Šport > Košarka
4255 ogledov

Luka šepal že v prvi četrtini, a nato prišel do izjemnega dosežka

Luka Dončić Reševalni pas/Twitter
Košarkarji Dallasa so po pričakovanjih premagali Minnesoto.

Luka Dončić je izpustil zadnjo tekmo proti Atlanti, za domači dvoboj proti Minnesoti pa je bil na seznamu igralcev sprva kot vprašljiv, a je nato po pričakovanjih vseeno začel obračun. Slovenec, ki bo čez nekaj dni dopolnil 21 let, je sicer že v prvi četrtini nekoliko zašepal, gledalci v Dallasovi dvorani so za trenutek zaskrbljeno onemeli, vendar se je izkazalo, da ne gre za večje težave.

Dončić je dobro odprl dvoboj ob polovici četrtine pa se je po njegovi osmi točki na semaforju izpisal izid 20:14. Domači so nekoliko slabše odigrali naslednjih nekaj minut, ena najslabših ekip lige se jimje približala le na tri točke zaostanka. Luka je sedel na klop dve minuti pred koncem prve četrtine z desetimi točkami, tremi skoki in asistencami ter blokado. To je 'prilimal' svojemu prijatelju Juanchu Hernangomezu, ob tem pa se prešerno nasmejal. Dallas je četrtino nato zaključil z delnim izidom 13:2, šest točk je ob tem prispeval Delon Wright, in tako povedel z 41:27.

Nalet teksaške ekipe se je sicer nadaljeval tudi v drugi četrtini, razlika se je tako kmalu povečala na 20 točk, po košu Tima Hardawayja Jr. pa se je na semaforju izpisal rezultat 49:27. Ob visoki prednosti ni bilo potrebe, da bi se Dončić hitro vrnil v igro, odigral je le drugi del četrtine. Volkovi so se slabo minuto in pol pred polčasom približali na -12, a je Luka nato zadel met za tri točke, kasneje pa je dodal še dva uspešna prosta meta, gostitelji pa so ob odhodu na glavni odmor vodili z 81:65.

Na začetku tretje četrtine se je Minnesota, ki je imela v svojih vrstah razpoloženega D'Angela Russella, še približala na 11 točk zaostanka, vendar je Dallas kasneje precej mirno nadziral potek dvoboja. Luka je sicer uspešno lovil žoge in tako prišel tudi do svojega 1.000. skoka v karieri.

S tem se je kot drugi najhitreje podpisal pod vsaj 2.500 doseženih točk, 1.000 skokov in 750 asistenc. To mu je uspelo na njegovi 118. tekmi, skupno je ob mejniku zbral 2.847 točk, tisoč ujetih žog in 825 asistenc. Hitreje je do zgoraj omenjenega dosežka prišel le legendarni Oscar Robertson, za to je potreboval 93 tekem, mlajši od Dončića pa je bil samo LeBron James pri starosti 20 let in 110 dni. Luka bo 28. februarja sicer star 21 let.

Dončić se je tri minute pred koncem tretje četrtine vrnil na klop. V svojo statistiko je v 25 minutah vpisal 20 točk, 9 skokov, 7 podaj, dve ukradeni žogi in blokado.

V zadnjo četrtino se je vstopilo z rezultatom 110:96, vsako upanje gostov na preobrat pa sta hitro končala Seth Curry z dvema trojkama in J.J. Barea, ki je bil izza črte uspešen enkrat. Dallas je povedel s 121:99. Ob visoki razliki je trener Rick Carlisle ocenil, da ni potrebe, da bi v igro vračal v tej sezoni že večkrat poškodovana Dončića in Kristapsa Porzingisa. Delo so tako dokončali rezervisti. Košarkarji iz Teksasa so zmagali s 139:123. Tekma se je sicer končala z norim košem, gostujoči košarkar Kelan Martin je zadel z metom čez večji del igrišča.

Ob Dončićevih 20 točkah jih je 23 zbral Hardaway mlajši, 19 Curry. Pri Volkovih se je Russell ustavil pri številki 29, Malik Beasley pri 21, James Johnson pri 19. Slednja trojica je v Minnesoto prišla ob zadnjih tradih.

Dragić in soigralci do grenkega poraza

Goran Dragić in njegovi soigralci so odigrali noro tekmo proti Clevelandu. V prvih treh četrtinah so bili gostje precej boljši od nasprotnika iz Ohia, v zadnjo četrtino so tako vstopili s prednostjo 99:80. A nato je prišlo do velikega preobrata, 16 sekund pred koncem pa je Cleveland tako vodil z 111:109. Pred tem so domači zadeli le enega od dveh prostih metov.

Miami je iz avta spravil žogo do Dragića, ki je sicer zgrešil met za tri točke in morebitno zmago, a je skok v napadu dobil Kendrick Nunn in izenačil. Cavaliers so imeli na voljo še šest sekund. Do meta je prišel Kevin Porter Jr., ki pa je zgrešil. Odbito žogo je sicer ujel Larry Nance Jr. in jo zabil skozi obroč, vendar se je čas že iztekel. Vročica, ki je v zadnjih 12 minutah rednega dela dosegla prav toliko točk, se je tako izvlekla v podaljšek.

Dragić je minuto in 45 pred koncem zadel dva prosta meta za 118:117, a so gostitelji odgovorili s štirimi zaporednimi točkami. Miamiju je ostalo še 40 sekund. Gogi je po prodoru proti košu v kotu na trojki našel Jaeja Crowderja, ki pa ni bil natančen. Na drugi strani je za 118:123 poskrbel Kevin Love. Po minuti odmora je met za tri točke zgrešil še Duncan Robinson in dvoboj je bil dokončno odločen. Zaiskrilo se je sicer še sekundo pred koncem, domači so dobili tehnično, ki jo je Nunn izkoristil s prostim metom, a je na drugi strani imel dva na voljo še Porter mlajši. Ta je postavil končnih 119:125.

Nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste je zbral 22 točk, štiri skoke in šest asistenc, Bam Adebayjo pa 22 točk, 13 ulovljenih žog, devet podaj, štiri blokade in tri ukradene žoge. Pri Vročici je sicer manjkal prvi zvezdnik Jimmy Butler. Za Cleveland je rekord kariere dosegel novinec Porter Jr. s 30 točkami, Love je k zmagi dodal 17 točk in 14 skokov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice