Šport > Košarka
1365 ogledov

Jaka Lakovič: V Bilbau in Barceloni navijajo za Slovenijo

Jaka Lakovič
"V Španiji poslušam slavospeve, vsi mi čestitajo za naslov evropskih prvakov," pravi nekdanji kapetan slovenske reprezentance.

Dolgoletni kapetan košarkarske reprezentance Jaka Lakovič je bil med igralsko kariero že blizu kolajne na evropskih prvenstvih, na Poljskem leta 2009, ko je bil po poškodbah Bena Udriha in Gorana Dragića pravzaprav edini organizator igre v slovenski reprezentanci, je bil četrti. Zdaj mu je kot pomočniku trenerja uspelo poseči po zlatu. S članom strokovnega štaba pri španskem prvoligašu Bilbao Basket smo se pogovarjali pred prvima tekmama kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Dva meseca sta minila od evropskega naslova. Kako zdaj gledate na vse skupaj?
Še zmeraj je vse neverjetno, neverjetno. Že naslednji dan po izjemnem slavlju v Ljubljanu sem sicer moral hitro preklopiti na klubsko košarko, že naslednji dan sem delal v Bilbau, imel sem ogromno dela, bil sem brez počitka ... Pravzaprav niti nisem imel časa, da bi sedel in si dejal 'uf, to pa je bilo nekaj'. Nisem veliko razmišljal o tem, kaj nam je uspelo, kako velik posel smo naredili. Je pa zdaj tako, da kamorkoli grem s klubom v Španiji, pa tudi v Evropi, mi navijači in vsi ostali najprej čestitajo za naslov evropskih prvakov. Poslušam slavospeve na račun naše igre. Že to mi da vedeti, da smo naredili veliko stvar. Tudi v Španiji naš uspeh odmeva. Ne samo zato, ker smo zmagali in pri tem premagali Španijo, ampak tudi zato, ker smo igrali res lepo košarko.

Gašper Vidmar rojstni dan EuroBasket 2017 Gogijev vpliv Šport Slovenski as: "Na koncu sem bil predrag za Real"

Manjšo analizo ste vseeno verjetno naredili. Zakaj vam je uspelo priti do zlata?
Mislim, da smo bili predvsem fenomenalna ekipa, nekaj dodatnega pa je v tem poletju prinesel Goran Dragić. Leta 2015 ni igral, leta 2013 je že bil eden glavnih v reprezentanci, ampak letos je res v tej smeri naredil še en velik korak naprej. Bil je 'alfa samec' v našem moštvu. Igralci so ga kot takega sprejeli in mu sledili. Mislim, da je bil to eden od glavnih faktorjev za naš uspeh. Seveda je tudi dejstvo, da smo igrali iz tekme v tekmo boljše. Tu so bile tudi malenkosti, ki vse skupaj spremenijo na plus ali na minus. Na primer tista ukradena žoga Anthonyja Randolpha proti Finski, ki nam je prinesla zmago. Čeprav je Randolph prve tekme odigral slabo, je s to ukradeno žogo, s to zmago, usmeril našo puščico samo še navzgor. Niti si ne predstavljam, kaj bi bilo, če bi izgubili s Finci. Z zmagami smo pridobivali na samozavesti in nato šli samo še naprej. Začeli smo verjeti, da nam lahko uspe.Seveda nam je to uspelo tudi zaradi navijačev, ki so prišli v Istanbul in so nam dodali krila. Brez njih bi nam zelo težko uspelo.

Gruzija Slovenija EuroBasket Celje Zlatorog Lakovič Dragić Maljković Nachbar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zablestel je tudi Luka Dončić. Kako nanj zdaj gledajo v Španiji? 
Pravijo mu wonderkid (čudežni deček; op.p.). Je nesporen lider v Real Madridu v tej sezoni. Seveda ni Sergia Llulla, ampak kljub temu je to izjemno. Je najbojši po statistiki pri Realu v Evroligi in španskem prvenstvu. Kaj reči? Je eden najboljših igralcev v obeh tekmovanjih in po mojem mnenju eden glavnih kandidatov za prvi izbor na NBA naboru. Zelo težko je povedati še kaj več. Vse to veliko pove o njem.

Na začetku kvalifikacij se boste merili tudi s Španijo. Že pred objavo španskega seznama igralcev ste pravilno napovedal izbor selektorja Sergia Scariole in tako olajšali pripravo na tekmeca.
Pravzaprav sem že v klubu aktiviral naše trenerje, ki so mi pomagali pri selekciji. Kar nekaj časa smo porabili, da smo pogledali, kdo bi lahko igral za Španijo ...

Bilbao bo torej navijal za Slovenijo ...
Bilbao sigurno, pa tudi Barcelona in Katalonija (smeh)... Delali smo sezname, kdo bo prišel, sam pa sem govoril tudi z odgovornimi pri Barceloni, Realu, Baskoniji in se pozanimal kdo bo prišel, kdo ne, ali jih bodo pustili. Tako sem že nekaj vedel, nato pa je bil narejen seznam tistih, ki bi lahko prišli v špansko reprezentanco. Malce smo ga krčili, širili, na koncu pa so prišla na plan prav ta imena, ki so zdaj res v španski izbrani vrsti. Sicer je še 16 imen, ampak imam kar jasno sliko, kdo bo prišel med 12 košarkarjev za tekmo proti Sloveniji.

slovenija španija prva tekma Stožice Sergio Scariolo Kvalifikacije Šport V takšni postavi Španci nad Slovenijo

Kako bi ocenili moč Španije, ki bo zaigrala brez košarkarjev z EuroBasketa, saj ne bodo nastopili NBA igralci in člani evroligaških moštev?
Kljub temu, da Španija prihaja v bistvu s C ekipo, ali pa vsaj z B moštvom, gre še vedno za spoštovanja vredno reprezentanco. Vsi igralci so člani najmočnejše španske lige že vrsto let. Nekaj je veteranov, ki so jim pridružili mlade in nadarjene košarkarje, ki prav tako igrajo v velikih klubih lige ACB. Mislim, da bi se zelo zmotili in zelo opekli, če bi šli v Burgos in pričakovali lahko tekmo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.