Šport > Košarka
5549 ogledov

Dončić: "Si lahko to odnesem?"

luka dončić Instagram
Nedeljska tekma košarkarske lige NBA v "slovenskem" Clevelandu ni minila le v znamenju Luke Dončića.

Dvoboj med domačim moštvom Cavaliers in gostujočim Dallas Mavericks je minil tudi v znamenju promocije Slovenije kot turistične in kulinarične destinacije. Nekdanji generalni konzul Slovenije v Clevelandu Jurček Žmauc, ki je danes predsednik Slovensko-ameriškega poslovnega združenja (Saba), je dejal, da je za kulinarični del poskrbela ekipa Leona in Damirja Pintariča iz gostilne Rajh iz Bakovcev pri Murski Soboti. Ob pomoči mariborske vinske kraljice Ane Protner so postregli z vini Črnko iz Jarenine in Protner z Malečnika pri Mariboru.

Žmauc je gostom, med katerimi so bili člani obeh klubov, obiskovalci košarkarske tekme in vodstvo kluba Cleveland Cavaliers, predstavil Slovenijo kot turistično destinacijo in v letu 2021 tudi Evropsko gastronomsko regijo.

Leon Pintarič je pripravil goveji golaž s polento, pečenega lososa in koprčevo omako, kranjsko klobaso s kislim zeljem, ajdovo kašo z jurčki, bučno juho z bučnim oljem, pečenko štefani z jajcem in bučno tortico z malinami. Rajhova ekipa je med drugim ustvarila še prekmursko gibanico, ki so jo na koncu tekme postregli tudi Dončiću.

Luka Dončić Cleveland Video Šport Tako so Slovenci v Clevelandu sprejeli svojega junaka Dončića

O kakovosti ponujenega priča Dončićevo vprašanje na koncu srečanja: "Si lahko to odnesem?". Košarkarskega asa so ob tem fotografirali z gibanico in steklenico vina, ki si je sicer v ZDA zaradi svoje mladosti še ne bo smel privoščiti. Nima namreč še 21 let, kar je v ZDA zakonita meja za uživanje alkohola.

Predstavniki slovenske skupnosti v Clevelandu so dokazali, da tradicija slovenske hrane v Clevelandu ni pozabljena in so pripravili potico, mesarija Radell pa je postregla s svojo večkrat nagrajeno kranjsko klobaso. Elizabeta Žalik je pomagala s promocijo slovenske kulture z narodno nošo.

Pobudo za dogodek, ki je potekal v dveh klubskih prostorih športne dvorane Rocket Mortgage FieldHouse, je dal glavni kuhar organizacije Cleveland Cavaliers Michael Husney, ki je v organizaciji Saba septembra gostoval v Sloveniji na kuharskih prireditvah Gourmet over Mura in Okusi Posavja.

Promocijski dogodek sta organizirala Saba in Obrtna zbornica Slovenije (OZS) s podporo javne agencije Spirit Slovenija, Mestne občine Maribor, Gostilne Rajh in Vinarstva Protner.

luka dončić To ni šov Šport Kar je Dončić storil pred tekmo, vam bo stopilo srce

Dogodek je del niza predstavitev v projektu Gostilna Slovenija, ki jih je Saba v ZDA skupaj z OZS začela izvajati leta 2018, da Američanom predstavijo Slovenijo kot turistično in kulinarično destinacijo, vredno obiska.

"Ponosen sem na naše gostince, ki s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami skrbijo za uspešno promocijo Slovenije v svetu," je, kot so sporočili z OZS, ob tem dejal predsednik OZS Branko Meh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.