Šport > Košarka
3318 ogledov

Luka slabo odprl dvoboj, nato pa eksplodiral in si 'prislužil' klop

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so niz porazov prekinili z zmago proti Indiani s 127:104.

Dallas Mavericks so pred gostovanjem pri Indiani nanizali štiri poraze in padli celo na 11. mesto zahodne konference, ki ne prinaša niti dodatnega boja za končnico, tega morajo sicer opraviti sedmi, osmi, deveti in deseti po koncu rednega dela sezone. Avtomatična uvrstitev zasedbe iz Teksasa v play-off, se pravi vsaj šesto mesto, se zdi že precej nerealna.

Pred tekmo so pri Dallasu sicer prejeli dobro novico, saj je vodstvo tekmovanja 'izbrisalo' tehnično napako, ki je bila Luki Dončiću dosojena na zadnji terkmi proti Charlotte Hornests, slovenski zvezdnik pa je imel tako pravico nastopiti v Indianapolisu. V nasprotnem primeru ga je zaradi 16. tehnične v sezoni čakala tekma suspenza.

Indiana, ki jo vodi nekdanji trener Mavericksov Rick Carlisle, je proti Dallasu sicer zaigrala zelo oslabljena, odsotni so bili prvi zvezdniki Tyrese Haliburton, Myles Turner in Buddy Hield. Edini letošnji dvoboj so v februarju v gosteh dobili košarkarji iz Indianapolisa.

Luka je enako kot proti Charlotte, ko je tekmo odprl z metom 0/6, tudi tokrat imel v prvi četrtini težave z metom, zgrešil je svoje prve tri poizkuse, v prvih sedmih minutah pa je ostal brez dosežene točke. Indiana je po štirih zaporednih skokih v napadu, Dallas sodi med najslabše ekipe pri lovljenju odbitih žog, izkoristila peti met in povedla z 19:14. Jason Kidd je po tej akciji vzel minuto odmora.

Po posvetu na klopi je Dallas nanizal pet točk, prvi dve je v tem nizu dosegel tudi Ljubljančan. Ta je slabe tri minute pred koncem četrine sedel na klop, v svojo statistiko je vpisal zanj zelo skromne številke: met 1/5 (trojke 0/3), dve točki, en skok. Predvsem po zaslugi Kyrieja Irvinga (met 5/5) so gostje po prvih 12 minutah vseeno vodili z izidom 29:27.

Na začetju druge četrtine je trojko dosegel še novinec Jaden Hardy, po košu JaValeja McGeeja, ki v zadnjem času ni  igral veliko, pa so Mavericks povedli za sedem točk. Dallas je po dolgem času dvignil nivo svoje obrambe in razlika je začela naraščati. Po ukradeni žogi v obrambi je tako sledil protinapad, ki ga je za vodstvo 41:29 zaključil Josh Green.

V prvih petih minutah četrtine je Indiana dosehla le pet točk, pri izidu 46:32 pa se je takrat na parket vrnil tudi Dončić. Ta je v dveh zaporednih napadih dosegel pet točk.

Slovenskemu zvezdniku se je odprlo, sledil je še en enak niz, tokrat z dvema prostima metoma in trojko. V zgolj nekaj akcijah je tako zbral 10 točk, Mavericks pa so prvič na dvoboju povedli s +17.

Indiana je polčas nato sicer zaključila z uspešnim metom za tri točke ob zvoku sirene, za 47:59 je zadel Jordan Nwora.

Luka je v prvem polčasu zbral 12 točk in dva skoka.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Dončić je v prvih dveh minutah tretje četrtine prišel do tretjega skoka in prvih dveh asistenc, prednost košarkarjev iz Teksasa pa je po trojki Reggieja Bullocka znova narastla na 17 točk. Carlisle je po vsega dveh minutah in pol drugega polčasa zahteval 'timeout'.

Po vrnitvi na parket je Luka dosege koš s polrazdalje, po njegovi podaji pa je Bullock poskrbel za 72:52. Prednost je še narastla, ko je Slovenec dosegel naslednji koš in uspešno dodal tudi dodaten prosti met. Ob tem je kar naenkrat zbral že tudi sedem ulovljenih žog.

Z dvema trojkama odličnega novinca Bennedicta Mathurina, eno Nwore in eno Andrewa Nembharda se je Indiana z -21 približala na 14 točk zaostanka, nato je Dončić z izjemno podajo našel Hardyja, ki je bil prav tako natatnčen izza črte za vodstvo s 86:70.

Omenjeni par je vse skupaj ponovil še enkrat, Luka pa je ob tem vpisal že svojo šesto podajo na tekmi in tudi v četrtini. Povsem se je razigral, do konca četrtine, ki se je končala z delnim izidom 10:0 za Dallas, je v napadu z dvema trojkama in dvema prostima metoma dosegel še osem točk, v obrambi pa je dodal ukradeno žogo. Po uspešnih akcijah se mu je na obrazu pokazal nasmešek na ustnicah, nekaj kar so navijači pogrešali na zadnjih tekmah.

Pred zadnjo četrtino, ki se je začela z 99:74, je ob metu 8/17 (4/10 trojke, 5/5 prosti meti) vknjižil 25 točk, 7 skokov in 6 asistenc. Od 40 točk, ki so jih gostje dosegli v tretji četrtini je s koši in podajami sodeloval pri 29 točkah.

Zadnjih 12 minut je začel na klopi, njegovi soigralci pa so prednost dvignili na 31 točk. Ob zanesljivi prednosti Dallasa je hitro postalo jasno, da se ne bo več vrnil na parket.

Na koncu je Dallas slavil s 127:104.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice