Šport > Košarka
308 ogledov

Takšne donacije pa še ne! Jordan razvezal mošnjiček

michael jordan Epa
Najboljši košarkar vseh časov bo finančno pomagal organizacijam, ki si prizadevajo za odpravo rasizma in neenakosti.

Legendarni ameriški košarkarski zvezdnik Michael Jordan je v pomoč boju proti rasizmu doniral 100 milijonov dolarjev (88 milijonov evrov). Jordan bo v obdobju desetih let denar namenil organizacijam, ki si prizadevajo za enakost, socialno pravičnost in izobraževalne priložnosti za vse, je v izjavi za javnost sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Sedeminpetdesetletnik, ki za večino velja za najboljšega igralca v zgodovini lige NBA, njegovo vrednost pa ocenjujejo na 2,1 milijarde dolarjev, se je odzval že ob brutalni smrti temnopoltega Georgea Floyda.

michael jordan Netipično Šport Jordan: "Dovolj je. Besen sem!"

Afroameričan je umrl 25. maja v Minneapolisu, ko ga je s kolenom zadušil beli policist, ki je na njegovem vratu klečal več kot osem minut. Njegova smrt je po 50 državah ZDA in svetu sprožila val protestov proti rasizmu in policijskemu nasilju.

Njegova organizacija bo v naslednjih desetih letih izplačala 100 milijonov dolarjev neprofitnim organizacijam, ki se borijo za enakopravnost, socialno pravičnost in enak dostop do izobraževanja za vse.

"Črna življenja štejejo. To ni kontroverzna izjava. Dokler globoko integrirani rasizem pri nas ne bo popolnoma izkoreninjen, si bomo še naprej prizadevali za varovanje in izboljševanje življenj temnopoltih," je zapisal šestkratni prvak lige NBA.

Jordanova preizadevanja za požela odobravanja, a obenem izzvala kritike. Mnogi mu še vedno zamerijo, da je v času kariere, ko je veljal za najvplivnejšega športnika na svetu, deloval izrazito apolitično in se na široko izogibal komentarjem o družbeno relevantnih temah. Pajbolj zloglasna je še vedno njegova izjava iz leta 1990, potem ko se javno ni želel opredeliti kot podpornik demokratskega kandidata za senatorski stolček v njegovi rodni Severni Karolini. "Tudi republikanci kupujejo superge," je takrat izjavil bolj v šali kot zares, njegov citat pa je kmalu zatem postal globalna senzacija. To je močno načelo dotlej brezhibno javno podobo košarkarske legende ter ustvarilo prepričanje, da ga zanima zgolj sebično zasledovanje dobička. Jordan je čistega vina o incidentu nalil v dokumentarcu The Last Dance, kjer je pojasnil, da politika, šlo je Harveyja Gantta, ni podprl zato, ker ga ni osebno poznal, je pa finančno pomagal pri njegovi kampanji. Gantt je volitve izgubil proti republikancu Jesseju Helmsu, enemu najbolj zapriseženih rasistov takratne ameriške politike.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.