Šport > Košarka
29357 ogledov

Dončićev šef v resnih težavah

luka dončić Epa

Mark Cuban, ameriški poslovnež, milijarder in lastnik moštva Dallas Mavericks, katerega član je slovenski košarkarki biser Luka Dončić, je eksplodiral po kontroverznem razpletu tekme, na kateri so morali njegovi igralci ob odstotnosti Dončića in Kristapsa Porzingisa priznati premoč Atlanti Hawks (107:111).

Do spornega trenutka je prišlo v zadnjih sekundah tekme, ko je košarkar Dallasa Dorian Finney Smith pri vodstvu Atlante s 109:107 blokiral polaganje Traeja Younga.

Oglasila se je sodniška piščalka, odbito žogo pa je skozi obroč pospravil John Collins. Sodniki so dosodili "goaltending" oziroma nepravilno blokiranje meta ob padanju žoge navzdol, kar bi pomenilo dve točki za Younga.

Po ogledu posnetka so odločitev razveljavili, a vseeno priznali koš Collinsa, kar je naravnost bizarno, saj so sodniki pred tem prekinili igro. Atlanta je s tem povedla za štiri, Dallas pa je nato zgrešil trojko in ostalo je pri 111:107.

"Ko že misliš, da sojenje ne more biti slabše, pomisli še enkrat. To je absurdno. Dosodili so 'goaltending'. Oglasila se je piščalka. Po pisku je šla žoga skozi obroč. Po pregledu posnetka so odločili, da ni bilo 'goaltendinga', vendar so koš vseeno priznali? Kaj, za vraga, je to? To je NBA sojenje," je besnel lastnik Dallasa Mark Cuban.

"To pa še ni vse. Eden izmed sodnikov nam je povedal, da je bil pisk nenameren. Mislili so, da je do piska prišlo po košu. Torej koš šteje. Kaj točno so potem preverjali, če ni bilo 'goaltendinga'?" je dodal Cuban.

Dallas je zaradi spornega razpleta vložil uradno pritožbo, o kateri bo odločal komisar lige NBA Adam Silver. Potem bo prišel na vrsto disciplinski organ, ki bo razparavljal o morebitnih sankcijah za lastnika teksaškega moštva.

Mark Cuban | Avtor: Epa Epa
Cuban, dolgoletni kritik sojenja v ligi NBA, je v zadnjih nekaj letih za kazni zapravil že več kot dva milijona ameriških dolarjev, vendar ga to ni odvrnilo od javnega izražanja mnenja.

Zdaj mu grozijo nove sankcije.

Ne samo, da je na družbenih omrežjih kritiziral sojenje, vodstvo in razvojni program lige, temveč je med tekmo dvakrat stopil na parketu dvorane State Farm Arena, kar je v nasprotju s pravili. "Zadevo bomo pregledali do potankosti," je za ESPN v nedeljo povedal predstavnik lige NBA Mike Bass. Cubanu grozi visoka denarna kazen, izključena pa niti začasna prepoved obiska tekem. NBA bo pri presoji upoštevala tudi njegovo preteklost, kar predstavlja dodatno oteževalno okoliščino.

Dallas čaka odločitev komisarja

Dallas se je na razplet tekme v Atlanti pritožil. Po pravilih morata obe moštvi komisarju Silverju v petih dneh priskrbeti vse relevantne dokaze glede dotičnega primera. Komisar mora nato v petih dneh sprejeti svojo odločitev.

Dallasova pritožba je šele druga v letošnji sezoni. Silver je nedavno zavrnil pomisleke Houston Rockets, ki so protestiral po porazu s San Antonio Spurs (135:133). Tekma se je končala po dveh podaljških. Pritožba se je nanašala na zabijanje Jamesa Hardna, ki ga sodniki niso priznali, saj so zmotno mislili, da žoga ni šla skozi obroč.

Silver je v razsodbi zapisal, da so sodniki resda naredili napako, a dodal, da so imele Rakete dovolj časa, da bi to napako popravile. Incident se je namreč zgodil skoraj osem minut pred koncem tekme, medtem ko se je sporni trenutek na obračunu Dallasa in Atlante zgodil v zadnjih sekundah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice