Šport > Košarka
9504 ogledov

Luka se je vrnil za izjemno pomembno tekmo, po pravi drami pa ...

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so izgubili s 125:127 proti velikemu tekmecu.

V izjemno pomembnem dvoboju, pomerilo so se na Zahodu šesti Golden State Warriors (37-36) in osmi Dallas Mavericks (36-36), se je na parket po petih tekmah izostanka vrnil tudi Luka Dončić. Mavs so sicer proti neposrednemu tekmecu za mesta v končnici tokrat zaigrali brez Kyrieja Irvinga.

Po podaji slovenskega asa čez celotno igrišče so domači štiri minute pred koncem prve četrtine sicer povedli z 22:14. To je bila že Dončićeva četrta asistenca, ob tem je bil tudi trikrat natančen z meti iz igre.

A prednost osmih točk se je stopila v manj kot minuti, gostom je namreč uspel delni izid 7:0. Luka je bil sicer nezadovoljen s sojenjem, pri njegovem prodoru, ko so ga ob metu odrinili, so piščalke ostale neme. Tehnične napake si sicer ne sme več privoščiti, saj bi sledil suspenz.

Dončić je po minuti odmora podelil še dve asistenci za vodstvo 27:24, nato je dve minuti pred iztekom prve četrtine sedel na klop. Pred poškodbo je skoraj po pravilu odigral vseh 12 minut v uvodnem delu igre. Ta se je sicer končal z izidom 33:30 v korist zasedbe iz Teksasa. Luka je zbral po šest točk (met iz igre 3/7) in podaj ter skok in ukradeno žogo.

Po dveh minutah druge četrtine so Warriors povedli za točko po četrti in peti asistenci Stepha Curryja, ki je sicer imel v svoji statistiki le dve točki.

Po posvetu na klopi je Dallas odgovoril s petimi zaporednimi točkami, vse je dosegel Christian Wood, pri zadnjih dveh je sodeloval že Dončić, ki je zabeležil sedmo asistenco. Nato je s črte prostih metov dodal točko, ki ji je v naslednjem napadu sledila še trojka za 44:38.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Pet minut pred koncem polčasa je Slovenec tik pred sodnikom v obraz dobil komolec, a tudi tokrat je ostal brez pričakovanega prekrška. Ker je krvavel, je bila tekma kasneje za nekaj časa prekinjena.

Warriors so po nekaj neuspešnih napadih domačih znova povedli, slabe tri minute pred koncem je pri zaostanku štirih točk Jason Kidd vzel novo minuto odmora.

Po vrnitvi na parket je Reggie Bullock zadel trojko, Dončić pa je v naslednjih dveh napadih s petimi točkami dvakrat poskrbel za izenačenje, ob njegovi novi asistenci pa so domači dvajset sekund pred odhodom na glavni odmor celo povedli. A sledila je še trojka gostov, natančen je bil Donte DiVincenzo. Ostale so še tri sekunde, Luka je vrgel na koš tekmeca s trojke na lastni polovici igrišča in zadel prvi obroč, ostalo je pri 63:65.

Dončić je ob metu 6/15 (1/5 trojke, 5/7 prosti meti) zbral 18 točk, dva skoka in 9 podaj.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine sta sledili še 10. in 11. asistenca, po slednji je s trojko Josha Greena Dallas povedel z 68:67. A v naslednjih minutah so domači povsem popustili v napadu in obrambi, ta je bila sicer standardno slaba, Golden State pa se je z delnim izidom 10:0 oddaljil na devet točk naslkoka.

Kidd ni reagiral, je pa zato Steve Kerr po petih točkah, ki so jih v nizu dosegli gostitelji. Luka je najprej na trojki našel Bullocka, nato je ukradel žogo, Dwight Powell pa je Mavericks približal na 73:77.

Po minuti odmora so najprej zadeli gostje, Dončič pa je odgovoril s košem pod osebno napako, z dodatnim prostim metom je Dallas približal na tri točke zaostanka. Ko je kasneje vpisal že svojo 13. asistenco, met za tri točke je zadel novinec Jaden Hardy, so Mavs prišli na -1. Dve minuti pred koncem četrtine je pri izidu 87:88 Luka sedel na klop, pred tem so sodniki 'spregledali' še en očiten prekršek nad njim.

Nato je sledil najbolj komičen trenutek na tekmi. Pri Dallasu so menili, da je sodnik pred 'timeoutom' žogo dosodil njim, krenili v napad, a so gostje prejeli žogo od sodnika, izvajali izpod koša in seveda z zabijanjem dosegli koš. Po tekmi so pri Dallasu napovedali pritožbo zaradi tega dogodka, a kot ponavadi nihče ne računa, da bo pritožba kaj spremenila. 

Četrtina se je končala z rezultatom 93:96.

Dončić je začel zadnjo četrtino. Pri zaostanku 96:100 so mu delilci pravice dosodili osebno napako v napadu, a so pri Dallasu zahtevali pregled posnetka in bili pri tem uspešni. Po vrnitvi na parket je Luka zadel trojko, pod košem pa je bil hkrati storjen prekršek nad Maxijem Kleberjem. Ta je s prostim metom izenačil na 100:100.

Ob porazni obrambi Dallasa je Golden State z osmimi zaporednimi točkami pobegnil na 111:103. A po dveh trojkah Hardyja in košu Dončića je sledilo novo izenačenje. Do konca je ostalo še nekaj manj kot pet minut in pol.

Po novi akciji para Dončić/Hardy so Mavericks povedli s 117:115, DiVincenzo je odgovoril s trojko. Sledilo je nekaj menjav v vodstvu, pol minute pred koncem pa je Luka zgrešil trojko ob iztekajočem se času za napad. Na drugi strani je Curry 8.5 sekunde pred koncem zadel za 125:122.

Žoga je po minuti odmora pod košem prišla do Dončića, pokrival ga je Dreymond Green, do kontakta je prišlo, sodniki pa so menili, da ni bilo dovolj za prekršek. Po hitri osebni napaki Dallasa je Kevon Looney zadel oba prosta meta. 

Po minuti odmora je Bullock še zadel trojko za končnih 125:127, a se je ob tem iztekel čas.

Dončić je ob metu 11/27 (2/10 trojke, 6/10 prosti meti) zbral 30 točk. K temu je dodal še 7 ulovljenih žog, kar 17 asistenc in ukradeno žogo. Hardy je vpisal 27 točk, Wood 19.

Na drugi strani je Jonathan Kuminga z metom 9/11 dosegel 22 točk, Curry 20 (13 podaj) in Jordan Poole 16. V odločilnih trenutkih je velik delež v obrambi prispeval Green. 

Za Dallas se je nesrečno sicer razpletel tudi dvoboj med Atlanto in Minnesoto, slednja je slavila s 125:124 in tako Mavericks potisnila še mesto nižje na lestvici zahodne konference.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice