegel 25 točk, v Dallasu rojeni Tyrese Maxey 22, Harden pa je ob 15 točkah zabeležil še 12 asistenc. 

Dallas je vse dlje od končnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice