Šport > Košarka
6179 ogledov

Velika drama! Dončićev Dallas prva žrtev novega pravila

Print Screen
Moštvo Luke Dončića je po zaslugi novega pravila v ligi NBA doživelo prvi poraz v letošnji sezoni.

Košarkarji Dallas Mavericks so bili na pragu tretje zaporedne zmage v novi sezoni lige NBA, a jim je načrte prekrižalo sokolje oko, s katerim je trener Portland Trail Blazers prepričal sodnike, da so v izdihljajih srečanja razveljavili odločitev v korist domačega moštva.

Pri izidu 118:119 v korist Dallasa je manj kot pol minute pred koncem goste v vodstvo popeljal Damian Lillard, ki je pobegnil Luki Dončiću in akcijo uspešno zaključil s polaganjem.

 | Avtor: Twittter Twittter

Sledil je napad Teksačanov, v katerem je slovenski košarkar zgrešil poskus za tri točke, v skoku za odbito žogo pa naj bi Lillard storil osebno napako nad Dorianom Finneyjem-Smithom

Košarkar Dallasa bi moral imeti na voljo dva prosta meta, a je gostujoči trener Terry Stotts izkoristil možnost preverbe s sokoljim očesom, nakar so sodniki odločitev razveljavili, igra pa se je vrnila na sredino igrišča, kjer je bil izveden sodniški met.

Domači košarkarji so nato storili osebno napako nad Kentom Bazemorom, ki je dobrih pet sekund pred koncem zadel enega od dveh prostih metov in postavil končnih 121:119. V zadnjem napadu na tekmi je Tim Hardaway Jr. zgrešil poskus za tri z velike razdalje.

"Ko je Portland izzval sokolje oko in smo si pobliže ogledali posnetek akcije, smo dobili neizpodbiten dokaz, da je Damian Lillard po pravilih izbil žogo Dorianu Finneyju-Smithu," je pojasnil vodja sodnikov Courtney Kirkland.

Trenerji v ligi NBA imajo v letošnji sezoni možnost, da enkrat na tekmo preverijo odločitev sodnikov. 

"Še nikoli nisem bil priča razveljavljeni odločitvi. Dobil sem občutek, da igramo nogomet," je povedal Finney-Smith, ki meni, da so sodniki naredili napako. "Bila je osebna napaka. Lillard jo je naredil že pri skoku za žogo. Potem me je udaril po roki, obenem pa me je z desno roko držal za bok. Portlandu so piskali takšne stvari. Verjetno bi moral biti bolj prepričljiv," je dodal.

 | Avtor: Print Screen Print Screen
Gostujoči trener Stotts je pojasnil, da se je za preverbo odločil šele, ko je to od njega zahteval Lillard. "Če Damian ne bi bil tako vztrajen, verjetno ne bi izzval sokoljega očesa. Do konca je bilo še nekaj časa. Tudi če bi zadeli proste mete, bi imeli še en napad," je povedal strateg Portlanda.

Lillard je bil prepričan, da se bo preverba iztekla v njihovo korist. "Dobro sem slišal, da sem udaril po žogi," je povedal zvezdnik Portlanda, ki je dosegel 28 točk, tri skoke in pet podaj.

Dallas je tako sinoči postal "prva žrtev" novega NBA pravila, po tekmi pa je o razpletu dogodkov spregovoril tudi lastnik moštva Mark Cuban. "Podpiram sokolje oko, vendar bomo imeli resne težave, če ob razveljavitvi ne bodo ponudili posnetka in obrazložitve. Naši navijači v dvorani niso imeli pojma, zakaj so razveljavili osebno napako. To ni pravi način," je prepričan ameriški mogotec.

"Prvič sem se znašel v tej situaciji, bilo je zanimivo. To se bo letos še dogajalo, še posebej v zaključku tekem. Trenerji bodo s preverbo čakali vse do zadnjega trenutka in upali na razveljavitev. Tako pač je."

Kristaps Porzingis

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice