Šport > Košarka
665 ogledov

Murić po mesecu dni vrgel na koš, prizor ga je šokiral

Edo Murić Saša Despot
Slovenski športniki so z današnjim dnem končno lahko nekoliko svobodneje zadihali, vsi pa v en glas priznavajo, da se posledic zaradi premora ob pandemiji koronavirsa ne bo dalo kar tako izničiti.

Slovenski športniki upajo, da bodo ukrepi, ki se postopoma rahljajo, nakazali konec koronakrize. Ta je prinesla številne izzive, treba se je bilo prilagajati, vsak pa je v času, ko ni bilo treningov in tekem, našel tudi kaj dobrega, so ugotavljali Ilka Štuhec, Tina Mrak, Edo Murić in Jure Dolenec v pogovoru za oddajo Šport med štirimi stenami.

Spletni pogovor s športniki je v nedeljo lahko prvič po dolgem času dobil nekoliko bolj vedre tone in nakazal, kako športniki vidijo prihodnost po krizi. Vsi štirje sogovorniki so poudarili, da upajo, da se kaj takega ne bo več ponovilo, ter poudarili, kako močno pogrešajo šport.

Ilka Štuhec | Avtor: Saša Despot tiskovna konferenca Ilke Štuhec Saša Despot

"Vsekakor je dobrodošlo po toliko tednih, da bomo lahko morda bolj resno začeli trenirati. Upam, da bom šla čim prej na sneg, podira se spomladanski načrt dela," je o prisilnem počitku doma dejala smučarka Ilka Štuhec.

Skrbi jo predvsem, kako bodo nadoknadili izgubljeno v teh tednih, nenazadnje ne vedo niti, kdaj se bodo odprle meje, da bodo lahko šli na treninge v tujino. "Težava je, ker ne veš, kje si. Kondicijske priprave so eno, toda izgubljenega dela treninga se ne bo dalo nadomestiti," še dodaja najboljša slovenska smučarka zadnjih sezon.

Poudarja, da ni pozabila smučati, motivacija tudi ne bo težava. O morebitnih dolgotrajnejših posledicah ali kakšni ponovitvi krize pa raje sploh ne razmišlja: "Ne znam si predstavljati, da ne bilo bilo več športa. Marsikdo misli, ah, saj je samo šport. Pa ni tako enostavno, šport kot celota je cela gospodarska panoga in za sabo potegne ogromno stvari."

Veronika Macarol Tina Mrak razred 470 jadranje Rio 2016 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Jadralki Mrakovi je bilo še posebej težko, ker je od doma videla morje in idealne razmere za trening, pa ni mogla ven. "Jadrnico najbolj pogrešam, ker je to šport, ko si v stiku z naravo in vremenom," je dejala uspešna slovenska jadralka. Koronavirus je njej in Veroniki Macarol pošteno pokvaril načrte, če bi bilo vse normalno, bi bili zdaj na sklepnih pripravah za OI na Japonskem.

"Prejšnji teden so sprostili nekatere dejavnosti, a v najini disciplini, kjer sva dve, še ni mogoče trenirati. Imela sem nekaj izhodov na morje, sama, skupaj z Veroniko pa še čakava na prve treninge," je dejala Mrakova. Tik pred zdajci so jima prestavili SP v Španiji, težko je sprejeti dejstvo, da bo olimpijska sezona zdaj naslednja. "Ko so sporočili nov termin OI, ni bilo premora. Delam še naprej, se osredotočam na drugo leto," še dodaja.

Edo Murić | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Vsaj mesec se nisem dotaknil žoge, nisem mogel najti nobene dvorane, kjer bi lahko treniral. Zdaj komaj čakam, doma sem večinoma delal na moči in enostavno to ni šport, ki ga imama rad. Potrebujem žogo, soigralce in igrišče. Prva žoga, ki sem jo vrgel, je šla tri metre od koša ..." je priznal košarkar Murić.

luka dončić Diskreditacija Šport Brezsramen napad na Dončića: "Raztrgal ga bom. Luka je skrajno precenjen."

Dodal je, da je situacija negotova, da v vseh ligah nekoga čakajo: v ligi Aba evroligo, v tej ligo NBA. Meni, da bi bilo najbolj pošteno letošnjo sezono končati in začeti priprave na novo. Kot pozitivno stvar pa je izpostavil dejstvo, da bodo kvalifikacije za OI zdaj naslednje leto, kar za pomlajeno slovensko izbrano vrsto morda ni slabo. "Želim si iti nazaj tekmovat, vsi imamo to v sebi, da moraš zmagovati in da se mora dogajati, ta naboj najbolj pogrešamo," je misli vseh strnil Murić.

Jure Dolenec | Avtor: Epa Epa

Rokometaš Dolenec pa je pojasnil, da ga je najbolj presenetila hitrost dogajanja. V Španiji so en dan še igrali pokalne tekme, potem so se znašli zaprti v hišah. "Morali se bomo navaditi živeti v novi realnosti. Zdaj smo brez treningov, vsi igralci smo že na dopustih oziroma imamo fizične priprave. Tisti, ki imajo samokontrolo, lahko napredujejo, a doslej takšne situacije v ekipnih športnih še ni bilo."

Naslednja sezona bo zdaj še bolj pomembna, pravi Dolenec. Na klubski sceni bosta mogoče dosegljiva celo dva naslova (ker bodo zaključni turnir te sezone igrali šele decembra), na reprezentančni Slovence čaka SP in kvalifikacije za OI. "Te bi rajši igral zdaj, Švedi so v krizi in bi imeli lažjo pot. V enem letu se lahko zgodi ogromno stvari," pravi Dolenec, ki je namignil, da namerava vztrajati še do OI 2024.

jure dolenec Hišni zapor Šport Dolenec: "Ukrepi strožji kot v Sloveniji, ne moremo niti na sprehod."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice