Šport > Košarka
4424 ogledov

Na menjavo soigralcev je vplival tudi Luka Dončić

Donnie Nelson
Slovenski zvezdnik je 'kriv', da so kar štirje člani prve peterke morali zapustiti Teksas.

"Bili smo aktivni vse do zadnjega trenutka, zdaj pa nam je všeč, kje se nahaja naša ekipa," je o tgovanju igralcev, ki jih je v zadnjih dneh izvedel Dallas, dejal generalni manager Teličkov Donnie Nelson. Pod njegovo taktirko je od košarkarjev, ki so v tej sezoni največkrat zaigrali v prvi peterki trenerja Ricka Carlisla, ostal le Luka Dončić.

Najprej so se morali v New York odpraviti DeAndre Jordan, Dennis Smith jr. in Wesley Matthews, kot zadnji pa je odšel še Harrison Barnes. "Njegov odhod nam ponuja veliko prožnosti," je dejal Nelson. Barnes je imel pri Dallasu sicer zelo visoko pogodbo, ki jo je zdaj prevzel Sacramento, Telički pa bodo imeli tako na voljo precej financ, da med sezonoma sklenejo sodelovanje s kakšnim od prostih igralcev. Poleti bo na trgu sicer kar precej zvezdnikov, dvojec Dončić - Kristaps Porzingis pa bo za marsikoga zelo vabljiva vaba.

Prav Dončić je bil velik razlog, da so se Mavsih odločili za drastične posege. "Pri njem smo zagotovo pričakovali, da bo potreboval več časa za učenje in privajanje na ligo NBA. Vsekakor je 'kot nevihta' presenetil svet. Vse skupaj je prestavil na nek nov nivo. Prevzel je vlogo quarterbacka (podajalec pri ameriškem nogometu, ki večinoma vodi igro; op. p.), to pa je zagotovo vplivalo na nekatere odločitve, ki smo jih sprejeli," je dejal Nelson in tako potrdil, da bo Dallas v naslednjih sezonah gradil moštvo predvsem okoli Slovenca. 

luka dončić Izvedel po tekmi Šport Dončić poklapan in ves iz sebe: "Ne vem, kaj reči. To je noro."

"Če bi bila Lukova pot bolj 'naravna', če bi šel skozi tipično sezono za novinca, potem ne bi videli nekaj teh potez. Vsekakor je bil to faktor. Nekateri veliki igralci, tudi na primer številka 41 (Dirk Nowitzki, op. p.), so potrebovali leto ali več, da so razumeli NBA ligo. Tudi nekatere, ki smo že dolgo v tem poslu, je presenetilo, kaj so opravili na drugi strali velike luže. To je resnično redka reč, da lahko 19-letni mladenič tako nastopa na tej ravni. V mnogočem gre za precedens in to je vplivalo na naše odločitve," je dodal generalni direktor.

"Sam sem zelo presenečen. Stal nas je veliko, da smo se za dve mesti povzpeli na naboru (s petega na tretje mesto, Atlanti so morali odstopiti prvi izbor na draftu 2019; op. p.), a smo čutili, da bo to dobro za nas, vseeno pa sem presenečen, kako hitro se je uveljavil. Del vznemirjenja, ki ga prinaša, je v tem, da nihče ne ve, koliko še lahko napreduje. To je povzdignilo je našo franšizo in nam odprlo mnoga vrata. Zdaj nas nosi naprej na Luka valu in Kristaps valu. Obkrožiti ju moramo s pravimi igralci. Prihodnost izgleda zelo svetla."

Na vprašanje, kako vse menjave vplivajo na Dončića, je Nelson odvrnil: "Na ljudi v garderobi se navežeš. Luka teh menjav ni vajen, še nikoli ni dal nekaj takšnega skozi. To je njegova prva NBA sezona in je težko. V klubu imamo ponavadi odlično vzdušje v garderobi in boli, boli, ko izgubiš dobre ljudi."

lebron james Dvojna merila Šport "Kralj James" okrcal Dončićeve šefe

Kljub precejšnjim rošadam in igranju brez pravega centra, si v Teksasu vseeno želijo, da bi se Telički prebili v končnico, mladi igralci pa bi tako dobili prepotrebne izkušnje v izločilnih bojih. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.