Šport > Košarka
163 ogledov

Na protestu tudi dvakratni MPV lige NBA

steph curry Instagram
Protirasističnim shodom širom ZDA so se pridružil tudi številni NBA zvezdniki

Eden največjih zvezdnikov severnoameriške košarkarske lige NBA in ameriškega športa sploh Stephen Curry se je pridružil mirnim protestom v podporo temnopoltemu Georgeu Floydu, ki so ga umorili policisti. Curryju so se na protestih v Kaliforniji pridružili tudi soigralci pri Golden State Warriors in skupaj so vzklikali Floydovo ime.

Goran Dragić Sanjsko moštvo Šport Na obzorju velika združitev Dragića in Dončića?

Curry je skupaj s Klayem Thompsonom, Kevonom Looneyjem in Damionom Leejem sodeloval na protestih v Oaklandu, sicer protesti proti policijskemu nasilju in rasizmu v ZDA potekajo že teden dni. Floyd, Afroameričan, je umrl 25. maja v Minneapolisu, ko ga je s kolenom zadušil beli policist, ki je na njegovem vratu klečal več kot osem minut.

steve kerr Pozor, nazorno! Šport "To je umor! Kaj, za vraga, je narobe z ZDA?"

Miren protest je v Oaklandu potekal na isti lokaciji, kot so bile v minulih letih proslave in parade za šampionske prstane Golden Stata v ligi NBA. Košarkarji te ekipe so nanizali tri naslove prvaka v letih 2015, 2017 in 2018.

"Vsi smo tukaj z istim razlogom, ne le za temnopolte ljudi. Trenutno gre za temnopolte, a tu smo za človečnost," je dejal predstavnik protesta Juan Toscano-Anderson.

Policist Derek Chauvin je skupaj s tremi policisti sodeloval pri aretaciji 46-letnega Floyda zaradi domnevnega plačila v trgovini s ponarejenim bankovcem.

michael jordan Netipično Šport Jordan: "Dovolj je. Besen sem!"

Ogorčenje javnosti, ki se je sedaj razvilo v proteste, je povzročil videoposnetek aretacije, na katerem je videti Chauvina, kako več minut kleči na vratu osumljenca, ta pa mu govori, da ne more dihati. Eden od policistov mu odvrne, da če lahko govori, lahko tudi diha. Floyd je nato kmalu prenehal dihati in je umrl še pred prihodom reševalcev.

Pravosodni minister Minnesote Keith Ellison je v sredo obtožnico proti Chauvinu spremenil iz uboja v nenaklepni umor. Tri njegove nekdanje kolege pa prvič doslej obtožil udeležbe pri umoru Floyda.

V ZDA v več mestih sicer potekajo mirni protesti, ponekod pa je izbruhnilo tudi nasilje med protestniki in policijo.

lewis hamilton Besen Šport Hamilton napadel F1 in dirkače: "Vidim vas, kako molčite"

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice