Šport > Košarka
1321 ogledov

Na naboru ga ni nihče želel izbrati, zdaj je podiral rekorde

Fred VanVleet Profimedia
Za košarkarjem Toronta je neverjeten večer.

Na tekmi med Orlandom in Torontom, ki se je končala z zmago slednjega s 123:108, je šestindvajsetletni Fred VanVleet dosegel 54 točk in ob tem podrl strelski rekord med igralci, ki niso bili izbrani na naborih lige NBA.

VanVleeta so namreč prav vsi klubi prezrli na draftu, na zabavi s prijatelji je lahko le opazoval 60 imen, ki so jih klubi ocenili za boljše od njega. Nato je po igranju v razvojni ligi le dobil priložnost v NBA, prebil se je v moštvo edine kanadske ekipe v ligi.

Pet let kasneje se je vpisal v zgodovino kluba kot prvi, ki je na eni tekmi dosegel 54 točk, ta dosežek je sicer najboljši za nedraftirane košarkarje, kot je tudi 11 trojk, ki jih je tokrat zadel proti Orlandu. Med igralci, ki so jih spregledali v prvih dveh krogih naborov, je doslej 53 točk dosegel legendarni Moses Malone (1982).

Skupno je bil VanVleetov met iz igre na tekmi kar 73,9-odstoten, zadel je 17 od 23 poizkusov (za dve točki 6/9, za tri točke 11/14 (78,6%), prosti meti 9/9). Postal je šele tretji košarkar, po Stephu Curryju in Zachu LaVinu, ki je dosegel 11 trojk pri vsaj 75-odstotnem metu.

Dosedanji rekorder Toronta je bil DeMar DeRozan, ki je na eni izmed tekem dosegel 52 točk. Sedanji član San Antonio Spurs je bil med prvimi, ki so čestitali VanVleetu. "Čestitke. Kylovi stari riti to ni uspelo. Vesel sem, da je to uspelo tebi. Govoril sem ti, da bo tako," je na twitterju zapisal DeRozan in pri tem zbodel starega prijatelja Kyla Lowryja. "Videl sem, da je napisal, da sem prestar za rušenje takšnega rekorda. Prav ima," se je po tekmi med smehom odzval slednji.

VanVleet in Lowry sta sicer postala šele tretji par branilcev, ki je na posamični tekmi skupaj zmogel predstavo z več kot 50 točkami in trojnim dvojčkom. Lowry je tekmo namreč končal s 14 točkami ter s po 10 skoki in podajami. To je dvakrat uspelo še kombinaciji James Harden/Russell Westbrook in enkrat Reggie Miller/Pooh Richardson. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice