Šport > Košarka
27931 ogledov

Luka in Gogi zaigrala, kljub farsi pa zmaga Slovencev s trojko slednjega

Luka Dončić Profimedia
Slovenska košarkarska reprezentanca je nastopa na turnirju v Turčiji začela z zmago proti domači izbrani vrsti. Po podaljšku je slavila s 104:103.

Turški selektor Ergin Ataman je bil pred obračunom z aktualnimi evropskimi prvaki prepričan, da bo Turčija na septemberskem EuroBasketu sodila med favorite. "Vem, da imajo naši navijači visoka pričakovanja. Ta ekipa bo na najboljši način predstavljala našo državo in naš dres, verjemite mi. Imamo dobro kemijo. Naš cilj je medalja. Osebno sem zelo vznemirjen, ker imam priložnost osvojiti naslov z reprezentanco," je za turške medije dejal za mnoge večkrat sporni košarkarski trener.

Pri svojem napovedanem pohodu na evropski vrt Ataman Slovenije ni videl kot resnejšega tekmeca: "Trenutno so korak pred nami Srbi in Grki. Upam, da bomo turnir končali 18. septembra, ko se igra veliki finale."

A po viden na turnirju v Istanbulu bodo Turki morali računati tudi na Slovence. Ti so v velemestu, ki jim je leta 2017 tudi prineslo evropsko lovoriko, prvič v tem pripravljalnem roku zaigrali tudi z vsemi tremi košarkarji iz lige NBA - Luko Dončićem, Goranom Dragićem in Vlatkom Čančarjem.

Turki so sicer dvoboj s Slovenci dokaj dobro odprli, pri tem pa jim je na roko skozi večino srečanja šlo tudi dokaj 'domačinsko' sojenje, a to je pravzaprav praksa na pripravljalnih tekmah, v enih državah bolj, v drugih nekoliko manj. Slovenci so prvo četrtino izgubili z 21:26, vendar nato precej boljše odigrali drugih 10 minut. Ko so bili na parketu hkrati vsi trije NBA-jevci, je četa Aleksandra Sekulića tudi povedla že za 8 točk razlike, na glavni odmor pa odšla z naskokom 46:40. Drugo četrtino so tako gostje dobili s 25:14, Dončić je do polčasa dosegel 13 točk.

Tudi na začetku drugega polčasa so še najbolj blesteli sodniki. Najprej so v napadu dosodili osebno napako Žigi Dimcu in pri tem povsem 'spregledali', da je njegov nasprotnik stal v polkrogu pod obročem. Na drugi strani je takoj zatem še četrti in peti prekršek dobil Mike Tobey. Naturaliziranega Slovenca so tako zelo hitro 'vrgli' iz igre.

Turčija je še pred polovico četrtine tako izenačila na 53:53. Z novim košem je najprej odgovoril Dončić, nato je trojko zadel še Čančar.

Kljub še eni sumljivo dosojeni osebni napaki Slovencem v napadu, so ti dobre tri minute pred koncem četrtine povedli s 65:56. Po uspešnem skoku pod svojim obročem je Dončić namreč podal čez celotno igrišče, hiter napad pa je s košem in kaseneje še z dodatnim prostim metom zaključil Goran Dragić. Ista igralca sta vse skupaj ponovila še dobro minuto kasneje za +11.

Četrtina se je končala z izidom 73:62.

Na začetku zadnjega dela je četrto osebno napako, znova v napadu, dobil še preostali slovenski center. Dimec po mnenju sodnikov ni pravilno postavljal blokade. Istemu igralcu bi najverjetneje kasneje morali priznati koš in mu prisoditi še dodaten prosti met, a so sodniki ob dosojenem prekršku Slovence poslali le na stransko avt črto. 

Na polovici četrtine je Čančar po samostojni akciji poskrbel za 77:69, po naslednjem njegovem košu pa je Slovenija še vedno vodila z osmimi točkami razlike. Do konca sta ostali še dve minuti in pol.

Turki so se v naslednjih napadih trikrat približali na šest točk zaostanka, a bližje niso prišli. Klemen Prepelič je 50 sekund pred zadnjim piskom sirene zadel dva prosta meta za 88:80. Slovenski košarkarji so tudi v zadnji minuti z nerazumevanjem pospremili dve hitro dosojeni osebni napaki, drugo po skoku v napadu. Turčija se je približala na pet točk zaostanka. 

Prepelič je bil polovično uspešen s prostih metov za +6, nato pa so sodniki najprej priznali koš in čudno dosodili še dodaten prosti met za le tri točke zaostanka. Farsa se je nadaljevala, ob poizkusu Eda Murića se je žoga že odbila od košarkarske table, nato pa jo je na poti do obroča odbil domači igralec. A namesto, da bi sodniki priznali koš kot velevajo pravila, so dovolili nadaljevanje igre, domači pa so se približali na točko zaostanka.

Po prekršku nad Zoranom Dragićem je ta zadel en prosti met za 90:88. Ostalo je še šest sekund. Najprej je Čančar blokiral met za tri točke, a je žoga še enkrat prišla do gostiteljev, ki so zadeli za podaljšek.

Po dveh minutah in pol je Furkan Korkmaz s trojko popeljal domačo reprezentanco, ki jo je zdaj goreče spodbujala tudi publika v dvorani, do 97:93. Od tu dalje in ob omenjenem sojenju se je zdelo, da ni več prave možnosti za Slovence. 

A 50 sekund do izteka podaljška je Goran Dragić z dvema prostima metoma poskrbel za 101:103, Korkmaz, sicer v zadnjih letih član NBA ekipe Philadelphia 76-ers, je nato svoj met za tri točke zgrešil, Gogi pa je bil 18 sekund do konca natančnejši in goste popeljal do točke prednosti.

Po minuti odmora se je napad Turkov končal neuspešno in Slovenija je zmagala. Sledil je glede na sojenje le še izjemno duhovit vložek selektorja Atamana, ki se je razburjal nad sodniško trojko, ker ta v zadnji akciji Slovencem ni dosodila prekrška. Mogoče pa je bilo vse skupaj preveč tudi za njih.

Pri Sloveniji Dončić ni zaigral večji del zadnje četrtine, na klopi pa je ostal tudi celoten podaljšek. Pri Turkih je celotno tekmo izpustil naturalizirani Američan Shane Larkin, ki bi za Turčijo na EP še lahko pomenil dodatno vrednost.

Goran Dragić je na koncu zbral 28 točk, Dončić 23 točk in 10 skokov. Prepelič je k zmagi prispeval 14 točk (trojke 2:4), 12 jih je dodal Čančar (trojke 2:4), 10 pa Edo Murić (11 skokov).

 

Komentarjev 1
  • silvester1 21:56 12.avgust 2022.

    Slovenija bi morala zmagat že po rednem delu. tista blokada ne bi smela veljat. in Slovenija bi dobila 2 točke.

Sorodne novice