Šport > Košarka
1390 ogledov

Nesterović: Dončić še ima možnosti za OI 2020

Novice: Pri KZS jezni, pojavile so se težave z registracijo Dončića - Rašo Nesterović Saša Despot
Slovenija zagotovo naslednje leto ne bo igrala na svetovnem prvenstvu, možnosti za sodelovanje Luke Dončića in ostalih slovenskih košarkarjev na OI v Tokiu 2020 pa še obstajajo.

Košarkarska zveza Slovenije resno razmišlja o organizaciji enega od kvalifikacijskih turnirjev konec junija in v začetku julija 2020. Na olimpijskih igrah bo sicer sodelovalo dvanajst ekip. Sedem jih bo znanih po svetovnem prvenstvu (Evropa in Amerika imata dve mesti, Afrika, Azija, Oceanija po eno), Japonska kot gostiteljica ima tudi zagotovljeno udeležbo, preostale štiri ekipe pa bodo prišle s štirih kvalifikacijskih turnirjev. Teh se bo udeležilo štiriindvajset ekip, šestnajst s svetovnega prvenstva ter osem s povabilom Fibe.

Generalni sekretar KZS Rašo Nesterović je v pogovoru za STA povedal, da na KZS zelo resno razmišljajo, da bi organizirali enega od teh kvalifikacijskih turnirjev. "Vemo, da imamo precej možnosti, saj smo aktualni evropski prvaki, pred leti smo se dokazali kot uspešni organizatorji evropskega prvenstva, predvsem pa imamo enega največjih zvezdnikov svetovne košarke, Luko Dončića. Fiba se dobro zaveda, kaj tržno pomeni Dončić na azijskem trgu, kjer zelo podrobno spremljajo ligo NBA. Hkrati se zaradi sistema kvalifikacij za svetovno prvenstvo obeta velik osip mladih zvezdnikov; poleg Dončića so vprašljivi še na primer Latvijec Kristaps Porzingis, Finec Lauri Markkanen, Srb Nikola Jokić in še nekateri," pravi Nesterović.

Na vsakem kvalifikacijskem turnirju bo nastopilo šest ekip, razdeljenih v dve skupini, na olimpijske igre pa bodo potovali le zmagovalci finalov. Pred Rio de Janeirom 2016 sta bila dva kvalifikacijska turnirja v naši bližini; v Torinu si je pot v Brazilijo zagotovila Hrvaška, v Beogradu pa je zmagala Srbija. "Mislim, da imamo z Dončićem in drugimi slovenskimi asi, ki seveda sredi poletja nimajo klubskih obveznosti, precej možnosti za uvrstitev. Seveda moramo pretehtati še ostale vidike organizacije takšnega dogodka, med drugim kotizacijo, ki jo je treba plačati Fibi. Je pa ta v primerjavi z na primer evropskim prvenstvom precej, precej nižja," dodaja Nesterović.

Pred morebitnimi kvalifikacijami za olimpijske igre Slovenijo čaka še zaključek kvalifikacij za SP februarja prihodnje leto ter nato novembra začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Sistem slednjih je zelo podoben zdajšnjim kvalifikacijam za SP, pomembna razlika je v tem, da so termini le štirje (brez poletnega), kar pomeni, da se v dveh igrata po dve tekmi, v dveh pa zgolj ena. V kvalifikacijah za eurobasket 2021 bo sodelovalo 32 ekip, razdeljenih v osem skupin po štiri moštva, na EP pa se jih bo uvrstilo 24, torej prve tri iz vsake skupine. Neznanka so skupine, v katerih bodo bodo gostitelji ali gostitelja prvenstva.

Glede na izkušnje in poraze iz teh kvalifikacij je Nesterovića kar malce strah naslednjih tekem. "Kot smo videli v teh kvalifikacijah, je veliko odvisno od žreba. Brez dvoma tokrat nismo imeli sreče, tako da upam, da bo v naslednjih kvalifikacijah bolje. Ta sistem nam res ne leži, hkrati pa ni narejen za mlade igralce oziroma ekipe. Ker imaš pred vsako tekmo le nekaj skupnih treningov, veliko bolj ustreza izkušenim igralcem in tistim, ki že več let igrajo skupaj," dodaja Nesterović.

Slovenija - Latvija Selektor Slovenije: Šport Trifunović: "Ne bom več razlagal, kdor noče razumeti, pač ne razume"

"Mi smo morali zaradi razmer v evropski košarki kreniti v pomlajevanje ekipe, žal pa se nam rezultatsko ni izšlo. Ekipe so pomlajuje tako, da izkušenim igralcem počasi dodajaš dva, tri nove mlade igralce, ki se učijo in počasi vključujejo v sistem. Mi pa smo morali sestaviti ekipo samih mladih, brez enega izkušenega. Zdaj novembra je bil najstarejši Edo Murić s 26 leti. Zagotovo smo na košarkarski zvezi nezadovoljni, vendar bolj mi je žal igralcev. Takšni porazi jih v začetku karier bolijo, zato jih je treba podpreti in se skušati s skupnimi močmi izvleči iz vsega tega," meni Nesterović.

Slovenija - Latvija | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za Svetovno prvenstvo med Slovenijo in Latvijo. Anže Petkovšek

Zaenkrat nič ne kaže, da se bo razmerje moči v evropski košarki kaj spremenilo. Prvo upanje je morda nov generalni sekretar Fibe, ki bo nasledil pokojnega Patricka Baumanna. Njegovo ime naj bi bilo znano v naslednjih desetih dneh.

Čez slabih deset dni bodo tudi znane tekmice slovenskih košarkaric na evropskem prvenstvu. To bo za slovensko košarko eden od vrhuncev leta 2019. Slovenke naj bi po besedah Nesterovića igrale v Nišu, zato na KZS pričakujejo, da se bo v Srbijo odpravilo lepo število slovenskih navijačev. "Ta dekleta si zaslužijo večjo pozornost slovenske javnosti. Gre za mlado, nadarjeno reprezentanco, ki je lani prvič v zgodovini igrala na evropskem prvenstvu, letos pa je v kvalifikacijah premagala tudi takšno velesilo, kot je Francija. Si predstavljate, da je imela Slovenija leta 2015 zgolj 85 registriranih igralk v članski konkurenci, Francija pa jih ima kar 160.000. Mislim, da ima četa Damirja Grgića na evropskem prvenstvu lepe možnosti za viden uspeh," pravi Nesterović.

luka dončić NBA-jevec Šport Tudi latvijski zvezdnik razočaran zaradi Dončića in Slovenije

Poleg ženske košarke KZS veliko pozornosti in upanja polaga tudi v košarko 3 na 3. Slovenija je namreč pionir tega športa in pred leti je bila celo prva država na svetu, ki je v tem športu organizirala državno prvenstvo. Košarka 3x3 bo v Tokiu prvič olimpijski šport. "Čeprav bo na olimpijskih igrah nastopilo le osem ekip, pričakujem, da si bomo konec 2019 že zagotovili udeležbo. Sistem kvalifikacij je namreč takšen, da se točke zbirajo v večletnem obdobju in da ni mogoče kar čez noč formirati ekipe. Tudi če bi zbral pet igralcev iz lige NBA, menim, da ne bi bili uspešni. Gre namreč za zelo specifično dinamiko, gibanje in pravila, zato se igralci, ki igrajo pet na pet, običajno ne znajdejo," dodaja Nesterović, ki zato že zdaj vabi gledalce na avgustovski turnir challenger 3x3 v središču Ljubljane, ki tudi po zagotovilih Fibe sodi med najboljše tovrstne turnirje na svetu.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice