Šport > Košarka
5783 ogledov

Luka z zdesetkano ekipo do zmage, s trojkami pa do posebnega dosežka

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so prišli do tretje zaporedne zmage. Tokrat so v gosteh premagali Memphis Grizzlies s 120:113.

Memphis Grizzlies so v tej sezoni daleč od dosežkov iz preteklih let. Zagodle so jim namreč poškodbe nekaterih ključnih igralcev, prvi zvezdnik Ja Morant pa še ni odslužil suspenza, ki mu ga je naložila liga. Petindvajset tekem prepovedi si je prislužil zaradi mahanja s strelnim orožjem, svoje početje pa je objavil tudi na socialnih omrežjih. Tokratni obračun z Dallasom je bil že tretji medsebojni, ki ga je Morant v tej sezoni moral izpustiti.

Grizzlies so se sicer v domačo tekmo podali z razmerjem 6-15, to je zadoščalo za 13. mesto na Zahodu, Dallas pa je doslej zbral 13 zmag in osem porazov. S tem dosežkom je imel celo tretji najboljši izkupiček v zahodni konferenci. Za Mavericks tokrat zaradi poškodb niso mogli zaigrati Kyrie Irving, Josh Green, Grant Williams, Tim Hardaway Jr. in Maxi Kleber.

Zdesetkani gostje so se hitro znaši v zaostanku, saj so domači tekmo odprli z metom 3/3 za tri točke. Po dveh zabijanjih Derecka Livelyja II. je Luka Dončić s prostima metoma Mavericks vseeno približal na 6:9, v naslednjem napadu pa ga je grdo na tla zbil David Roddy, ki je v srednji šoli zelo uspešno igral tudi ameriški nogomet. Slovenec je grdo priletel na hrbet, sodniške piščalke pa so ostale neme.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

So mu pa delilci priznali koš s katerim je Dallas popeljal v vodstvo z 12:11. Ob tem žoga sicer ni šla skozi obroč, a se je na mrežico obesil Jaren Jackson Jr. (JJJ), skladno s pravili pa so sodniki dve točki pripisali gostom. Ti so prevzeli pobudo, koš ob prekršku je z dodatnim prostim metom oplemenitil Derrick Jones Jr., še dvakrat pa je bil s črte prostih metov natančen tudi Luka. Na polovici četrtine je zasedba iz Teksasa tako vodila s 17:11.

Vse daljšemu seznamu poškodovanih se je sicer ob tem izidu pridružil še Jones Jr., ki je prejel udarec s kolenom v mišico.

Dončić je slabe tri minute pred koncem četrtine zadel šele svoj drugi met iz igre. Ob tem je zaradi prekrška prišel še do svojega sedmega prostega meta na tekmi, prav vse je zadel. Mavericks so takrat povedli za osem točk, a jih je nato na drugi strani šest nanizal Jackson Jr., ki je bil na naboru leta 2018 izbran kot četrti, se pravi takoj za Dončićem.

Ta je nekaj sekund pred koncem četrtine na trojki našel novinca Olivier-Maxenca Prosperja, ki je zadel za 29:24. To je bil sicer šele prvi uspešen met Dallasa za tri točke (1/8). Luka je odigral vseh prvih 12 minut in v statistiko vpisal 11 točk, dva skoka in tri asistence.

Na začetku druge četrtine je sedel na klopi, Dallas pa je naskok po zaslugi dveh trojk Jadena Hardyja in šestih točk Danteja Exuma še povečal. Ko je Avstralec ukradel žogo in protinapad zaključil z zabijanjem, se je na semaforju izpisal izid 41:31. Pri Memphisu so vzeli minuto odmora.

Dončić se je v igro vrnil za zadnjih osem minut prvega polčasa. S trojko je najprej poskrbel za +12, nato je v obrambi prišel do ukradene žoge, še z dvema zadetima prostima metoma (9/9) pa je Dallas na polovici četrtine popeljal do 49:35.

Tudi nov 'timeout' domačih ni ustavil naleta gostov. Luka je zadel še en met izza črte, s svojim prvim košem na tekmi pa je Seth Curry Dallas oddaljil na 17 točk razlike.

Slovenski zvezdnik je do polčasa še nekajkrat navdušil. V napadu se je pod pritiskom domače obrambe znašel na tleh, a vseeno s podajo na trojki našel Exuma, ki je žogo poslal skozi obroč.

Kasneje je imel Slovenec tudi nekaj sreče, pokrival ga je JJJ, ki je teatralno padel, Dončić je vrgel na koš, okroglo usnje pa se je visoko odbilo v zrak, a nato padlo skozi mrežico. Za konec je z dobrim postavljanjem izsilil še osebno napako Desmonda Bana v napadu.

Na glavni odmor je Dallas odšel s prednostjo 67:51.

Luka je ob metu 5/9 iz igre (2/4 trojke, 11/11 prosti meti) zbral že 23 točk in k temu dodal še po štiri ulovljene žoge in podaje. Imel je tudi dve ukradeni žogi. Na drugi strani je 21 točk zbral Jackson Jr.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

JJJ in Dončić sta tudi na začetku tretje četrtine nadaljevala s svojim bojem za najboljšega strelca tekme. Jackson Jr., ki sicer ne slovi kot odličen izvajalec metov za tri točke, je zadel še svojo četrto in peto trojko na tekmi, z eno mu je odgovoril Slovenec. 

Tudi tokrat so prvi minuto odmora zahtevali domači, po lepem prodoru Exuma in zabijanju je bilo namreč 74:57.

Kljub šesti trojki Jacksona Jr. iz sedmih poizkusov, je Dallas nato prvič na tekmi povedel za 20 točk. A ko so nato domači preko Santija Aldame in Derricka Rosa nanizali dve trojki, je minuto odmora vzel tudi Jason Kidd.

Ta ni pretirano pomagala, po novem košu Jacksona Jr. se je Memphis približal na 11 točk zaostanka, nato pa je Bane Grizzlies pripeljal do 77:86.

Dončić se je nato izkazal v obrambi, ob izteku napada je 'podelil banano' Aldami.

Nato je na drugi strani parketa zadel trojko za 94:79. To je bil njegov 999. uspešen met za tri točke v ligi NBA. 

Četrtina se je končala z rezultatom 96:79.

Dončić je ostal na parketu, po pol minute pa je prišel do 1000. trojke. Za ta dosežek je potreboval 351 tekem, hitreje je do tega dosežka v ligi NBA prišel le sedanji član moštva Indiana Pacers Buddy Hield, ki je v dresu New Orleansa in Sacramenta za prekoračitev omenjene meje potreboval tekmo manj (350).

Dallas je sicer deset minut pred koncem po trojki Hardyja povedel že za 21 točk, a sta z uspešnima metoma izza črte v naslednji minuti odgovorila John Konchar in Bane za 89:104.

Gostom se je ustavilo v napadu, brez dosežene točke so Mavericks ostali tri minute in pol, Memphis se je medtem približal le na -10. A nato je Luka na trojki poiskal Prosperja, ki je na polovici četrtine poskrbel za 107:94.

Slabih pet minut pred koncem je Dončić zadel za 111:99. Nato je v obrambi prišel do svojega sedmega skoka na tekmi, pri tem je ob njem padel Vince Williams Jr., Luka pa si je vzel še čas, da ga je 'grdo' pogledal. V naslednjem napadu domačih je ob novem boju za odbito žogo Dončić od omenjenega tekmeca prejel udarec po glavi. Strasti so se sicer hitro umirile.

S trojko Hardyja je Dallas povedel s 115:99.

Domači so se v zadnji minuti sicer približali na sedem točk zaostanka, a prave možnosti za preobrat niso imeli. Izjemni Lively, ki je najboljši košarkar lige po odstotku zadetih metov iz igre, tokrat je zadel osem od devetih poizkusov, je pol minute pred koncem poskrbel za +9. Skupno je sicer 'rookie' vknjižil 16 točk in prav toliko skokov. Izkazal se je tudi drugi Dallasov novinec Prosper, ki je tekmo končal z enajstimi točkami.

Povsem ob koncu dvoboja si je sicer Dončić prislužil tehnično zaradi nenehnega 'komuniciranja' s publiko. Ta ga je sicer zbadala skozi vso tekmo, Luka pa jim je na koncu s prstom pokazal, da naj si ogledajo rezultat na semaforju. Dvoboj se je končal z zmago Dallasa s 120:113.

Dončić je zabeležil 35 točk, 8 skokov, 6 podaj ter po dve blokadi in ukradeni žogi. Hardy je zbral 19 točk, Exum in Lively 16.

JJJ je tretjič v karieri presegel štiridesetico, na koncu je dosegel 41 točk. Bane jih je k porazu dodal 28, tretji strelec domačih je bil Vince Williams z desetimi točkami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice