Šport > Košarka
2352 ogledov

Dallas izgubil zelo pomembno tekmo

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so gostili LA Clippers in proti neposrednemu tekmecu klonili z 98:112.

Luka Dončić in kolegi so tokrat morali zaigrati v nenavadnih zgodnjih popoldanskih urah, saj je liga NBA tekmo prestavila na zgodnejši termin. S tem je ljubiteljem športa v Dallasu omogočila, da si najprej ogledajo obračun svoje košarkarske ekipe, nato pa še dvoboj moštva ameriškega nogometa, Dallas Cowboys v končnici gostujejo v San Franciscu pri 49-ers.

Slovenski zvezdnik je na parket sicer stopil proti moštvu LA Clippers, gre za franšizo, ki je v preteklosti zelo 'odgovarjala' Slovencu, je namreč ena izmed štirih proti katerim v povprečju dosega več kot 30 točk na tekmo. Zbral je tudi že kar devet tekem s 40+ točkami proti omenjenemu tekmecu.

Ob tem so sicer Dallas Mavericks vseeno dvakrat v končnici izpadli proti tokratnim nasprotnikom. Ti so tokrat celo zaigrali z obema največjima zvezdnikoma, Paul George in Kawhi Leonard sta v tej sezoni zaradi številnih zdravstvenih težav skupaj bila na parketu le na 17 tekmah.

Mavericks so se v tekmo podali s petega mesta na Zahodu (25-22), Clippers šele z osmega (24-24).

Slednji so tekmo odprli s petimi zaporednimi točkami, nato je na drugi strani svoj prvi koš dosegel tudi Dončić, po trojki Tima Haradawayja Jr. pa je bil izid izenačen na 5:5. Gostitelji so pod svojim košem sicer kar trikrat izgubili boj za odbito žogo, skoke je pobiral hrvaški center Ivica Zubac.

Ko je Dallas popravil ta element igre, je hitro prišel v vodstvo z uspešnim metom za tri točke Doriana Finney-Smitha. Dončić, ki je že prej poskrbel tudi za izenačenje pri 7:7, je s prostih metov dodal še svojo peto in šesto točko za prednost 12:7.

Kasneje so domači že povedli s +9, a je sledil delni izid 10:0 v korist Clippers, z dvema trojkama je uspešen niz zasedbe iz Kalifornije zaključil Norman Powell. Pred tem so Mavericks gostom dovolili še dva skoka v napadu. Trener Dallasa Jason Kidd je vzel minuto odmora.

Po vrnitvi na parket je Dončića blokiral Nicolas Batum, Francoz, ki je z enako potezo Sloveniji preprečil preboj v finale olimpijskih iger. Luka je bil nezadovoljen, ker ob njegovem prodoru ni bil dosojen prekršek, za 'nagrado' si je prislužil tehnično napako, že 11. v sezoni. Na začetku zadnje minute je dobil še neprijeten udarec v koleno, v naslednjih sekundah je imel kar nekaj težav s hojo.

Tudi to mu ni preprečilo, da bi prišel še do četrtega skoka, Batum pa je takoj zatem še na Dallasovi strani igrišča nad njim storil neumno napako in ob bonusu Slovenca poslal na črto prostih metov. Luka je zadel oba in postavil izid prve četrtine pri 20:22.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugo je že tradicionalno začel na klopi. Nekdanji član Olimpije Davis Bertans je po slabih petih minutah Dallas vrnil v vodstvo s trojko, po neuspešnem napadu gostov pa je bil z metom izza črte natančen še Josh Green. Mavericks so povedli s 37:32. Nalet Dallasa je Tyronn Lue želel prekiniti s posvetom na klopi.

Luka se je na parket vrnil tik pred polovico četrtine, uspešen niz domačih pa se je nadaljeval še po košu Spencerja Dinwiddieja. Clippers so imeli težave s 'consko obrambo' domačih.

Dončić je štiri minute pred koncem polčasa zadel trojko, v naslednjem napadu srečno prišel še do drugega skoka v napadu, skupno petega, izsilil osebno napako Zubca, vendar je ostalo pri 45:36, saj je zgrešil oba prosta meta. V obrambi je nato dobil svojo tretjo osebno napako, Kidd pa ga je preventivno umaknil na klop.

Po njegovem odhodu se je prednost Dallasa začela topiti in ob zadnjem napadu Mavericks v drugi četrtini znašala le še dve točki. A na vselje domačih navijačev je šest sekund pred iztekom polčasa trojko zadel Dinwiddie in poskrbel za 54:49.

Slovenski zvezdnik je ob metu 3/9 (1/4 za tri točke, 4/6 prosti meti) zbral 11 točk in 5 skokov. Začuda je tokrat ostal brez podeljene asistence. Prvi strelec Dallasa je bil ob glavnem odmoru Dinwiddie, ki je 11 od svojih 13 točk dosegel v drugi četrtini. Pri LA Clippers je Leonard vknjižil 12 točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine je Luka vpisal prvo podajo ob dveh točkah Dwighta Powella, vendar je bil to edini koš domačih v prvih dveh minutah in pol. Clippers so se približali na točko zaostanka.

Dončić je odgovoril s košem, nato pa dobil opozorilo pred drugo tehnično napako, ki bi zanj pomenila predčasen zaključek tekme. Namesto njega je kasneje tehnično dobil Powell, gostje pa so povedli. Ko je Leonard v dveh napadih dosegel pet zaporednih točk, vmes je Luka izgubil žogo ob podaji, se je na semaforju izpisal rezultat 60.65.

Po 'timeotu' je prvi mož Dallasa prišel do dveh prostih metov ter 14. in 15. točke. Prednost moštva iz Kalifornije se je kasneje že povzpela na šest točk, vendar sta sledili dve Dončićevi podaji za koša Powella, vmes pa je za niz 7:0 Luka zadel tudi trojko. Štiri minute pred koncem četrtine so tako Mavericks znova vodili za točko. Tokrat je bil za minuto odmora na vrsti Lue.

Sledilo je nekaj menjav v vodstvu, pred zadnjo minuto pa so se Clippers s prostimi meti odlepili na +4. Dončić je nato zadel trojko, pobral svojo osmo odbito žogo na tekmi, nato pa je bil nad njem storjen prekršek. S polovičnim izkupičkom s črte prostih metov je poskrbel za izenačenje na 79:79.

S tem rezultatom se je tudi krenilo v zadnjih 12 minut igre. Luka je ostal na parketu.

Clippers so dosegli prvih šest točk v zadnji četrtini, nato je Hardaway jr. ob izteku napada s trojko z velike razdalje prepolovil prednost gostov. Ti so s prostimi meti ohranjali prednost. Do takrat so zadeli 23 od 24 prostih metov, Dallas le 13 od 20. Sedem minut pred koncem je bilo 94:86 za moštvo iz Kalifornije. Ob tem izidu je Dončić dobil na voljo nekaj počitka.

Če ne štejemo minute odmora, ki je sledila, je počival le 17 sekund. Dobrih pet minut pred koncem je s košem Dallas približal na 91:98, a še enkrat zgrešil dodaten prosti met.

Nato je v obrambi zamahnil mimo Leonarda, ki pa je vseeno dobil na voljo prosta meta. Ko je tri zadel še Marcus Morris Sr., je bilo že +13 za goste. Časa za preobrat ni bilo več. Na koncu so gostje slavili s 112:98. Prosti meti: LA Clippers - 30/31, Dallas 15/26, že samo v tem elementu si je Dallas pridelal odločilen zaostanek.

Dončić je zbral 29 točk (met iz igre 9/21, trojke 3/7, prosti meti 8/139, 10 skokov, 4 asistence in eno ukradeno žogo. Hardaway mlajši je dosegel 22, Dinwiiddie 21 točk, na drugi strani pa Leonard 30, George 21 in Norman Powell 19 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice