Šport > Košarka
20 ogledov

''Jordan bi lahko dosegal 10, 11 točk''

michael jordan EPA
Košarkar Los Angeles Lakers Antawn Jamison je prepričan, da bi se Michael Jordan lahko še vedno dostojno kosal s pol mlajšimi nasprotniki. Nekdanji zvezdnik Chicago Bulls bo februarja dopolnil 50 let, Jamison pa verjame, da bi ob pravi podpori še vedno lahko dosegal dvomestno število točk.

Legendarni košarkar Michael Jordan, ki po mnenju številnih strokovnjakov velja za najboljšega igralca vseh časov, deset let po svoji drugi upokojitvi še vedno vzbuja strahospoštovanje. ''Nekega dne se boste zbudili in me videli igrati pri petdesetih,'' je leta 2009 v govoru ob sprejetju v košarkarsko hišo slavnih povedal Jordan in obiskovalce spravil v smeh. ''Ne smejte se. Nikoli ne reci nikoli. Ovire, kot je na primer strah, so ponavadi samo iluzija,'' je dodal 49-letnik, ki bo 17. februarja srečal Abrahama.

Podobnega mnenja je tudi košarkar Los Angeles Lakers Antawn Jamison. ''Ne dvomim, da bi v pravi situaciji, če bi imel ob sebi nekoga kot sta na primer Kobe Bryant ali LeBron James, igral 15 do 20 minut na tekmo in dosegal 10, 11 točk. O tem ni dvoma, še posebej, če bi bil fizično pripravljen in ga ne bi pestile poškodbe,'' je povedal Jamison, ki ob Bryantu v povprečju na tekmo dosega 8.1 točke, pa čeprav je star ''šele'' 36 let.

Antawn Jamison | Avtor: EPA EPA
Jordan se je prvič upokojil daljnega leta 1993, potem ko je s Chicago Bulls osvojil tri zaporedne naslove prvaka. Na igrišča se je vrnil v zaključku sezone 1994/1995 in v naslednjih letih Bikom pomagal osvojiti še tri šampionske prstane. V svoji zadnji sezoni v dresu Washington Wizards je na tekmo v povprečju igral 37 minut in dosegal 20.0 točke. Jamison verjame, da se Air Jordan ni šalil, ko je govoril o vrnitvi na košarkarski parket. ''Ni se šalil. Zgodbice vedno krožijo, še posebej lani, ko je na treningu igral 1 na 1 z mlajšimi igralci in še vedno ga ne morejo zaustaviti,'' je povedal košarkar Los Angelesa.

Jordanov vpliv v ligi NBA je desetletje po upokojitvi še vedno prisoten. ''Vsi smo hoteli biti on. Navdihnil nas je, da naredimo vse, in tisti - z roko je pokazal na omarico Kobeja Bryanta - ga poskuša ujeti, kar je še en dokaz, kako pomemben je še vedno njegov vpliv,'' je dejal Jamison.

kobe bryant | Avtor: EPA EPA
Bryant se je v mladih letih otepal primerjave z Jordanom in na vprašanje novinarjev, ali je on naslednji Michael, ponavljal: ''Sem prvi Kobe Bryant, ne naslednji Michael Jordan.'' Kljub temu eden največjih zvezdnikov lige NBA priznava vpliv šestkratnega prvaka. ''Njegov vpliv vidite v meni. Jaz poosebljam njega in med odraščanje je bil Michael moja muza. Njegova zapuščina živi v nas, tako kot je v njem živela zapuščina Dr. J-ja (Julius Erving, op. a.). Zapuščina tvojih predhodnikov je vedno prisotna,'' je povedal Bryant.

Jamison je za konec dodal: ''Vprašajte kogarkoli v garderobi. Jordan bi se lahko sprehodil po tem hodniku in dobil priznanje, kot da še vedno igra. Ta generacija in tudi mlajše, ki ga nikoli niso videle igrati v živo, so še vedno pod njegovim vplivom. To pove veliko. Povejte mi še enega igralca, ki ne igra že deset let in ima še vedno takšen vpliv?''

Komentarjev 1
  • Žurnalček 18:47 09.februar 2013.

    In 8 mestno številko vrednosti pogodbe !