Šport > Košarka
11970 ogledov

Pa to je noro! Fenomen Dončić se je znesel nad evropskimi prvaki

luka dončić
1/5
Epa Slovenski reprezentant je ostal na pragu trojnega dvojčka.
Luka Dončić se je aktualnim prvakom, ki so mu v zadnjem letu povzročali nemalo preglavic, oddolžil z dvojnim dvojčkom.

Real Madrid je v 15. krogu Evrolige na gostovanju v napeti končnici premagal aktualnega prvaka Fenerbahče (77:79) in se veselil devete zmage v sezoni. 

Luka Dončić je ob vrnitvi v Istanbul, kjer je slovenska reprezentanca septembra osvojila naslov evropskega prvaka, navdušil s fenomenalno predstavo. Anthonyja Randolpha ni bilo v ekipi.

Prvi favorit prihajajočega nabora lige NBA je v 30 miuntah in pol dosegel 20 točk (3/3 za dve, 1/7 za tri, 11/12 prosti meti), 8 skokov in 10 podaj za statistični indeks 37!  V statistiko je vpisal še dve ukradeni in tri izgubljene žoge. Naredil je tri osebne napake, izsilil jih je deset.

Dončiću sta do trojnega dvojčka zmanjkala le dva skoka. S tem se je na najboljši možen način oddožil ekipi najtrofejnejšega evropskega trenerja Željka Obradovića, proti kateri je na zadnjih dveh tekmah zabeležil strelski ničli.

luka dončić Tekma tedna! Šport Dončić proti legendi, s katero ima neporavnane račune

Pri Realu sta se s 13 točkami izkazala še Trey Thompkins (indeks 13) in Felipe Reyes (indeks 16). Pri domačih je bil najučinkovitejši Brad Wanamaker z 20 točkami (indeks 23), 12 jih je dodal Luigi Datome (indeks 11).

luka dončić | Avtor: Epa Dončić se v Istanbulu, kjer je s Slovenijo postal evropski prvak, odlično počuti. Epa

Real uvodoma nebogljen

Turški košarkarji so v uvodnih minutah dokazali, zakaj sodijo med najboljše obrambne ekipe v Evroligi. Madridčani, ki nikakor niso našli pravega recepta v napadu, so v osmih minutah dosegli zgolj šest točk, prva četrtina pa se je končala z izidom 17:10.

Luka Dončić je tekmo začel s klopi. Trener Pablo Laso je upal, da bo slovenski zvezdnik vnesel nekaj svežine v Realov napad, a je Dončić zgrešil oba poskusa za tri in četrtino končal brez dosežene točke.

Strelsko breme sta v drugi četrtini začasno prevzela Jaycee Carroll in Jeffrey Taylor, Dončić pa je namesto točk raje zbiral skoke in podaje. Ko je naposled dobil priložnost na črti za proste mete, se je tudi on vpisal med strelce. 

Sledile so krizne minute Fenerbahčeja in gostje so se uspeli približati na dve točki zaostanka (27:25). Dodaten udarec za Lasa je pomenila izključitev Walterja Tavaresa, ki je dobil dve nešportni osebni napaki. Kljub temu so jo galaktiki odnesli zelo poceni, saj je Jan Vesely zadel le enega od štirih prostih metov.

walter tavares | Avtor: Epa Epa

Dončić ujel strelski ritem

Dončić je pred zaključkom polčasa dosegel še prvi koš iz igre in izenačil na 34:34. Trey Thompkins je s trojko Real popeljal v vodstvo, s sumljivim prodorom in očitnimi koraki pa je izid prvega polčasa postavil Brad Wanamaker (36:37).

Tekma je bila tudi v nadaljevanu zelo izenačena. Real je povedel za štiri (40:44), a so domači v nadaljevanju dvakrat izenačili na 44:44 in 46:46. Pri vnovičnem vodstvu Reala za dve je za prvo vodstvo Fenerbahčeja v tretji četrtini poskrbel Luigi Datome (49:48).

 | Avtor: Epa Epa

Dončiću se je nato odprlo še v napadu. Najprej se je mojstrsko poigral s Kostasom Sloukasom in mu, kot radi rečemo, "polomil gležnje", nato pa je zadel še prvo trojko za daleč najučinkovitejšo predstavo med vsemi košarkarji na parketu. Na drugi strani je bil izredno razpoložen Wanamaker, a Dončiću ni mogel parirati.

Fenerbahče je sedem sekund pred iztekom četrtine povedel za točko (61:60). Dončić je prevzel odgovornost in krenil v samostojen prodor. Domačim ni preostalo drugega, kot da naredijo osebno napako, zvezdnik Reala pa je s črte za proste mete poskrbel za minimalno prednost pred zadnjo četrtino (61:62).

 | Avtor: Epa Epa

Napeto do zadnje sekunde

Real je vodil večji del zadnje četrtine, a prednost nikoli ni presegla štirih točk. Fenerbahče je imel na voljo poslednji napad na tekmi pri zaostanku s 77:79. Napad je s pametno osebno napako prekinil Dončić, met za izenačenje in podaljšek pa je v zadnji sekundi zgrešil Wanamaker.

željko obradović | Avtor: Epa Epa

beno udrih detroit pistons Evroliga Šport Nekdanji Zmaj pojasnil, zakaj Udrih ne bo igral

 | Avtor: Epa Epa

Evroliga, 15. krog:

Fenerbahče Istanbul - Real Madrid 77:79
(Luka Dončić 30:28 minute, 20 točk, 8 skokov, 10 podaj za Real; Anthony Randolph ni bil v postavi Reala)

Žalgiris Kaunas - Olympiacos Pirej 74:68
(Beno Udrih še ni zaigral za Žalgiris)

Maccabi Tel Aviv - Unicaja Malaga 78:89
Valencia - Panathinaikos Atene 67:63

Petek, 29. december:
18.00 Himki Moskva - Barcelona Lassa
18.30 Anadolu Efes Istanbul - Brose Bamberg
20.30 Baskonia Vitoria - CSKA Moskva
20.45 Armani Olimpia Milano - Crvena zvezda

LESTVICA:
1. Olympiacos Pirej 26
2. Žalgiris Kaunas 25
3. CSKA Moskva 25 (-1)
4. Panathinaikos Atene 25
5. Fenerbahče Istanbul 24
6. Real Madrid 24
7. Maccabi Tel Aviv 23
8. Himki Moskva 22 (-1)
9. Unicaja Malaga 22
10. Baskonia Vitoria 21 (-1)
11. Brose Bamberg 20 (-1)
12. Crvena zvezda Beograd 19 (-1)
13. Valencia 19
14. Barcelona 18 (-1)
15. Armani Olimpia Milano 18 (-1)
16. Anadolu Efes Istanbul 17 (-1)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice