Šport > Košarka
12043 ogledov

Dončić zrežiral preobrat, tekmo odločil met v zadnji sekundi

Luka Dončić Reševalni pas/Twitter
Košarkarji Dallasa so na sedmi tekmi v sezoni prišli do pete zmage.

Košarkarji Dallasa so slabo odprli domači dvoboj z Orlandom. Moštvo iz Teksasa je na cedilu pustil predvsem met iz igre. Ob zaostanku z 10:20 so Telički tako zadeli le dva od desetih poizkusov, ob tem pa so izgubili tudi sedem žog. Ob dolgi klopi, ki jo imajo v tej sezoni pri Dallasu, je tokrat manjši preobrat prinesel Justin Jackson. Ta je v vsega treh minutah igre zbral sedem točk in štiri skoke, hkrati pa dobro zaigral tudi v obrambi.

Po njegovi trojki so domači prišli do zaostanka štirih točk pri 19:23, po uspešnem metu za tri točke Tima Hardawayja ml. pa se je na semaforju izpisal rezultat 25:28. Tako se je končala tudi prva četrtina. Luka Dončić, ki je na prejšnjih dveh tekmah z dvema trojnima dvojčkoma skupno zbral kar 60 točk, 27 skokov in 30 podaj, je v prvi četrtini v svojo statistiko vpisal štiri točke, dva skoka in asistenco.

Orlando je prednost ohranjal predvsem z ulovljenimi žogami v napadu, precej košev pa so košarkarji s Floride tako dosegali iz drugih akcij. Še tri minute pred koncem polčasa so Magic vodili za devet točk, nato pa je na sceno stopil veteran J.J. Barea. Ta je po hudi poškodbi, ki jo je staknil v minuli sezoni, tokrat zaigral prvič v novi. Portoričan je dosegel 11 od 13 zadnjih točk Dallasa v drugi četrtini, zadel je tudi vse tri mete za tri točke, po njegovi zaslugi pa so Mavericks ob glavnem odmoru zaostajali le s 54:56.

Dončić je v tretjo četrtino krenil s šestimi točkami, štirimi skoki in dvema asistencama, dosegel pa prve štiri točke za Dallas v drugem polčasu ter poskrbel za 58:58. A nato so nekaj časa igrali le gostje, ti so pri rezultatu 71:60 celo prišli do največje prednosti na tekmi.

A s štirimi zaporednimi točkami je odgovoril Hardaway, Dončić pa je na trojki našel Maxija Kleberja. Nemec je nato zadel še dva prosta meta za 69:71. Naslednje štiri točke domačih je prispeval Ljubljančan, po hitrem protinapadu in košu Jacksona pa je Dallas povedel prvič po izidu 3:2, bilo je 75:74. Mladi slovenski zvezdnik se je razigral, po še dveh asistencah za koša soigralcev, je četrtino zaključil s štirimi točkami za vodstvo 86:79. Skupno je zbral 18 točk, šest ulovljenih žog in pet podaj.

Ljubljančan je presedel prve štiri minute zadnje četrtine, v igro se je vrnil pri 91:90. Sledil je njegov koš za dve točki, izsiljena napaka nad njim v napadu, nato pa še trojka za 96:91.

V zadnjih pet minut se je vseno vstopilo z izenačenjem (98:98), po izgubljeni žogi Kristapsa Porzingisa pa je Orlando tudi povedel. Magic je sicer prvič v sezoni dosegel številko 100 doseženih točk. Dwight Powell je zadel dva prosta meta, po skoku Dončića v obrambi, pa je Luka v napadu našel še Doriana Finneyja-Smitha za trojko in vodstvo s 103:100.

Sledil je še prodor pod koš, ob dveh prostih metih za 107:102 pa so se znova razlegali klici MVP, MVP. Do konca sta ostali še dve minuti in pol. Orlando se je kasneje približal na točko zaostanka, imel pa je tudi napad. A Aaron Gordon je naredil osebno napako v napadu. Sledil je napad Dallasa, vendar Dončićeva podaja ni našla cilja. Magic je znova krenil po vodstvo, vendar so sodniki še drugič zapored piskali prekršek Gordona v napadu.

Po prekršku je na črto prostih metov stopil Seth Curry. Sicer izjemno zanesljivi izvajalec prostih metov je zgrešil dvakrat, to sta bila njegova prva zgrešena prosta meta v tej sezoni. Na semaforju je ostalo še 6,7 sekunde. Do meta v zadnji sekundi je na trojki prišel Nikola Vučević, vendar je z žogo zadela le obroč in zmaga s 107:106 je ostala v Teksasu.

Dončić je zbral 27 točk (21 v drugem polčasu) ter po sedem skokov in sedem podaj, 14 točk je dodal Kleber, 13 pa Hardaway Jr. Tragični junak z dvema osebnima napakama v zadnji minuti je bil pri Orlandu Gordon, ki je sicer dosegel 23 točk. Vučević je zbral 19 točk in 11 skokov. Odličen je bil tudi Jonathan Isaac s 13 točkami, 10 skoki, petimi asistencami, štirimi ukradenimi žogami in kar šestimi blokadami.

Na preostalih prizoriščih velja omeniti drugi zaporedni poraz Philadelphie, ki je morala s 106:104 priznati premoč Utahu. Še dodatno pa lahko njene navijače skrbi poškodba ramena Bena Simmonsa, ki je igrišče zapustil v drugi četrtini. Po prvih informacijah ima branilec natrgane vezi, tako da bo odsoten vsaj nekaj tednov. Philadelphii ni pomagala niti vrnitev Joela Embiida, ki je bil kaznovan z dvema tekmama zaradi fizičnega obračunavanja z igralcem Minnesote Karlom Anthonyjem Townsom. Embiid je sicer dosegel 27 točk in imel 16 skokov, vendar je iz igre metal 5:16.

Houston Rockets so zlahka premagali oslabljeni Golden State Warriors s 129:112 in lanskim finalistom zadali šesti poraz na zadnjih osmih tekmah. James Harden je dosegel 36 točk (13 podaj), precej pa je izboljšal svoj učinek za tri točke. Potem ko je na prvih šestih tekmah zadel le 17 trojk iz 79 poskusov, ima na zadnjih dveh tekmah izkupiček 13:32.

Aktualni prvaki NBA Toronto Raptors so doma premagali letos skromne Sacramento Kings s 124:120.

Luka Dončić Video Šport Poglejte si podajo Luke Dončića, s katero kandidira za asistenco tedna

V derbiju večera pa je Milwaukee v gosteh premagal Los Angeles Clippers 129:124. Gostje so imeli precej lažje delo od pričakovanega, saj je v domači zasedbi manjkal MVP zadnjega finala Kawhi Leonard. Odločitev trenerskega štaba Los Angeles Clippers, da zvezdnika odpočije za dve tekmi, je dvignila precej prahu, saj liga zahteva, da ekipi na tekmah, ki jih prenaša lastnik televizijskih pravic, nastopita v najmočnejših postavah.

Za neupoštevanje teh navodil liga predvideva kazni do 100.000 dolarjev, vendar je v tem primeru ne bo izrekla, saj je Kawhi Leonard tudi lani deloval po podobnem programu.

MVP lanskega rednega dela Giannis Antetokounmpo je tako Bucks popeljal do zmage z 38 točkami, 16 skoki in devetimi podajami, domačim pa nista pomagala niti odlična dosežka Montrezla Harrella in Loua Williamsa, ki sta zbrala po 34 točk.

NBA, izidi:

Dallas Mavericks - Orlando Magic            107:106
Luka Dončić 27 točk, 7 skokov, 7 podaj v 37:26 minutah za Dallas.

Detroit Pistons - New York Knicks           122:102
Indiana Pacers - Washington Wizards         121:106
Atlanta Hawks - Chicago Bulls                93:113
Toronto Raptors - Sacramento Kings          124:120
Houston Rockets - Golden State Warriors     129:112
Memphis Grizzlies - Minnesota Timberwolves  137:121
Utah Jazz - Philadelphia 76ers              106:104
LA Clippers - Milwaukee Bucks               124:129

 

Komentarjev 2
  • marsal 11:24 07.november 2019.

    tekmo sem si ogledal in lahko samo rečem da so tokrat Dončičevi zmagali s pomočjo sodnikov ! Vzadnji minuti dve sumljivi odločitvi - dve osebni v napadu v korist Mavsov ! Sodniki so očitno popravili svoje napake , ki so ...prikaži večso jih storili v igri Dončičevih proti Lakersom !

  • sam50 08:21 07.november 2019.

    V zadnji sekundi???

Sorodne novice