Šport > Košarka
141 ogledov

Na Kitajskem začetek SP brez evropskih prvakov

Finale Eurobasket, Slavje Epa
Na Kitajskem se bo začelo svetovno prvenstvo v košarki, na katerem ne bo Slovencev, evropskih prvakov leta 2017.

Naslov bo branila reprezentanca ZDA, ki pa bo nastopila brez največjih zvezdnikov tega športa, zato mnogi menijo, da jim tokrat ne bo uspelo osvojiti zlata. To bo prvo svetovno prvenstvo s kar 32 reprezentancami v skupinskem delu.

Polfinalni tekmi bosta 13. septembra, tekmi za zlato in bron pa 15. septembra, vse v Pekingu.

 | Avtor: Epa Epa

Največji tekmec Američanov naj bi bila Srbija s skoraj popolno zasedbo in z zelo dobrimi igralci na vseh igralnih mestih. A ima ZDA na klopi izkušenega selektorja Gregga Popovicha ter njegov štab, ki dobro pozna evropsko in svetovni košarko, njihovim igralcem pa motiva v dokazovanju ne bo manjkalo.

Srbi so v pripravljalnih tekmah edini ostali neporaženi in so na 11 obračunih med drugim ugnali tudi Francijo, Grčijo in Litvo. "Mogoče smo res premagali nekaj ekip na prijateljskih obračunih, toda prvenstvo je nekaj povsem drugega, vsaka tekma šteje," je strasti miril eden izmed srbskih zvezdnikov Boban Marjanović.

Slovenija EuroBasket 2017 "Konec je!" Šport Dragić še nikoli tako nedvoumen

Grki, ki so se mnogokrat že dokazali, imajo v svojih vrstah najkoristnejšega igralca prejšnje sezone lige NBA Giannisa Antetokounmpa. Svetovni vrh v zadnjih dveh desetletjih krojijo Španci, nevarni bodo zagotovo tudi evropski prvaki leta 2013 Francozi s skoraj polovico igralcev iz NBA.

Prvenstvo bodo na parketu odprli prav Srbi, ki se bodo ob 9.30 po slovenskem času v predtekmovalni skupini D pomerili z Angolo.

Finale Eurobasket | Avtor: Epa Epa
Košarkarji Slovenije so 25. februarja kvalifikacije za svetovno prvenstvo končali z zmago, ko so v Stožicah po podaljšku premagali Ukrajino s 85:84, a so v dvanajstih tekmah dosegli le tri zmage. V uvodnem krogu je ekipa premagala Belorusijo, nato je bila v tretjem nastopu v Podgorici boljša od Črne gore, niz osmih porazov, ki je trajal več kot leto dni, pa se je nato končal konec februarja v Stožicah proti Ukrajini.

Zaradi sistema kvalifikacij in odsotnosti številnih najboljših je bila Slovenija prisiljena v najbolj obširno menjavo generacij v zgodovini slovenske košarke, vodstvo ekipe je v kvalifikacijah za SP zamenjalo 27 igralcev in tri kapetane.

žoga obroč košarka mrežica Pa ga ima! Šport Slovenski zvezdnik z ameriškim potnim listom
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.