Šport > Košarka
5649 ogledov

Je to najbolj nora napoved o Dončiću? NBA velikan: "Postal bo ..."

luka dončić Print Screen
Košarkarska ikona napoveduje, da bo Luka Dončić postal najboljši košarkar v zgodovini moštva Dallas Mavericks.

Eden največjih košarkarjev vseh časov, Jerry West, t.i. "The Logo", čigar silhueta krasi uradni zaščitni znak lige NBA, je navdušen nad predstavami slovenskega čudežnega dečka Luke Dončića.

"Košarka je čudovita, kadar se igra tako, kot je treba. In grda, kadar se ne," je uvodoma povedal 81-letni košarkarski funckionar, legenda moštva Los Angeles Lakers, kjer se je še bolj kot igralec proslavil v vlogi generalnega direktorja.

jerry west | Avtor: Epa Epa

Pa Dončič igra tako, kot je prav? "Moj bog, seveda. Vsak si želi, da bi imel v ekipi 20-letnika, ki bi igral na takšen način. In Luka je šele dobro začel. Zabavno je spremljati genija pri delu," je odvrnil West. "V ligi sem že zelo dolgo časa. Videl sem veliko posebnih igralcev. Koliko superzveznikov v nekem trenutku igra istočasno v ligi NBA? Morda pet ali šest. Med superzvezdniki in All-Star igralci je razlika. Superzvezdnik je drugačen. Luka je superzvezdnik."

oscar robertson | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Tudi West je nekoč veljal za superzvezdnika NBA lige, eden izmed njegovih največjih konkurentov pa je bil Oscar Roberston, s katerim se Dončića najpogosteje primerja. Predvsem zaradi velikega števila doseženih trojnih dvojčkov. Dončić jih je v letošnji sezoni nanizal že devet, "Big O" je povprečje trojnega dvojčka beležil skozi celotno sezono 1961/1962.

Robertson je bil v tistem času precej visok za branilca in je tako kot Dončić s pridom izkoriščal svojo moč ter višino. Ali je Luka kot Oscar? "Ne bi rekel," je odvrnil West. "Stavim, da Oscar ni nikoli metal s petih ali šestih metrov. V tistem času je to veljalo za met z razdalje," je dodal.

Dončićev met iz igre je letos 48-odstoten, kar je petodstotno izboljšanje v primerjavi z lansko sezono (43%). Odstotek zadetih metov izza črte je za zdaj skoraj identičen (33% vs. 32,5%). "Luka bo postal še boljši. Že zdaj izgleda, kot da vse počne z lahkoto, a postalo mu bo še lažje," je prepričan West.

Dončićeva kvaliteta ni zgolj doseganje košev iz razigravanje soigralcev, temveč tudi že tolikokrat opevan pregled nad dogajanjem. Po surovem instinktu je primerljiv LeBronom Jamesom, meni West in dodaja, da 20-letnik igra kot veteran z desetletnimi izkušnjami. Tako hitro sta se med elito razcvetela samo Earvin "Magic" Johnson in Kobe Bryant.

luka dončić kleber Šokiran Šport Kleber ni vedel, kaj se dogaja: "Saj veste, da nisem Luka?"

Oba se uvrščata med najboljše košarkarje vseh časov. Ali to pomeni, da bo tudi Dončić nekoč postal del te razprave? "Mislim, da je to mogoče. Zagotovo bi se lahko uvrstil med najboljših pet. Vprašajte me čez dve leti. Bomo videli takrat," je povedal West.

Luka Dončić | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Slovenec ni tako atletski kot nekateri najboljši košarkarji v ligi, vendar primanjkljaje zna kompenzirati, kot je to v preteklosti počel sloviti Larry Bird"Ni med najhitrejšimi košarkarji, vendar ga nihče ne more ustaviti, ker je tako inteligenten. Zna igrati hitro, lahko igra počasi. Pustite mu malo prostora in prišel bo na cilj. Zabavno ga je gledati. Kadarkoli stopi na parket, lahko pričakujete nekaj posebnega."

Luka Dončić | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Westu je najbolj všeč, da se Luka pri igri vedno zabava in da nikoli ne beži pred odgovornostjo. Kadar naredi napako, je prvi, ki to javno prizna. Veselje mu skazijo samo porazi, ker je za šampiona takšnega kova povsem običajno. "Ko si res dober, je prav, da porazi bolijo. Razumem ga. Naučil se bo, kako je potrebno igrati z določenimi igralci. Ne bodo mu povzročali težav. Uspelo mu bo, ker je tako prekleto dober."

Tako dober, da bi moral postati prvi izbor drafta? "Seveda," je bil jasen West. "Poglejte Dallas. En igralec ga je spremenil v ekipo za končnico. Postal bo najboljši košarkar Dallasa v zgodovini. Zelo spoštujem Dirka Nowitzkega, a Dirk ni Luka," je zaključil.

Silhueta Jerryja Westa je uradni logotip lige NBA.

NBA logo | Avtor: Profimedia Profimedia

Jerry West je legenda moštva LA Lakers, s katerim je leta 1972 osvojil svoj edini šampionski prstan. Tri leta prej je postal MVP finala ob porazu proti Boston Celtics. Je 14-kratni udeleženec All-Star tekme (MVP izvedbe 1972), 10-kratni član prve peterke, najboljši strelec (1970) in najboljši podajalec (1972) lige.

Po koncu kariere se je podal v funkcionarske vode in postal eden najboljših generalnih direktorjev na svetu. V novi vlogi je osvojil še osem naslovov prvaka, šest z Los Angeles Lakers in dva z Golden State Warriors.

Luka Dončić Predober Šport Lani so mu zarili nož v hrbet, letos mu ga ne upajo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice