Šport > Košarka
16881 ogledov

Dončić povozil prvi izbor NBA drafta, izid zgovornejši od besed

luka dončić adam silver Reševalni pas/Twitter Komisar lige NBA Adam Silver in Luka Dončić.
Medijski pomp okoli slovenskega košarkarskega dragulja ne pojenja.

Luka Dončić ni postal prvi izbor letošnjega nabora košarkarske lige NBA, kar pa ne pomeni, da navijači Dallas Mavericks in ameriška javnost do njega ne goji visokih, na trenutke celo nerealnih pričakovanj.

Dončić je aktualni najkoristnejši košarkar Evrolige (MVP) in de facto najboljši košarkar na stari celini. V ligi NBA bo poskušal slediti zgledu soigralca Dirka Nowitzkega ter drugih evropskih košarkarskih legend, kot so denimo Arvydas Sabonis, Pau Gasol ali Toni Kukoč, ki so v ZDA dokazali, da tudi evropski "belčki" lahko parirajo atletsko superiornejšim temnopoltim igralcem.

luka dončić | Avtor: Epa Epa

Slovenski košarkar se bo kot tretji nabor drafta že uvodoma moral soočiti z visokomi pričakovanji Dallasa, potem ko je moštvo lansko sezono končalo šele na 13. mestu zahodne konference z izkupičkom 24 zmag in kar 58 porazov (29%). V prihajajoči sezoni ciljajo na končnico, čeprav napovedi niso najbolj rožnate.

luka dončić goran dragić Visoke ambicije Šport Dallas po zaslugi Dončića prehitel Dragićev Miami

Velika pričakovanja pa do Dončića ne goji le moštvo, ki naj bi mu v petih letih izplačalo približno 25 milijonov ameriških zelencev, temveč tudi priznani košarkarski strokovnjaki.

Slovenec je namreč postal prepričljivi favorit ameriške medijske hiše ESPN, katere strokovnjaki so mu v glasovanju na temo, kdo bo postal novinec leta, namenili 126 točk oziroma kar 58 odstotkov vseh glasov!

deandre ayton | Avtor: Profimedia Profimedia
Prvi izbor drafta Deandre Ayton, na katerega bo v prihodnji sezoni računal trener Phoenix Suns Igor Kokoškov, je dobil 68 točk oziroma skromnih 24 odstotkov. Drugi kandidati so ostali daleč zadaj. Jaren Jackson Jr. je dobil 23 točk (6%), nihče drug pa ni presegel treh odstotkov.

Pri ESPN so prepričani, da bo Dončić deležen zajetne minutaže, ni pa še povsem jasno, na katerem položaju bo igral. 19-letnik je zaradi svoje višine in agilnosti sposoben igrati več položajev, kar je zanimiva vzporednica z njegovim idolom LeBronom Jamesom.

Dončić bi lahko prevzel vlogo organizatorja igre (point guard), trener pa ne izključuje možnosti, da bi občasno igral celo na položaju krilnega centra (power forward). Bržkone bo glede na potrebe na igrišču opravljal tudi vlogi branilca (shooting guard) in krila (small forward).

Komentarjev 1
  • Sara_Mofflin 18:21 07.avgust 2018.

    Dobra novica za vse moje prijatelje. Podjetje, ki ponuja spletno dejavnost na domu... Kmalu po nekaj urah dela lahko zaslužite do 25.000 dolarjev mesečno... Pridružite se nam in obiščite našo spletno stran za več podrobnostii ... Torej sem začel ..... ...prikaži več ........ ➤➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com

Sorodne novice