Šport > Košarka
2884 ogledov

Luka ob vrnitvi s trojnim dvojčkom proti Lakers

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so klonili proti LA Lakers s 110:127.

Luka Dončić je izpustil zadnje tri tekme Dallasa, a je bil nared za gostujoči dvoboj z Los Angeles Lakers. Zasedba iz Teksasa se je v obračun podala s petega mesta zahodne konference (24-17), domača šele z desetega. Jezerniki so v tej sezoni zabeležili 20 zmag in 21 porazov. V tej sezoni je oba prejšnja dvoboja dobil Dallas, novembra s 104:101, decembra s 127:125.

Slovenski zvezdnik je v prvih dveh napadalnih akcijah pod košem našel Derecka Livelyja II., ki je obakrat uspešno zaključil napad. Novinec je bil sicer izjemno uspešen v uvodnih minutah, dosegel je osem od desetih točk gostov. Po štirih minutah se je med strelce vpisal tudi Dončić, ki je dosegel prvi dve točki v nizu sedmih zaporednih točk Dallasa. Mavericks so tako povedli s 17:10.

A ob tem se je poškodoval ob odsotnosti Dončića izjemni Kyrie Irving  V zraku je ujel žogo in podal, a ga je pri tem spodnesel njegov nekdanji soigralec LeBron James. Irving je grdo padel na bok. Po padcu je odšel v garderobo.

Dončić je v nadaljevanju dosegel še štiri točke, dvakrat je bil natančen s črte prostih metov, nato je uspešno prodrl pod koš.

A na drugi strani sta se razigrala prva zvezdnika James in Anthony Davis, ki sta poskrbela za preobrat in vodstvo s 25:21. Kot se večkrat rado zgodi na tekmah Lakers so sodniške piščalke ostale neme ob prodoru Dončića, na drugi strani so bili delilci pravice precej bolj aktivni pri pihanju v svoje rekvizite.

Luka je na klop sedel tri minute pred koncem četrtine, zbral je 6 točk, tri skoke in 5 asistenc. Na parket se je vrnil Irving. Nad njim je bil kasneje storjen prekršek ob metu za tri točke. Zadel je vse proste mete in Dallas takrat približal na šest točk zaostanka. Četrtina se je končala z 32:26.

Dončić se je vrnil na parket na začetku druge četrtine in dvakrat v kotu našel samega Granta Williamsa, ki pa je obakrat zgrešil. Neuspešen je bil pri metu za tri točke tudi Irving. Za trojko se je nato odločil še slovenski zvezdnik in Dallas pripeljal na 29:34. Sledila sta še dva njegova koša, Mavericks pa so se tekmecu približali na točko zaostanka.

Ob uspešnih napadalnih akcijah je Luka zbiral tudi skoke, ne pa tudi asistenc, saj njegovi soigralci niso dosegali košev. Edino težavo v Slovenčevi igri so predstavljale izgubljene žoge, po tretji je James zaključil protinapad za 40:35. 

Po minuti odmora je Dončić najprej dosegel nov koš, v obrambi prišel že do devete ulovljene žoge, ob polovični uspešnosti s črte prostih metov pa je dosegel svojo 16. točko.

Ob trojki Derricka Jonesa Jr. je nato zabeležil še šesto podajo, Dallas pa je znova prišel na -1. Kmalu zatem je Slovenec sedel na klop.

Njegov počitek ni dolgo trajal, na parket se je vrnil za zadnje tri minute druge četrtine ob izidu 45:50. Lakers so nato povedli že za osem točk, Luka je odgovoril s košem, kasneje pa sta bila pri prostih metih natančna Williams in Tim Hardaway Jr. Irving je imel ob zvoku sirene, ki je označila konec polčasa, priložnost za izenačenje, a je ostalo pri vodstvu domačih s 55:53.

Dončić je na glavni odmor odšel z naslednjo statistiko: 20 točk, 9 skokov, 6 asistenc, dve blokadi in ukradena žoga. Dallas je trojke metal le 18,8-odstotno (3/16).

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine so pri Dallasu skušali razigrati Irvinga in Hardawayja Jr., ki sta na zadnji tekmi proti Pelicans presegla 40 točk, tokrat sta v prvem polčasu zbrala tri in 10 točk. Pri tem Mavericks niso bili pretirano uspešni, po treh minutah so Lakers z izidom 69:59 prišli do takrat najvišje prednosti na tekmi. Trener Dallasa Jason Kidd je vzel minuto odmora.

Po njej je Luka zadel ob prekršku, z dodatnim prostim metom pa poskrbel za -7.

A nato so sledile številne napake gostov, zgrešeni meti, še pred polovico četrtine pa so Lakers po trojki Jamesa povedli z 82:64. Met gostov za tri točke je padel na 13.0 odstotka (3/23).

Štiri minute pred koncem četrtine so Dončića od trojnega dvojčka ločile še tri asistence. Po njegovi izjemni podaji nazaj je trojko zadel Maxi Kleber. 

Luka je nato dokončal delni izid 8:0  s katerim so se Maverick po -22 približali na 75:89. Preden je sedel na klop je dosegel mejo 30 doseženih točk. Zbral je tudi 13 skokov in 7 asistenc.

Na drugi strani je bil podobno uspešen Davis, ki je domače s šestimi zaporednimi točkami znova popeljal do +20. A ob izteku tretje četrtine je trojko zadel Williams za 80:97.

Po minuti in pol zadnje četrtine je bilo že +23 za Lakers. Po trojki D'Angela Russella se je na semaforju namreč izpisal izid 105:82.

Ob tem izidu se je po minuti odmora.na parket vrnil tudi Dončić, ki je kmalu vknjižil osmo in deveto asistenco ob zabijanjih Livelyja in Jonesa Jr., kasneje pa je s trojko poskrbel za 89:109.

Še pred polovico četrtine je ob uspešnem metu Irvinga za tri točke prišel do svojega sedmega trojnega dvojčka v sezoni. A Dallas nikakor ni uspel priti bližje, Kidd je svoje najboljše igralce s parketa umaknil že slabih pet minut pred koncem dvoboja.

Tekma se je končala s 127:110.

Dončić je ob metu uz igre 12/24 (2/9 trojke, 7/9 prosti meti) zbral 33 točk, k temu je dodal še 13 skokov, 10 podaj ter po dve blokadi in ukradeni žogi. Lively II. je zabeležil 16 točk in 11 skokov, Irving in Hardaway Jr., ki sta tako blestela na zadnjih obračunih, pa le 12.

Russel je bil prvi strelec domačih, dosegel je 29 točk. Točko manj je ob 12 ulovljenih žogah in 9 asistencah zbral Davis, James pa je v svojo statistiko vpisal 25 točk ter po osem skokov in podaj.

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:53 18.januar 2024.

    Ob teh posnetkih si filam baterije

Sorodne novice